Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)

Florin Roman: Pentru cloud-ul guvenamental avem 500 de milioane de euro în PNRR. Banii vin pe măsura termenelor și suntem presați de timp / Doar puțin peste 10% dintre români au competențe digitale primare (VIDEO)

Florin Roman (PNL), ministrul Cercetării și Digitalizării, a declarat duminică, pentru B1 TV, că aproape 500 de milioane de euro din PNRR sunt alocate pentru realizarea cloud-ului guvernamental – unirea tuturor bazelor de date ale tuturor instituțiilor centrale și locale. Banii din Plan vor ajunge în România în funcție de capacitatea noastră de a implementa obiectivele în termenele convenite cu reprezentanții Comisiei Europene. Acesta a mai spus că România ar putea apela și la asistența tehnică a Băncii Mondiale. Ministrul a mai afirmat, totodată, că „doar puțin peste 10% dintre români au aceste competențe digitale primare”.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Selectiv”, moderată de Dan Bucura pe B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Florin Roman, despre conectarea bazelor de date ale instituțiilor

„Principala noastră provocare – e și o temă prin PNRR, e de a construi un cloud guvernamental, o casă digitală cum îmi place mie să-i spun, în care va trebui să legăm și să facem partea de migrare a tuturor echipamenteleor din autoritățile locale și centrale, așa încât funcționarul, când vă primește pe dvs, să poată accesa bazele de date de la alte autorități, așa încât să nu mai faceți 10 drumuri.

Pentru acest cloud guvenamental avem prinși aproape 500 de milioane de euro în PNRR. Aici mă refer inclusiv la partea de migrare. Suntem în partea de avizare a actului normativ și-mi doresc ca cel târziu la începutul anului viitor să demarăm procedura de atribuire pentru partea de consultanță.

Banii vin pe măsura termenelor. În trimestrul I avem obligația de a da drumul la procedura de achiziție pentru consultare pe partea de structură arhitecturală a acestui cloud. E o sumă undeva la 4 milioane de euro.

Probabil va fi o discuție și cu Banca Mondială, că ei au mai oferit asistență tehnică în astfel de situații. Sunt multe lucruri care pe noi ne presează ca timp”, a declarat Florin Roman, pentru B1 TV.

Florin Roman: Suntem țara contrastelor din punct de vedere al digializării

Ministrul a comentat și o statistică a Comisiei Europene din 2020 care ne clasează pe penultimul loc în UE, doar înaintea Bulgariei, la capitolul digitalizare

„Avem această problemă, dar avem și lucruri bune. Suntem în țara contrastelor. Suntem în partea fruntașă în clasamentul privind infrastrutura de IT și viteza în bandă largă, suntem în partea din față a clasamentului în ce privește calificarea profesională a celor din IT și Cercetare.

Avem probleme în ce privește competențele digitale primare. Doar puțin peste 10% dintre români au aceste competențe digitale primare, care înseamnă să pornești un calculator, să editezi un format Word, să lucrezi în Excel, să faci o comunicare electronică etc.
Vă spun de lucrurile bune, căci ele pot echilibra situația.

Mai avem o problemă: avem echipamente peste tot, dar avem problema de interconectare și interoperabilitate, că s-a lucrat cu soluții și echipamente total diferite”, a mai declarat ministrul Florin Roman, pentru B1 TV.