Gabriela Firea: Peste 66.000 de victime ale violenței domestice în primele nouă luni din 2022 / Eradicarea violenței împotriva femeilor și a fetelor necesită eforturi coordonate și susținute de toți

Gabriela Firea: Peste 66.000 de victime ale violenței domestice în primele nouă luni din 2022 / Eradicarea violenței împotriva femeilor și a fetelor necesită eforturi coordonate și susținute de toți
Foto: Facebook @ Gabriela Firea

În primele nouă luni din 2022 au fost înregistrate peste 66.000 de victime ale violenței domestice, jumătate dintre cazuri fiind din mediul rural, a declarat ministrul Familiei, social-democrata Gabriela Firea.

Eradicarea violenței împotriva femeilor și a fetelor necesită eforturi coordonate, spune Gabriela Firea

Ministrul Familiei a transmis un mesaj cu ocazia Zilei internaționale pentru Eliminarea Violenței asupra Femeilor.

„Astăzi este ziua culorii portocaliu – declarată de Organizația Națiunilor Unite drept un simbol al luptei împotriva violenței asupra femeilor! Vă îndemn și pe dumneavoastră să purtați această culoare, ca un mic semn de unitate în fața acestui cumplit adevăr din societate: violența! Victimele au nevoie să știe că nu sunt singure, că pot cere ajutor, că există soluții pentru ieșirea dintr-un infern pe care nimeni nu trebuie să-l îndure”, a scris Gabriela Firea, vineri, pe Facebook.

„Numai în primele 9 luni ale acestui an, au fost înregistrate peste 66.000 de victime ale violenței domestice, jumătate dintre cazuri în mediul rural. Din păcate, multe dintre aceste cazuri sunt fapte penale! Marcăm astăzi Ziua Internațională de Luptă Împotriva Violenței asupra femeilor și fac un apel către toate tinerele și doamnele spunând STOP VIOLENȚEI!”, a subliniat Gabriela Firea.

Social-democrata a explicat că orice ocazie este importantă pentru a atrage atenția asupra acestui fenomen, context în care a amintit de numărul de telefon de urgență 0800.500.333 – Helpline dedicat victimelor violenței domestice, discriminării de gen și traficului de persoane, număr la care, spune ea, au sunat peste 4.000 de persoane de la începutul anului.

„De astăzi, până în 10 Decembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Omului, în toată lumea sunt 16 zile de activism împotriva violenței domestice. Nu doar în România există acest fenomen, iar în ultimii ani el s-a dezvoltat și mai mult, ca un efect al pandemiei. Le-am spus mereu băieților mei că fetele trebuie respectate. I-am învățat să le protejeze, să le vorbească frumos și să le ajute dacă au nevoie. Cred cu tărie că aceste învățături trebuie să plece din familie, apoi să fie consolidate în școală. Pentru a avea o societate sănătoasă și puternică, cu membri care se respectă în egală măsură”, a continuat Gabriela Firea.

Ministrul consideră că „eliminarea violenței împotriva femeilor înseamnă responsabilitate din partea instituțiilor abilitate să prevină și să sancționeze comportamentele abuzive”.

„Ca ministru al Familiei, Tineretului şi Egalității de șanse, reafirm încă o dată faptul că eradicarea violenței împotriva femeilor și a fetelor nu este un efort pe termen scurt. Ea necesită eforturi coordonate și susținute de către noi toți. Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, prin Agenția Națională pentru Egalitatea de Șanse între femei şi bărbați, a dezvoltat proiectul «VENUS – Împreună pentru o viață în siguranță». Peste 5.000 de victime ale violenței domestice au primit, până acum, găzduire, consiliere vocațională și terapie prin grupuri de suport, în cele 42 de locuințe protejate din toate județele țării”, a mai spus Gabriela Firea.

„Statisticile UNICEF arată că mai mult de o treime dintre femeile din întreaga lume au trecut prin violența fizică sau sexuală la un moment dat în viața lor, iar în unele țări 7 din 10 femei se confruntă cu o formă de abuz în timpul vieții lor. Femeile care au fost abuzate sexual sau fizic de către parteneri sunt de două ori mai predispuse să sufere avorturi, depresii. La nivel mondial, violența domestică este principala cauză a mortalității la femeile între 19 şi 44 de ani, înaintea războiului, a cancerului sau a accidentelor rutiere”, a explicat ministrul Familiei.

„Femeia este mamă, soră, bunică, iubită, soție. Femeia este cea care dă viață, iar siguranța ei înseamnă siguranța copiilor, a părinților, a familiilor noastre. Pentru o societate corectă și dreaptă, care înseamnă viitorul omenirii”, a conchis prim-vicepreșdinta PSD.

Urmăriți B1TV.ro și pe