Gheorghe Ialomițianu (PMP): Salariile scad, prețurile cresc, întreprinderile se închid. Miniștrii ar putea face ceva – au 6 miliarde euro din PNRR la BNR – dar ei se ocupă numai de voucherele sociale (VIDEO)

Gheorghe Ialomițianu (PMP): Salariile scad, prețurile cresc, întreprinderile se închid. Miniștrii ar putea face ceva - au 6 miliarde euro din PNRR la BNR - dar ei se ocupă numai de voucherele sociale (VIDEO)
Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe.

Gheorghe Ialomițianu, vicepreședinte PMP și fost ministru de Finanțe, a făcut o radiografie sumbră a felului în care arată astăzi România: clasa de mijloc aproape a dispărut, oamenii au salarii mici, importăm mult prea mult în loc să producem acasă, se închid fermele și dispar numeroase întreprinderi din industrie.

Guvernul Ciucă ar putea face ceva, mai ales că are bani – șase miliarde de euro din PNRR zac acum la Banca Națională, spune Ialomițianu. Numai că miniștrii care ar putea gândi strategii de investiții sunt prea ocupați să vorbească și să se laude cu niște banale vouchere sociale.

Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Politica Zilei”, moderată de Ioana Constantin pe B1 TV.

Ialomițianu, radiografie sumbră a economiei românești

„S-au produs niște transformări în ultimul timp, în România: a dispărut chiar clasa de mijloc, sunt tot mai mulți pe partea de jos a puterii de cumpărare, sunt foarte mulți dependenți de ajutoarele sociale.

Nu s-au făcut investiții să se creeze locuri de muncă bine plătite, au dispărut foarte multe întreprinderi din zona producției și prețurile au crescut foarte mult. Suntem foarte dependenți de importuri și la noi sunt foarte mulți cu salariul minim pe economie.

Guvernul ar putea să facă mai mult, că sunt foarte mulți bani europeni să fie atrași. La BNR stau peste 6 miliarde de euro din PNRR nefolosite și noi vorbim numai de jaloane, dar nu vorbim de folosirea banilor

Și în agricultură vedem că dispar fermele.

Cei mai mari angajatori sunt instituțiile de stat”, a declarat fostul ministru de Finanțe.

Ialomițianu spune că guvernanții pot folosi mulți bani europeni, dar nu fac nimic

„Guvernul poate investi mulți bani, avem o oportunitate să nu mai fim legați de importuri.
Vedem deficitul balanței comerciale, crește de la lună la lună, și oamenii sunt mult mai prudenți, cumpără mai puțin, dar importurile cresc. Înseamnă că se produce foarte puțin.

Salariile sunt foarte mici, că se obțin din zona de comerț și servicii și nu din industie. Aici ar trebui Guvernul să aibă o strategie să dezvolte industria, să nu mai fim dependenți de importuri, să nu mai exportăm materie primă și să importăm produse.

Guvernul ar avea multe de lucru, dar dacă unii miniștri se ocupă numai de vouchere sociale și nu se ocupă de atragere de fonduri europene pentru economie, suntem în această situație tristă”, a mai spus Gheorghe Ialomițianu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:54 - Rezultate loto, 15 septembrie. A fost câștigat marele premiu la Joker
23:36 - Focuri de armă în apropierea lui Donald Trump, la două luni de la tentativa de asasinat din Pennsylvania. Republicanul este în siguranță, spune echipa de campanie
23:09 - Ștefan Pălărie: Avem nevoie de un Președinte al poporului. Elena Lasconi nu este un om din sistem cum sunt ceilalți candidați / E singurul candidat care nu va desemna un premier PSD (VIDEO)
22:56 - Gabriel Zetea: Cele mai importante sunt alegerile parlamentare / Cel mai potrivit pentru Palatul Cotroceni este Marcel Ciolacu (VIDEO)
22:35 - A murit Valentin Samungi, fost campion mondial cu naționala României
22:25 - Alina Gorghiu: La nivel de performanță economică, în mandatul premierului Nicolae Ciucă s-a stat mult mai bine decât în cel al lui Marcel Ciolacu / Temele economice, esențiale pentru PNL (VIDEO)
21:59 - Alina Gorghiu: Nu e sănătos să lăsăm PSD să aibă toată puterea. Sănătos este să lăsăm un Președinte de dreapta, care știe ce înseamnă instituțiile europene, care are o carieră temeinică, un om foarte echilibrat (VIDEO)
21:34 - Raed Arafat: Am făcut o manevră de forțe mai ales către Vaslui și Iași. Toată lumea este în alertă / O evaluare realistă a pagubelor, doar după ce se retrage apa. Ar putea face parte dintr-o solicitare de finanțare din partea Comisiei Europene (VIDEO)
21:20 - Alina Gorghiu, despre inundații: Este un moment de solidaritate, un moment în care trebuie să ajutăm. După ce trece impactul crizei climatice, va trebui să vedem unde a fost problema de-a lungul timpului (VIDEO)
20:55 - Radu Țincu, după lansarea cărții „Învinge dependența”: Depedența nu vizează doar drogurile. Ea se poate instala și în raport cu un obicei (VIDEO)