Iohannis propune partidelor semnarea unui Pact Național pentru o Românie Europeană: Românii au votat clar și ferm – Țara noastră este una proeuropeană! (VIDEO)

Iohannis propune partidelor semnarea unui Pact Național pentru o Românie Europeană: Românii au votat clar și ferm - Țara noastră este una proeuropeană! (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, la finalul consultărilor cu partidele, că rezultatele referendumului trebuie puse rapid în practică, în sensul interzicerii prin lege a amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție, precum și interzicerea ordonanțelor de urgență pe justiție.

Iohannis a propus partidelorsă semneze unPact Național pentru o Românie Europeană.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

”S-au încheiat și numărarea voturilor de la referendum și consultările cu partidele. Rezultatul numărării voturilor arată că la acest referendum s-au prezentat aproape 8 milioane de români din care 6,5 milioane de voturi au fost clar DA la ambele întrebări. Un rezultat foarte, foarte bun, mult, mult peste așteptări. Asta arată că românii nu au votat strict numai pentru aceste întrebări. Sigur, răspunsurile trebuie acum trebuie transformate în legislație. Politicienii trebuie să implementeze rezultatul votului.

Legislația trebuie să interzică amnistia și grațierea corupțiilor și trebuie să interzică OUG-urile pe politicile penale. De asemenea, legislația trebuie să prevadă și extinderea dreptului de a contesta OUG-urile la CCR.

Acesta e rezultatul de bază, dar trebuie să mergem mai departe și să înțelegem importanța politică a acestui vot. Românii au votat clar și ferm împotriva abordării antieuropene promovată în campanie de PSD-ALDE, două partide care au fost sancționate drastic de electorat. Românii au arătat clar: România e o țară proeuropeană. Acest lucru e foarte important și trebuie avut în vedere.

Noi nu am ajuns întâmplător în UE, ci am dorit să fim în UE. Asta nu reduce cu nimic suveranitatea noastră. Această decizie e una suverană. Noi vrem să facem parte din acest spațiu european care se bazează pe principii și valori: vrem democrație, stat de drept, justiție independentă. Nu degeaba referendumul s-a numit referendum pentru Justiție.

Trebuie să înțelegem că votul e un drept consacrat în Constituție, deci politicienii sunt obligați să creeze condițiile ca toți românii să voteze. Trebuie să creeze efectiv, nu doar teoretic. În străinătate a fost îngrădit dreptul de vot și e inacceptabil așa ceva!

Toate astea au fost discutate cu partidele. Le-am rugat să-și expună punctul de vedere.

Am constat că majoriatea sunt de acord că rezultatele referendumului trebuie implementate. Sunt de acord partidele și că trebuie consolidat parcursul european al României.

Pentru a valorifica cum se cuvine acest vot și consulătrile, am decis să invit partidele să semnăm un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Sau un pact politic pentru România europeană.

Acordul conține următoarele: transpunerea în legislație a răspunsurilor de la referendum, dar și transpunerea în legislație a măsurilor necesare integrității în funcțiile publice, modificarea legislației din justiție în deplin acord cu avizul Comisiei de la Veneția, GRECO, MCV, adoptarea modificărilor la Coduri numai cu respectarea deplină a MCV și Comisiei de la Veneția.

Propun ca cei care vor semna pactul să se angajaeze să adopte legislația necesară pentru exercitarea dreptului de vot. Proiectul de Acord va fi trimis imediat partidelor și va fi pus la dispoziția publicului”, a declarat Klaus Iohannis.

Ultima oră
19:47 - Șofer filmat în timp ce merge pe contrasens pe Autostrada Transilvania. Poliția îl caută
19:40 - Kelemen Hunor, despre desființarea SIIJ: Coaliția continuă discuțiile. Astăzi nu am depășit blocajul
19:39 - Un avion s-a prăbușit în apropierea unui teren de golf în SUA. Nu există supraviețuitori
19:15 - Kelemen Hunor: Eu aș fi de acord cu măsuri mult mai dure pentru stimularea vaccinării. Trebuie să reducem cât de mult posibil efectul valului 4
19:13 - Stelian Ion: Lansăm în dezbatere publică modificările aduse Codului penal și Strategia Naţională Anticorupţie pentru perioada 2021-2025
18:52 - Premierul Florin Cîţu a discutat cu secretarul pentru Comerţ al SUA: „Am exprimat angajamentul României faţă de agenda noastră comună de prosperitate şi democraţie”
18:51 - Pavel Popescu desființează speculațiile despre cazul fostei dansatoare din buric: „Este un scenariu mizerabil creat în spațiul public. A apărut pe site-ul deținut de contracandidatul meu. Nero, când a părăsit Roma, a dat foc Romei” (VIDEO)
18:25 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, propune recompense pentru vaccinați și interzicerea persoanelor nevaccinate în spaţii publice neesenţiale, în weekend
18:18 - AUR pregătește o lege privind LGBTQ+ similară cu cea din Ungaria. Claudiu Târziu: Susținem familia și valorile creștine. Activiștii LGBTQI nu au ce căuta în școlile și grădinițele din România
18:14 - CNCAV: 15.904 de persoane vaccinate anti-COVID în ultima zi. 10.704 au primit prima doză