Ion Cristoiu: Credeți că România va fi scutită de cota obligatorie de refugiați pentru că Președintele României a dat cu pumnul în masă?

Ion Cristoiu: Credeți că România va fi scutită de cota obligatorie de refugiați pentru că Președintele României a dat cu pumnul în masă?

Marți, la Consiliul JAI, la care a participat și Ministrul de Interne, Gabriel Oprea, s-a decis impunerea unor cote obligatorii de refugiați pentru țările membre UE. Astfel, România ar urma să primească, în plus față de consiliul JAI precedent, 2.475 de refugiați, ducând în total la 4.837 repartizați țării noastre.  

Jurnalistul Ion Cristoiu spune pe blog că el nu folosește termenul de ”refugiați”, deoarece până la ora actuală nimeni nu poate spune cu precizie câți dintre cei veniți pe Mediterană au fugit de războaiele din Orientul Apropiat și câți au luat-o spre țările bogate ale Europei „pentru a trăi nemțește, nici măcar românește”.

”Importanță are că președintele României a anunțat luni, 7 septembrie 2015, într-o Declarație oficială, că România acceptă doar 1.785 de imigranți. Nici mai mult, nici mai puțin.
După Declarația asta, site-urile și televiziunile s-au umplut de limbi groase înălțate către Înaltul Fund Prezidențial. Ce Bărbat de stat e Klaus Iohannis! Cum a zis el, cu o precizie nemțească, 1.785, după care a tăcut pentru a sublinia punctul! Cum, în fine, Klaus Iohannis a dovedit că tace și face!”, arată Cristoiu.

Ion Cristoiu s-a numărat printre puținii care n-au apreciat poziția Președintelui României. De altfel, el a publicat în Evenimentul Zilei, în 10 septembrie 2015, un comentariu cu un titlu care a surprins:  ”Pe românește fie spus, în chestiunea refugiaților, am belit-o!”.

”Prin Am belit-o! nu mă refeream la faptul că vor veni pînă la urmă refugiați și în România.
Nu mă număr printre cei care împărtășesc teza pericolului mortal reprezentat de pentru neamul românesc de primirea unui număr de refugiați mai mare decît 1.785.
Am scris Am belit-o!, pentru că poziția oficială a României trebuia să ia în calcul răspunsul la întrebarea:
Își poate permite România să refuze cota impusă de UE?
Dacă-și poate permite atunci ar fi fost normal ca președintele să declare că România nu primește nici un refugiat din principiu și nu că primește doar 1.785, pentru că numai atîta poate.”, motivează gazetarul.

Klaus Iohannis ar fi fost „un adevărat bărbat de stat” dacă nu ar fi spus că România nu va accepta niciun refugiat. De altfel, acceptul primiri oamenilor care fug de război constituie o poziție crucială. După părerea jurnalistului, este tot același lucru dacă accepți 1.785 sau 6.531.

” Am scris Am belit-o! deoarece știam că România va sfîrși prin a accepta numărul impus de UE odată ce la Consiliul din iunie 2015 Klaus Iohannis a acceptat, fără să informeze Poporul Român, principiul cotelor repartizate țărilor membre. A veni apoi și a susține că primești doar 1.785, deoarece atît ai capacitate, mi se pare o neghiobie absolută.
Dacă știai că vei primi refugiați – scriam în Evenimentul zilei – era normal să purcezi la o pregătire a opiniei publice în vederea acestui lucru.”, continuă Ion Cristoiu.

Totodată, românii vor avea impresia că refugiații le sunt vârâți pe gât de către Uniunea Europeană. Cu alte cuvinte, ar fi o pacoste adusă de alte țări pe capul nostru.

Sondajele arată că conaționalii noștri sunt ostili primiri de refugiați, iar refuzul statului de la consiliul JAI va întări convingerile românilor. Antipatia față de refugiați indiferent cât de mulți vor veni, va crește.

”Și așa românii văd în refugiați niște persoane nedorite. Faptul că ni s-au vîrît pe gît mai mulți decît am vrut va avea următoarele efecte periculoase: va adânci respingerea de către români a refugiaților și va adânci sentimentul că UE e un soi de jupân care ne obligă să facem lucruri pe care noi le refuzăm.”, adaugă Cristoiu.

Ion Cristoiu spune că Ședința Consiliului de miercuri poate să aducă surprize. Inclusiv cea de a afla că România a fost scutită de cotă, pentru că președintele nostru a bătut cu pumnul în masă.

”Eu nu cred în această posibilitate. Dumneavoastră credeți?”, întreabă jurnalistul în încheierea comentariului.