Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a reacționat după ce mediul de afaceri a transmis că trebuie păstrată cota unică. Acesta a transmis că PNL a sprijinit fără dubii exact aceste măsuri.
Mesajul mediului de afaceri vizează păstrarea cotei unice, fără taxe noi care ar descuraja noi investiții, menținerea sistemul fiscal predictibil.
„Mesajele sunt simple și vin de la investitorii străini și de la tot mediul de afaceri. E unanimitate. Scrisoarea lor publică conține semnăturile aproape tuturor marilor asociații de investitori, români și străini.
PNL a sprijinit fără dubii exact aceste măsuri, pentru că ele au funcționat și le vom susține și mai departe pentru că oferă o perspectivă pozitivă pentru economie. Apreciem susținerea care vine dinspre marii investitori străini și români pentru ideile și măsurile economice promovate constant de PNL”.
Ionuț Stroe subliniază că mediul de afaceri cered ca economia să fie încurajată, să nu mergem spre formule fiscale care inhibă inițiatiava. Și le dau dreptate sută la sută, pentru că ei sunt cei care creează locuri de muncă, cei la care ne uităm când vorbim de dezvoltare.
Mediul de afaceri recomandă Guvernului să mențină cota unică de impozitare și să reducă în mod real evaziunea fiscală. CAonsiliul Investitorilor Străini (FIC), Camera de Comerț Americană în România (AmCham), Camera de Comerț Franceză în România (CCIFER), Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK), Confederația Patronală CONCORDIA, Asociația Oamenilor de Afaceri din România (AOAR), Romanian Business Leaders (RBL), Camera de Comerț Olandeză Română (NRCC), Camera de Comerț Româno-Britanică (BRCC), Camera de Comerț Bilaterala Eleno-Română (HRCC), Camera de Comerț pentru Belgia, Luxemburg, România şi Moldova (BEROCC) au transmis o serie de recomandări privind măsurile fiscale:
Menținerea unei cote unice de impozitare – un sistem de impozitare simplu și esențial pentru creșterea economică, care a adus prosperitate, a generat locuri de muncă, a încurajat formarea unei clase de mijloc în România și care, totodată, reprezintă unul dintre principalele avantaje competitive ale României.
Reducerea reală a evaziunii fiscale, inclusiv a deficitului de încasare TVA, precum și reducerea cheltuielilor statului. Un instrument fundamental pentru îndeplinirea acestui scop rămâne digitalizarea ANAF.
Creșterea colectării taxelor și combaterea evaziunii fiscale, prin sancțiuni mai aspre și controale în zonele unde sunt identificate probleme.
Reevaluarea cadrului în care sunt utilizate microîntreprinderile și PFA-urile în România. Acestea sunt forme de organizare benefice și binevenite atât timp cât au un scop bine-definit prin lege și sunt folosite cu bună-credință, de o manieră real antreprenorială, nu pentru a masca forme de angajare.
Reașezarea sistemului fiscal astfel încât să stimuleze munca, să scoată la suprafață munca la negru și la gri, să reducă exodul de angajați și să readucă românii din străinătate acasă. Acest deziderat poate fi atins prin plafonarea contribuțiilor sociale de sănătate și pensii la un număr rezonabil de salarii medii pe economie.