Ionuț Stroe (PNL), despre prețul carburanților: Depinde de foarte mulți factori. Există preocupare din partea Guvernului și există în lucru analize privind modul în care am putea să limităm aceste creșteri (VIDEO)

Ionuț Stroe (PNL), despre prețul carburanților: Depinde de foarte mulți factori. Există preocupare din partea Guvernului și există în lucru analize privind modul în care am putea să limităm aceste creșteri (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Există preocupare din partea Guvernului și există în lucru analize privind modul în care ar putea fi limitate creșterile de preț la carburanți, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, deputatul Ionuț Stroe, duminică seară, la Special B1 cu Nadia Ciurlin.

Ionuț Stroe (PNL), pe B1 TV: Prețul carburanților depinde de foarte mulți factori

Întrebat cum vrea Guvernul să intervină în ceea ce privește situația prețurilor la carburanți, purtătorul de cuvânt al liberalilor a declarat: „Vă pot asigura că există preocupare din partea Guvernului și există în lucru, aș putea spună, analize privind modul în care am putea să limităm aceste creșteri. Acum, cu toții trebuie să știm foarte clar că prețul acesta al carburanților nu este stabilit de cineva anume sau nu se face prin voința celor care guvernează. Este dat de anumite cotații, de cotațiile la bursă, care, știți foarte bine, sunt un fenomen global, ele depind de foarte mulți factori, nu neapărat de nivelul de accizare, care depinde de decizia guvernamentală. În România, nivelul accizei nu este unul foarte mare”.

„Vă pot asigura că, la fel, există o cotație care e relativă constantă. Putem compara cotația barilului de țiței existentă pe piețele internaționale acum cu cea de acum 10 ani. Ceea ce într-adevăr a crescut este această marjă de rafinare a companiilor, este mai mare față de cele existente în anii anteriori. Ea este cumva, din punctul de vedere al lor, justificată de cheltuielile enorme pe care le au acum, și cele care țin de utilități, și cele care țin de explotare, și cele care țin de nivel salarial, și cele care țin și sunt generate de această explozie a inflației în lanț”, a continuat Ionuț Stroe.

Deputatul consideră că o eventuală diminuare a TVA „pe o piață foarte volatilă” s-ar putea să nu aibă efectul scontat.

„Apropo de discuțiile pe care le aveați în platou, nu știu cât ne-ar ajuta, de exemplu, o diminuare a TVA pe o piață foarte volatilă. Au existat situații similare în trecut în care diminuarea TVA nu a făcut nimic altceva decât o iluzorie scădere a prețului, care a crescut imediat – s-ar putea beneficiarul, adică cetățeanul care alimentează, să se aștepte la o scădere a prețului, care în două săptămâni să revină sau poate chiar să fie mai mare decât cel practicat înainte”, a explicat el.

Întrebat dacă în aceste condiții se poate spune că nu se va aplica o scădere a TVA, oficialul a adăugat: „Există analize, nu vă pot confirma, nu există o decizie luată în momentul de față. Prețul carburanților depinde foarte bine și de cursul valutar – Doamne ajută, este unul stabil. Depinde de foarte mulți factori. Toți acești factori împreună, bineînțeles, cu producătorii și distribuitorii de carburanți ar trebui să contribuie la o situație stabilă în România. Asta ne dorim”.

Urmăriți B1TV.ro și pe