Ionuț Stroe (PNL): E nevoie de noi legi ale siguranței naționale. Ele vor fi dezbătute la momentul potrivit. Abordarea USR e neserioasă, comentează speculații (VIDEO)

Ionuț Stroe (PNL): E nevoie de noi legi ale siguranței naționale. Ele vor fi dezbătute la momentul potrivit. Abordarea USR e neserioasă, comentează speculații (VIDEO)

Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a declarat vineri, pentru B1 TV, că e nevoie de legi moderne privind siguranța națională după 30 de ani în care nu s-a făcut nimic în acest domeniu. La momentul potrivit, noi proiecte de lege vor fi dezbătute în Parlament și societate. Stroe a ținut apoi să acuze USR pentru că a reacționat la „speculații” apărute în presă pe acest subiect.

Purtătorul de cuvânt al PNL: E nevoie de noi legi privind siguranța națională

„Prima idee de la care trebuie să începem e că e nevoie de legi moderne pentru securitate națională după 30 de ani în care nu s-a făcut niciun pas. La timpul potrivit vom avea o dezbatere transparentă în Parlament și societate.

Cei din USR folosesc această temă așa sensibilă pentru a-și face capital politic. Nu au agendă, înțeleg că sunt probleme în interiorul lor, nu propun nimic și au luat acest subiect.

Apariția și comentarea în plan public a unor texte neînsușite e total nepotrivită, neserioasă. O dezbatere pe o temă majoră precum securitatea națională nu se poate face pe speculații. Un proiect de lege în domeniu trebuie să ajungă la o formă matură, abia atunci poți să opinezi, să propui, să vii cu soluții, să contribui la dezbatere, lucru care deocamdată nu a fost început. Cei care au răbdare, nu numai USR, cine poate contribui la modernizarea legisației ar trebui să aibă răbdare, cumpătare și să implice când e cazul la această discuție serioasă”. a declarat Stroe, pentru B1 TV.

Acesta a mai precizat că vor exista dezbateri când vor avea și propuneri din partea instituțiilor: „Deocamdată nu există o formă închegată a acestor legi ale securității naționale, există doar intenția reafirmată. Foarte multe guverne și-au pus în agendă, dar până acum nimeni n-a reușit să creeze un pachet al legilor securității naționale modernizată și actualizată”.

Stroe (PNL): USR minte cu sloganuri dramatice și mesaje alarmiste

Stroe a acuzat apoi USR că nu face decât să răspândească mesaje alarmiste care, oricum, se dovedesc a fi false.

„Vă dau exemplu așa-zisului proiect cu încorporarea obligatorie, cele privind alarmele false privind supraimpozitarea. Ei mint cu sloganuri dramatice, cu fel de fel de mesaje alarmiste care nu se concretizează. Ei sunt animați de interesul politic și exagerează și nu au legătură cu realitatea. Agenda lor politică se limitează la aceste mesaje alarmiste”, a spus liberalul, în cadrul Știrilor B1 TV prezentate de Andreea Moraru.

De unde a plecat discuția privind noile legi ale siguranței naționale

Amintim că în ultimele zile G4Media a publicat articole din mai multe proiecte de lege care ar fi discutate în coaliție.

Un proiect de lege, susține G4Media, prevede că personalul SRI va putea fi anchetat doar de un număr limitat de procurori, perchezițiile la sediul Serviciului vor putea fi făcute doar cu autorizarea președintelui României, iar reținerea sau percheziționarea personalului SRI se va putea face doar cu acordul directorului SRI și în prezența unui jurist al acestuia. De asemenea, firmele și cetățenii vor fi obligați să sprijine SRI în operațiune sale, la cererea acestuia. În plus, proiectul dă dreptul SRI să-și înființeze propriile companii.

De asemenea, un proiect de lege privind activitățile de informații și contrainformații prevede că fondurile de cheltuieli operative ale serviciilor secrete nu vor mai putea fi controlate nici de comisiile parlamentare speciale, nici de Curtea de Conturi, ci doar de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

Iar în CSAT președintele României va avea cuvântul decisiv dacă nu se realizează consens, arată proiectul de lege privind funcționarea CSAT, mai susține G4Media.

Potrivit unui proiect de data aceasta pentru funcționarea Serviciului de Informații Externe (SIE), cadrele militare din SIE pot fi audiate, percheziționate, reținute sau arestate preventiv numai de procurori militari anume desemnați, iar perchezițiile în sediile SIE pot fi realizate cu mandate date de judecători anume desemnați și cu aprobarea președintelui României.

Articolele au stârnit deja reacții ferme.

Urmăriți B1TV.ro și pe