Alina Mungiu-Pippidi critică dur proiectul ce ridică SRI și SIE „deasupra oricărei legi”: „O propunere demnă de Zimbabwe, unde șeful serviciului secret, când s-a plictisit să mai fie omul numărul doi, s-a făcut președinte”

Alina Mungiu-Pippidi critică dur proiectul ce ridică SRI și SIE „deasupra oricărei legi”: „O propunere demnă de Zimbabwe, unde șeful serviciului secret, când s-a plictisit să mai fie omul numărul doi, s-a făcut președinte”

Alina Mungiu-Pippidi, profesor de studii de democrație, a tras un puternic semnal de alarmă vizavi de proiectul de lege privind organizarea și funcționarea SRI, aflat acum în dezbatere în cadrul coaliției de guvernare. Pippidi susține că propunerile din proiect amintesc de Zimbabwe, stat în care „șeful serviciului secret, când s-a plictisit să mai fie omul numărul doi, s-a făcut președinte”. Politologul avertizează că intrarea în vigoare a acestei legi ar însemna ca SRI și SIE să devină „oficial deasupra oricărei legi”.

Pippidi, avertisment privind proiectul de funcționare a SRI

„SRI și SIE scapă și controlului parlamentar, și controlului fiscal. Curtea de Conturi nu poate controla serviciile secrete serios, nici măcar vastele lor imperii comerciale.
Nu doar că nu revin sub control civil ca în Spania, ci devin oficial deasupra oricărei legi, dar la mâna șefului statului.

O propunere legislativă demnă de Zimbabwe, unde șeful serviciului secret, când s-a plictisit să mai fie omul numărul doi, s-a făcut președinte”, a declarat Alina Mungiu-Pippidi, pentru Libertatea.

Pippidi face referire la Emmerson Mnangagwa, președinte în Zimbabwe din 2017, ajuns în funcție după o lovitură de stat împotriva fostului dictator Robert Mugabe. Anterior, Mnangagwa fusese ministru al Securității Statului, poziție din care a supervizat serviciile secrete.

13 ONG-uri critică proiectul privind organizarea și funcționarea SRI

Marți, 13 ONG-uri au publicat un text de protest față de proiectul de lege, avertizând că noile reguli dau puteri sporite SRI și le oferă impunitate ofițerilor de informații.

„Protestăm ferm împotriva planurilor puterii politice de a oferi impunitate și puteri sporite agenților din serviciile de securitate”, au transmis ONG-urile după ce G4Media a publicat articole din controversatul proiect de lege.

Acestea au mai precizat că proiectul e precedat de acte normative, adoptate deja de Guvern și de Parlament, ce au crescut puterile serviciilor de securitate în alte domenii.

Ce prevede controversatul proiect de lege privind funcționarea SRI

Proiectul de lege prevede că personalul SRI va putea fi anchetat doar de un număr limitat de procurori, perchezițiile la sediul Serviciului vor putea fi făcute doar cu autorizarea președintelui României, iar reținerea sau percheziționarea personalului SRI se va putea face doar cu acordul directorului SRI și în prezența unui jurist al acestuia.

De asemenea, firmele și cetățenii vor fi obligați să sprijine SRI în operațiune sale, la cererea acestuia.

În plus, proiectul dă dreptul SRI să-și înființeze propriile companii.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)
17:45 - Un bărbat a murit după ce un bolovan s-a prăbușit pe mașina sa în Defileul Jiului
17:28 - Al cincilea mesaj Ro-Alert pentru locuitorii din Roșia Montană: Evacuarea preventivă, imperativ necesară pentru protejarea vieții dumneavoastră. Există pericolul ca barajul Tăul Mare să cedeze
17:13 - UPDATE: Incendiu în incinta Ocolului Silvic Măneciu. Suprafața afectată, aproximativ 1.000 de metri pătrați. Se acționează și pentru protejarea unui depozit de carburanți
17:00 - VIDEO. Un fost fotbalist din Liga 1 a fost pe teren la dezastrul din Indonezia: „Unii suporteri au încercat să vină după noi la cabine. Din ce știu, au murit 200 de fani și doi polițiști”