Irineu Darău: Alegerile din USR PLUS au fost organizate inechitabil, incompetent și anti-democratic. Dan Barna și Dacian Cioloș nu mai au credibilitate

Irineu Darău: Alegerile din USR PLUS au fost organizate inechitabil, incompetent și anti-democratic. Dan Barna și Dacian Cioloș nu mai au credibilitate

Irineu Darău, al treilea clasat în primul tur a alegerilor pentru președinția USR PLUS, susține că scrutinul a fost organizat „inechitabil, incompetent și anti-democratic”. Acesta a precizat că în turul al doilea nu-l va susține nici pe Dan Barna, nici pe Dacian Cioloș.

Darău, acuzații după turul 1 al alegerilor din USR PLUS

Irineu Darău a acuzat că alegerile interne s-au făcut pe liste eronate de vot. Acesta a mai spus că decriptarea și numărarea voturilor fără un registru electoral corect sunt anti-democratice. Darău a mai reproșat faptul că au lipsit observatorii și răspunsurile la solicitări.

„Suntem într-un moment în care democrația din USRPLUS, ca și cea din România, sunt în continuare la cote deranjant de joase. În partid s-a văzut asta de la început, când conducerea actuală s-a arătat mai întâi vag surprinsă, iar apoi din ce în ce mai iritată de candidatura mea. Accesul la membri și la informații a fost profund dezechilibrat, ca și cum totul era pregătit doar pentru doi candidați, iar al treilea încurca niște socoteli. În timp ce procesul democratic intern a fost atacat cu crosa de golf de un candidat, celălalt și-a văzut liniștit doar de jocul și de scorul lui”, a declarat Darău.

Acesta a precizat că va apela la toate mijloacele legale pentru a corecta procesul de vot: „Sunt documentate deja prea multe situații punctuale și sistemice care dovedesc un proces eronat de vot, girate de tăcerea continuă a Biroului Național, Secretariatului General și Comisiei Electorale față de toate notificările oficiale trimise de mine și de mulți alții. Chiar și astăzi, în ultimele minute de vot, procesul putea fi corectat. Însă, odată ce s-a trecut de decriptarea voturilor și calcularea rezultatului, s-au decriptat și intențiile reale ale responsabililor de bunul mers al campaniei. Dan Barna și Dacian Cioloș au fost în deplină cunoștință de cauză privind toate problemele, dar nu au acționat”.

Darău a mai spus că echipa Împreună USR PLUS – Curaj pentru România e singura care îmbină, în mod real, membri ai fostului USR și membri ai fostului Plus.

Totodată, el a ținut să mulțumească celor care l-au votat: „Tot acest sprijin reprezintă o speranță că partidul nostru încă nu a fost complet acaparat”.

„Principiile nu se negociază niciodată, nici măcar în funcție de rezultatul electoral – din păcate fix acest lucru l-au făcut cei doi lideri, gândindu-se la șansele proprii mai mult decât la apărarea democrației și integrității votului. În schimb, indiferent de rezultatul scrutinului, eu rămân la dispoziția membrilor pentru a le apăra drepturile, respectiv pentru a fi notificat despre încălcarea regulilor și principiilor. Am dovedit că pot fi un avertizor de integritate onest și eficient și voi continua această luptă”, a mai declarat Irineu Darău.

„USRPLUS trebuie reformat, dar candidații Dan Barna și Dacian Cioloș, conducătorii Dan Barna și Dacian Cioloș și chiar și simplii membri de partid Dan Barna și Dacian Cioloș nu mai au credibilitate. Prin acest proces viciat de vot ne-au lipit o ștampilă pe care va trebui să muncim din greu pentru a o putea șterge din ochii noștri și ai românilor. Iar toate acestea s-au întâmplat deși soluția tehnică era simplă și accesibilă până în ultimul moment – eliminarea buletinelor ilegitime înainte de decriptarea și calcularea rezultatului final al primului tur de scrutin. Din păcate, voința a cedat în fața interesului electoral”, a adăugat senatorul USR PLUS.

La congres, acesta va susține limitarea cumulului de funcții, un sistem de vot proporțional la toate nivelurile și super-majoritatea pentru aplicarea de sancțiuni, pentru împiedicarea sancțiunilor discreționare date de birouri sau comisii prin majorități fragile.