Președintele Klaus Iohannis: PSD încearcă doar să saboteze și să împiedice efortul uriaș în lupta cu epidemia. Nu își poate stăpâni setea de putere. Moțiunea de cenzură, neavenită (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis: PSD încearcă doar să saboteze și să împiedice efortul uriaș în lupta cu epidemia. Nu își poate stăpâni setea de putere. Moțiunea de cenzură, neavenită (VIDEO)
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a susținut, miercuri, o conferință de presă în care a abordat mai multe subiecte importante de pe agenda publică. După ce a vorbit despre epidemie și atitudinea PSD pe fondul crizei sanitare, șeful statului a răspuns la întrebări legate, printre altele, de debutul noului an școlar, vaccinare șitraseism politic.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Principalele declarații făcute de președintele Klaus Iohannis

 • Astăzi, din păcate, am înregistrat noi cifre îngrijorătoare, atât în ceea ce privește cazurile noi de infectare, cât mai ales numărul de decese și persoane internate în secțiile de terapie intensivă. Vreau să transmit condoleanțe familiilor îndurerate de pierderea celor dragi.

 • În contextul unor noi măsuri de relaxare adoptate de la 1 septembrie, precum reluarea activităților culturale și redeschiderea restaurantelor, dar și apropiata începere a anului școlar, fac un nou apel: dragi români, continuați să fiți responsabili!

 • Virusul, în absența încă a unui vaccin, are o singură barieră: grija fiecăruia pentru propria persoană și pentru cei din jur. Protejați-vă, așa cum deja știm cu toții: mască, distanță, igiena mâinilor. Este deja evident că acestea sunt singurele arme pe care le avem în confruntarea cu acest virus.

 • Guvernul, autoritățile statului au luat și continuă să ia măsurile necesare. Sigur, nu este totul perfect și pot fi recunoscute și corectate acele erori, însă fiecare dintre noi duce singur propria luptă cu pericolul infectării.

 • În toate țările lumii, sistemele de sănătate au fost supuse unei presiuni extreme și România nu a făcut o excepție.

 • Mulțumesc încă o dată cadrelor medicale pentru devotamentul și profesionalismul lor, dar, așa cum știm cu toții, lupta nu s-a încheiat. De aceea fac apel la personalul medical, la managerii de spitale, la Direcțiile de Sănătate Publică să continue munca începută, să se organizeze și să mențină dotarea spitalelor la un nivel ridicat, pentru a avea la dispoziție tot ceea ce este nevoie pentru îngrijirea persoanelor bolnave.

 • Acestea sunt problemele reale ale României, iar autoritățile fac tot posibilul pentru a găsi rezolvările. Sunt însă unii care, în loc să fie parte a acestui imens efort de construcție, încearcă doar să saboteze și să pună piedici. Mă refer, desigur, la Partidul Social Democrat.

 • Am asistat luni la o situație care a frizat ridicolul în Parlamentul României. Timp de mai multe zeci de minute, s-a așteptat întrunirea cvorumului necesar pentru dezbaterea și votarea acelei moțiuni de cenzură neavenite. Cu alte cuvinte, chiar cei care au inițiat acest demers nu au fost în stare să asigure prezența în sală a propriilor parlamentari.

 • Am spus de la început că este cinică și iresponsabilă depunerea unei moțiuni de cenzură într-un moment în care toate eforturile trebuie canalizate pentru combaterea pandemiei și cu puține luni înaintea alegerilor parlamentare la termen.

 • Acum, după eșecul previzibil și lamentabil de luni, mă întreb cui i-a folosit toată această discuție politicianistă a PSD-ului, care pur și simplu nu-și poate stăpâni setea de putere. Ce soluții pot aștepta românii de la un partid atât de lipsit de seriozitate, care acționează politic nu pentru cetățeni, ci doar pentru propriii membri?

 • Eu mulțumesc tuturor formațiunilor parlamentare care au înțeles gravitatea momentului pe care îl traversează țara noastră și nu s-au alăturat unor interese strict electorale.

 • Sper ca pesediștii să ia foarte în serios această lecție și să înțeleagă că, în România, politica nu se mai poate face așa cum continuă ei să o facă de ani de zile, urmărind doar mizele mărunte de partid.

 • Unii lideri ai PSD continuă să inducă ideea unei noi moțiuni de cenzură, care să fie depusă în următoarea perioadă.

 • Încetați cu aceste jocuri cinice care nu fac decât să provoace neîncredere și să pună astfel în pericol combaterea eficientă a epidemiei de COVID-19!

 • Criza sanitară pe care o traversăm a generat reacții în lanț, care ne-au arătat mai clar decât oricând eșecul instituțional al acestui mod de a face politică, specific ultimilor 30 de ani și care a fost patentat de PSD. Acum s-a putut vedea diferența dintre oamenii politici dispuși să își asume cu responsabilitate gestionarea unui moment extrem de dificil și politicienii fără soluții, care alimentează știri false și suspiciuni, făcând astfel foarte mult rău propriilor cetățeni.

 • România trebuie să intre într-o etapă de dezvoltare accentuată și să lase în urmă practicile nefaste ale trecutului.

 • Întrebat despre apelul la responsabilitate, pe fondullicitației privind măștile sanitare, și ce vorface autorităţile astfel încât în momentul în care va începe şcoala toți copiii din familiile defavorizate să beneficieze de măștile de protecție. Autorităţile vor face ce scrie în contract, fiindcă aceste achiziții se fac în baza unui contract, dar înțeleg că s-a început livrarea acestor măști și este, evident, responsabilitatea firmei care a contractat să livreze așa cum s-a angajat. În rest, sigur, sunt detalii, pe care le pot explica cei care au încheiat contractul. (…) (n.r. – întrebat dacă vor fi livrate la timp) Autorităţile vor face ce scrie în contract, fiindcă aceste achiziții se fac în baza unui contract, dar înțeleg că s-a început livrarea acestor măști și este, evident, responsabilitatea firmei care a contractat să livreze așa cum s-a angajat. În rest, sigur, sunt detalii, pe care le pot explica cei care au încheiat contractul. (…) (n.r. – întrebat dacă există și un plan de rezervă) Cu siguranță se găsesc soluții. Se vor găsi soluții și la Guvern, se vor găsi și în administrațiile locale și înțeleg că deja multe administrații au început să își procure astfel de măști pentru a le pune la dispoziția elevilor, respectiv a dascălilor.
 • Întrebat despre accidentul ministrului Lucian Bode. În primul rând pot să spun că este regretabil că se întâmplă un accident, chiar în condițiile în care în mașină se află un demnitar al statului. De aici putem să tragem cel puțin două concluzii clare. Prima, că nu este bine să te grăbești când vrei să ajungi cu mașina undeva și acesta este un lucru pe care ar trebui să îl reținem cu toții. Doi, se vede încă o dată, din păcate, foarte clar nevoia dezvoltării infrastructurii. Dar, din toată discuția, partea bună este că nu a fost nimeni grav rănit și acesta este un noroc. În rest, autoritățile competente vor face investigațiile de rigoare.
 • Despre raportul ECDC privind decesele legate de COVID-19. Da, am discutat, evident, și în ultimele zile cu ministrul Sănătății, și pe tot parcursul pandemiei. Datele sunt îngrijorătoare și, exact din acest motiv, eu repet la fiecare apariție publică ca oamenii să aibă grijă să poarte mască, să păstreze distanța, să se spele pe mâini. Este evident că doar aceste lucruri ne protejează și îmi pare rău că trebuie să repet mereu: dacă nu vreți să ajungeți la spital, feriți-vă de boală! Mască, distanță, igienă! Însă statisticile, sigur, dacă le luăm pe ultimele două săptămâni, ne arată o creștere a epidemiei de la noi, însă dacă luăm întreaga perioadă de când a apărut pandemia în Europa, pot să spun că nu stăm cel mai rău nici la numărul de infectați, nici la numărul de decese pe 100.000 de locuitori, dar asta nu readuce pe nimeni în viață din cei care, din nefericire, au decedat.
 • Și, încă o dată, avem nevoie de aceste măsuri simple și trebuie să le luăm foarte, foarte în serios. (…) (n.r. – întrebat dacă autoritățile au vreo vină) Asta cu vina autorităților cred că am mai discutat-o și putem să ne reamintim că noi nu am stat rău la controlul epidemiei până când în Parlament PSD a tărăgănat adoptarea Legii carantinei și, atunci, ne amintim foarte bine că, din păcate, atunci un număr mare de persoane s-au infectat, fiindcă s-a indus ideea că această boală nu este periculoasă. Acum plătim prețul pentru asta.
 • Despre escaladarea tensiunilor din Marea Mediterană, între Turcia și Grecia. Evident că ne îngrijorează. Aceste tensiuni care au crescut, trebuie să recunoaștem, în ultimele săptămâni, în estul Mediteranei, nu ne fac bine şi nu fac bine nici Uniunii Europene, nici NATO. Noi am fost din capul locului de părere că orice diferend se rezolvă pe cale amiabilă, diplomatică şi în niciun caz prin înarmări şi gesturi care pot fi greșit înțelese. În continuare, eu sunt convins că lumea îşi va da seama că așa nu se rezolvă nimic şi se vor întoarce la masa negocierilor. Aceasta este poziția noastră. Pentru Marea Neagră nu văd niciun fel de probleme acum.
 • Despre mutarea lui Gavriș la Harghita, după demisia lui Liviu Vasilescu din fruntea Poliției Române. Eu sunt convins că la aceste întrebări vă poate răspunde Ministerul de Interne, respectiv Poliția, cel mai bine. Sunt chestiuni de bucătărie internă în Poliţie despre care, sigur, pot să mă informez, dar cred că mai bine întrebați direct acolo.
 • Întrebat despre cazul Lucian Bode în comparație cu cazul Gabriel Oprea. Cu greu pot fi comparate aceste două spețe. Ne amintim cu tristețe de incidentul de acum câțiva ani când un polițist a murit într-un accident. Din informațiile mele, încă se cercetează şi nu este finalizată speța. În acest ultim accident nu a fost vorba de nicio coloană. Ministrul s-a deplasat cu mașina pusă la dispoziție absolut legal de SPP. În acest ultim accident nu a fost vorba de nicio coloană, ministrul s-a deplasat cu mașina pusă la dispoziție absolut legal de SPP. Dacă acolo în trafic s-a greșit vom afla, sper foarte repede, cine şi de ce a greșit. (…) (n.r. – întrebat dacă ar trebui să demisioneze)Nu cred. Cred că este bine să se lămurească circumstanțele accidentului. Dar din informațiile mele ministrul a fost pe banchetă în spate. Dar, încă o dată, până nu avem datele, nu e bine să speculăm.
 • Întrebat dacă are un mesaj direct pentru profesorii din România. Evident că voi avea un mesaj special pentru dascăli, pentru elevi. Dar acest mesaj special îl voi livra cu o ocazie specială și nu în cadrul unei conferințe de presă uzuale. Voi avea cu certitudine un mesaj atunci când începe școala.
 • Despre epidemie și noul an școlar. Este evident că foarte multă lume își pune întrebarea ce facem, deocamdată experții, epidemiologii spun că se poate începe anul școlar și eu sunt de părere că în 14 septembrie şcoala trebuie să înceapă. Dacă, Doamne ferește, crește numărul de persoane care au fost detectate cu acest virus sau dacă crește neașteptat numărul persoanelor internate la Terapie Intensivă, sigur că s-ar putea apela un timp scurt la metode care au mai fost folosite, învățământul online sauSăptămâna Altfel, care există ca și structură în anul școlar. Dar eu sper să nu fie cazul să ajungem acolo.
 • Din păcate, boala nu este previzibilă și evoluția vedem că este imposibil de prezis. Noi am sperat, dacă ne amintim cu toții, acum poate două luni de zile, să ajungem cât de curând să avem sub 100 de cazuri noi pe zi, dar, din păcate, lucrurile au luat cu totul și cu totul altă turnură, și din vina unor politicieni, și iată că ne confruntăm cu o medie de peste 1.000 de cazuri zilnic. Chiar dacă este puțin mai greu de acceptat, asta este evoluția epidemiei. Trebuie să fim realiști, trebuie să fim pregătiți și trebuie să luăm măsurile atunci când avem toate datele și aceste date, și căile de urmat, sigur că ne sunt indicate în primul rând de experți.
 • Despre moțiunea de cenzură și problema traseismului politic. Eu reiterez ce am mai spus. Eu sunt împotriva acestui traseism politic, ba mai mult am avut diferite întâlniri și cu foști colegi, colege din PNL și le-am spus și lor acest lucru. Dar, evident, cazuri punctuale au apărut și trebuie să spun încă o dată: eu sunt împotriva traseismului politic și sper să prind vremea în politica românească când acest traseism nu se mai practică.
 • Despre moțiune și lipsa cvorumului, și poziția UDMR. Am urmărit și eu cu oarece surprindere aceste schimbări de atitudine pe parcursul zilei, dar, din păcate, nu am aceste informații, ca să vă lămuresc. Va trebui să întrebați la UDMR de ce și-au schimbat atitudinea pe parcursul zilei.Nu cunosc motivația și nu îmi permit să fac presupuneri.
 • Despre situația muncitorilor sezonieri români așteptați în Italia. Noi am avut câteva cazuri destul de nefericite, dacă ne amintim, în această primăvară cu români care s-au dus la muncă în altă parte. Cred că toată lumea a tras de acolo concluziile și, sper, și învățămintele. Mă aștept la o mult mai bună protecție pentru românii noștri care merg la muncă în altă parte.
 • Despre achiziționareatabletelor. Din informațiile mele, la Guvern se caută soluții pentru această situație și sper să se găsească foarte repede o soluție. E clar – copiii, în special în mediile defavorizate, au nevoie de acest sprijin din partea statului.
 • Despre creșterea punctului de pensie cu 14% și reacțiile din PSD (care ar putea aduce modificări la rectificarea bugetară). Este un demers politicianist, populist, electoralist fără niciun fundament. Am mai discutat aceste chestiuni. Statul poate să plătească numai atât cât este la dispoziție, și nu mai mult. Guvernul a motivat în nenumărate rânduri de ce creșterea pensiilor este doar de atât cât este. Chiar i-am auzit pe unii din partidul menționat de dvs afirmând cu nesimțire în spațiul public că pensiile au fost tăiate. Nu, pensiile au fost majorate și fiecare pensionar va putea să verifice pe fluturaș că i-a crescut pensia.
 • Sigur, după ce economia își va reveni – fiindcă avem o problemă cu economia – după ce își va reveni, sigur se vor găsi soluții pentru a veni cu majorările care sunt așteptate. Toată lumea le așteaptă și putem să înțelegem, pot să înțeleg foarte simplu acest lucru. Însă să vii acum în Parlament și să spui că din opoziție știi mai bine decât Guvernul câți bani sunt mi se pare un demers total contraproductiv.

 • Și vreau să subliniez în acest fel și o chestiune care recunosc că mi-a plăcut. Curtea Constituțională a constatat că în Parlament nu se pot lua decizii care pun în dificultate finanțele publice ale țării. Și asta mi se pare o chestiune deosebit de importantă. Nota bene – PSD nu poate din opoziție să pună în dificultate finanțele publice. Ar fi absurd! Și ei cunosc foarte bine motivația. S-au jucat cu această legislație, au amăgit pensionarii la vremea respectivă, cu toate că au știut foarte bine că această mărire nu va fi posibilă.

 • Despre plecarea lui Liviu Vasilescu de la șefia Poliției Româneși despre o eventuală demisie a lui Hosu de la DIICOT. E bună întrebarea și sunt convins că va fi analizată această speță la CSM și o să primim de acolo un răspuns autorizat. Părerea mea este că CSM va da un răspuns la această chestiune. Dacă va exista o solicitare, atunci cu siguranță o voi analiza cu mare atenție, dar eu, ca președinte, nu am instrumente să analizeze în detaliu aceste chestiuni, cum poate să o facă CSM.
 • Despre posibilitatea ca vaccinarea să devină obligatorie, în contextul pandemiei.Ar fi excelent să avem un vaccin împotriva acestei boli, COVID-19, și, în măsura în care vom dispune de acest vaccin, sigur, se va repune întrebarea dacă vaccinarea trebuie să fie obligatorie sau nu. Eu sunt de părere că lumea trebuie să se vaccineze. Dar dacă putem să condiționăm mersul la școală de vaccinare este o întrebare care va trebui analizată foarte, foarte atent,. Cred că este foarte bine să fie vaccinați copiii, dar nu cred că este bine să le fie îngrădit dreptul la învățătură dacă părinții, din varii motive, hotărăsc să nu vaccineze sau să nu vaccineze atunci copilul.
 • Alegerile locale și efectul asupra școlilor. Sunt perfect de acord să se găsească soluțiile cele mai bune pentru a face o dezinfecție profundă după ziua alegerilor. Este foarte clar că activitatea în școli va fi puternic deranjată de aceste alegeri locale, fiindcă amenajarea secțiilor de votare nu se poate face peste noapte. Deci, cel puțin o zi sau două înainte de vot, școala va trebui să fie liberă pentru instalarea secțiilor de votare. Iar după ziua votului, este foarte clar că e nevoie de o perioadă pentru a face o dezinfecție profundă. Și aceste lucruri trebuie rezolvate, după părerea mea, foarte urgent de Guvern și de responsabilii din Guvern și din autorități. (…)Toată lumea este conștientă de faptul că trebuie să existe un acces liber, deci fără elevi în școală, și pentru pregătirea secției, și pentru dezinfecția ulterioară, da.
 • Despre problema traseismului. Nu pot decât să repet ce am spus și adineaori. Eu sunt împotriva traseismului. Acest lucru l-am spus și public, l-am spus și colegelor și colegilor din PNL și în consecință ei vor avea o abordare când se pregătesc pentru alegeri, dar, din calitatea de Președinte a României nu pot să merg la un lider de partid să-i solicit pe cine să pună și pe cine să nu pună pe listă. Aceasta este o decizie a partidului, dar atitudinea mea am făcut-o publică și o voi face publică și în continuare.

Noul an școlar se desfășoară în condiții speciale, în contextul epidemiei de coronavirus

Ministrul Educațieia declaratcă, în sistemul hibrid de învățământ, clasele se împart și jumătate dintre elevi vinla școală, cealaltă jumătate face cursuri online, apoi rolurile se inversează.

Elevii cu boli cronice sau care au în familie persoane din categoriile de risc pot faceșcoala exclusiv online, dar doar aceștia. Părinții lor vor trebui să facă dovada cu o adeverință de la medicul de familie.

Copiii care stau acasă vor urmări live, pe platforme, orele pe care colegii lor le desfășoară cu profesorul la clasă, astfel că profesorul nu va trebui să țină ora de două ori.

Monica Anisiea mai explicatfaptulcă în acest an școlarprofesorii nu vor mai merge cu catalogul în clase. Ei sunt încurajați să treacă notele și absențele în agendele personale și apoi, la finalul orelor, să le scrie și în catalog. Aceasta a mai precizat că există și varianta catalogului electronic.s

O altă premieră este că în acest an școlar vor exista două pauze pe oră. Măsura este necesară pentru aerisirea claselor, dar și ca elevii să poată merge la toaletă fără să se producă aglomerări.

Ludovic Orban: „Alegerile se pot ține fără niciun fel de probleme în data de 27 septembrie”

Premierul Ludovic Orbana dat asigurărică alegerile locale se pot desfășura în cele mai bune condiții, pe 27 septembrie.

„Am văzut declarațiile năstrușnice ale liderului PSD privitoare la o posibilă amânare a alegerilor. Din punctul meu de vedere, alegerile se pot ține fără niciun fel de probleme în data de 27 septembrie. Noi am pregătit un ordin prin care să asigurăm măsuri de protecție sanitară pe toată perioada derulării campaniei electorale și, de asemenea, în ziua votului în cursul procesului de votare. De altfel, s-au depus candidaturile”,a declarat șeful Guvernului, pe 22 august.

Marți, ministrul Finanțelor, Florin Cîțu,a afirmatcă, tocmai pentru ca oamenii să fie în siguranță, Guvernul a alocat aproape un miliard de lei pentru organizarea localelor și alte aproape 1,3 miliarde pentru parlamentare.