Klaus Iohannis, despre numărul de procurori delegați la Parchetul European: ‘Am auzit de un schimb de corespondență. Voi avea o discuție cu ministrul Justiției’ (VIDEO)

Klaus Iohannis, despre numărul de procurori delegați la Parchetul European: 'Am auzit de un schimb de corespondență. Voi avea o discuție cu ministrul Justiției' (VIDEO)
Captură B1 TV

Parchetul European a solicitat României să aprobe un număr cuprins între 20 și 30 de procurori care vor investiga fraudele cu fonduri europene, însă ministerul justiției a anunțat că acceptă doar 10 procurori. Motivul nu îi este cunoscut nici președintelui Klaus Iohannis. Șeful statului a precizat, miercuri, într-o conferință de presă de la Palatul Costroceni, că ‘am auzit despre acest schimb de corespondență, dar mă lămuresc în câteva zile’.

Klaus Iohannis, despre numărul de procurori români trimiși la Parchetul European

Klaus Iohannis a mai spus că va avea o discuție cu ministerul Justiției, Cătălin Predoiu, pentru a-i spune cum s-a ajuns în situația de a trimite mai puțin procurori la Parchetul European decât s-au cerut.

‘Am auzit despre acest schimb de corespondență. Mă lămuresc în câteva zile. Dar între timp am studiat puțin ce fac alții. Foarte multe state europene pun la dispoziție 2, 3, 4 procurori. Germania pune la dispoziție 11. Voi avea o discuție cu ministrul Justiție, îmi va spune cum a ajuns la acest număr.’, a spus Iohannis.

De asemenea, întrebat dacă este mulțumit de activitatea marilor parchete. Președintele a spus că e prematur să se pronunțe.

‘Bilanțul se face cam după un an. E un pic prematur să spunem dacă suntem mulțumiți sau nemulțumiți. Am așteptări mari de la parchete și am așteptări ca lupta anticorupție să prindă viteză’, a afirmat Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ministerul Justiției că vrea să trimită doar 10 procurori la Parchetul European, deși Laura Codruța Kovesi a cerut 20

România a acceptat să delege doar 10 procurori la Parchetul European pentru anchetarea dosarelor cu fraude din fondurile europene. Asta deși șefa Parchetului European, Laura Codruța Kovesi, ceruse 20-30 de procurori României.

Ministerul Justiției justifică delegarea a doar 10 procurori, într-un răspuns pentru G4Media, prin ” temeinice și detaliate consultări atât cu Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, cât și cu Direcția Națională Anticorupție”.

”Numărul propus de 10 procurori a fost stabilit inclusiv în acord cu nevoile operative ale Parchetului European (EPPO), ale DNA, desemnată unitate de suport a Parchetului European, în perfectă rezonanță cu pozițiile cvasitotalității miniștrilor de Justiție din Statele Membre UE exprimate cu ocazia Consiliului JAI de la Zagreb din luna ianuarie 2020, în sensul de a sprijini operaționalizarea treptată a Parchetului European (EPPO) și extinderea capacității acestuia pe măsura progreselor înregistrate”, arată Ministerul Justiției.