Klaus Iohannis, despre PNRR: „Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă acum. Vă spun și de ce”

Klaus Iohannis, despre PNRR: „Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă acum. Vă spun și de ce
Foto: presidency.ro

Comisia Europeană a solicitat Guvernului României de două ori clarificări cu privire la PNRR. Ministrul Cristian Ghinea a fost intens criticat pentru aceste aspecte, comentate și de către Klaus Iohannis.

Joi, 24 iunie, aflat la Bruxelles, Klaus Iohannis a vorbit despre PNRR. În opinia sa, grăbirea obținerii validării Planului nu este o mișcare inspirată.

„Noi avem un PNRR finalizat, l-am depus și cred că aceste discuții cu Comisia sunt foarte benefice. Pot să vă spun și de ce. Nu ne-ar ajuta o aprobare rapidă acum, fără a merge în profunzime, fiindcă ulterior, aceste proiecte trebuie implementate și decât să avem discuții ulterioare pe fiecare tranșă de finanțare.

(…) Prefer să avem toate aceste discuții și clarificări la început, să avem toate aspectele discutate și lămurite cu Comisia, după care să pornim la implementarea proiectelor foarte repede și foarte bine, fără să ne oprim pe parcurs cum s-a mai întâmplat la fonduri europene. Mai bine sacrificăm o lună, două luni de zile, clarificăm tot și, când este gata, pornim și le punem în practică”, a spus Klaus Iohannis.

Avertismentul lui Florin Cîțu, în contextul scandalului legat de PNRR

Vineri, 11 iunie, Florin Cîțu a anunțat că niciun angajat implicat în PNRR nu va pleca în concediu până când Planul va fi gata, pentru aprobare.

„Avem un mesaj foarte clar pentru toţi cei care lucrează la PNRR – şi aici mă refer la funcţionarii din administraţia publică. Trebuie să ştiţi că nu puteţi să mergeţi în concediu până nu avem acest PNRR aprobat.

(…) Este responsabilitatea noastră şi a celor care lucrează la acest proiect să avem cel mai bun PNRR. De aceea trebuie să luaţi toate observaţiile Comisiei Europene şi să le trataţi cu mare, mare atenţie. Dacă, cumva, din cauza unei tratări superficiale a acestor observaţii de către un funcţionar sau oricine, la orice nivel din administraţia publică, vom avea probleme cu PNRR, vă garantez că acea persoană sau acele persoane pleacă acasă.

Nu ne jucăm cu aşa ceva, trebuie să luaţi în considerare toate observaţiile, răspundem cu celeritate, răspundem imediat şi facem un PNRR bun. Deci, nimeni nu pleacă acasă, în concediu, până nu avem acest PNRR. (…) Trebuie să luăm aceşti bani, sunt bani de care avem nevoie să ne dezvoltăm”, a declarat premierul Florin Cîţu.

În prezent, Ministerul Fondurilor Europene are de corectat greșelile identificate de Comisia Europeană în PNRR.

Ultima oră
23:22 - Bătaie între un grup de turiști și salvamari, în Eforie Nord. Trei persoane au ajuns la spital în urma conflictului, iar patru turiști au fost duși la audieri (VIDEO)
23:08 - Cinci adolescenți s-au înecat în râul Siret. Victimele aveau între 14 și 18 ani (VIDEO)
22:45 - Virgil Guran: Dacă rectificarea bugetară nu va fi făcută pentru toată lumea, e foarte grav / Funcțiile politice trebuie să treacă prin forul de conducere din partid (VIDEO)
22:14 - Igor Grosu, după discuția cu Ludovic Orban: „Am fost asigurat că România este gata să intensifice semnificativ susținerea Republicii Moldova cu proiecte importante”
21:56 - Un adolescent de 15 ani s-a înecat în râul Suceava, pe raza localității Milișăuți
21:35 - Trei cutremure duminică în Vaslui. Unul dintre seisme, produs în jurul orei 21, a avut o magnitudine de 4,1
21:19 - După Israel și Marea Britanie, și SUA acuză Iranul pentru atacul soldat cu moartea unui român și a unui britanic. Antony Blinken: Nu există nicio justificare pentru acest atac
20:56 - Sute de persoane au protestat la Berlin împotriva restricțiilor. Poliția germană spune că a fost „agresată și atacată”, ceea ce „a condus la utilizarea lacrimogenelor, a bastoanelor și a violenței fizice” (VIDEO)
20:27 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. De ce este importantă mâncarea și cât de des ar trebui să mergem la dentist (VIDEO)
20:04 - Operatorii feroviari privați resping acuzațiile lansate de ministrul Cătălin Drulă: „Să nu ne mai chemați la astfel de întâlniri folosite numai pentru a vă crea o imagine în fața presei”