Klaus Iohannis: Fac apel la diasporă să se înscrie pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare din decembrie (VIDEO)

Klaus Iohannis: Fac apel la diasporă să se înscrie pentru votul prin corespondență la alegerile parlamentare din decembrie (VIDEO)

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea care permite două zile de vot în străinătate la alegerile parlamentare din decembrie 2020. În acest context, șeful statului a precizat că face un apel la diaspora să se înscrie pentru votul prin corespondență. Acesta a mai precizat că nu se știe ce secții vor putea fi deschise în străinătate, ținându-se cont de contextul epidemiologic al fiecăriei țări.

Klaus Iohannis: Facapel la diasporă să se înscrie pentru votul prin corespondență

‘Când am promovat votul prin corespondență, ne-am gândit că ar fi bine să pot vota și dacă nu pot ajunge la secție. Iată că procedura votului prin corespondență e una foarte utilă. Fac un apel la diasporă să se înscrie pentru votul prin corespondență. Nu avem nicio garanție că se vor putea deschide secții de vot în toate țările cu români. Altfel, e posibil să nu poată vota’,a precizat Klaus Iohannis.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Diaspora va putea vota două zile la alegerile parlamentare din decembrie

Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin careromânii dindiasporavor putea vota două zile la alegerile parlamentare din decembrie.

Votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilei de sâmbătă imediat anterioară datei votării”,se arată în actul normativ.

Alegătorii cu domiciliu sau reşedinţa în străinătate vor putea să îşi exercite dreptul de vot pe liste electorale suplimentare şi la o altă secţie din circumscripţia de care aparţin, în cazul în care şi-au schimbat recent domiciliul.

Printre modificările în legislația electorală, perioada de vot a fost prelungită până laora 23:59pentru cei care la ora 21:00 se află în secție sau la coadă, în afara secției.

Actul normativ clarifică și statutul votului în țările în care unele secții ar putea fi închise, din cauza epidemiei de coronavirus.

Actul normativ prevede că, în țările în care autoritățile nu permit deschiderea de secții de votare, atât în sediile misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, cât și în afara acestora, din cauza pericolului COVID-19, nu se vor organiza alte secții.

Dacă țările în cauză, din aceleași motive, vor retrage acordul privind înființarea de secții de votare în sediile misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și/sau în afara acestora, nu se vor mai desfășura operațiunile de votare în cadrul secțiilor de votare în cauză.

„La alegerile pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2020 care au loc în străinătate, în cazul în care nu pot fi asigurate măsurile de securitate impuse de autoritățile statului de reședință în vederea prevenirii și combaterii efectelor pandemiei de COVID-19 în nicio secție de votare, nu se organizează secții de votare în țara respectivă”, mai prevede legea.

Ultima oră
22:45 - SPD, avans fragil față de CDU la alegerile federale din Germania. Fără Angela Merkel, conservatorii germani par să se îndrepte spre cel mai slab rezultat din ultimii 72 de ani
22:38 - Ianis Hagi câștigă sume impresionante din contractele de publicitate. Cât încasează anual fotbalistul lui Glasgow Rangers
22:16 - Val de frig în România. Directoarea ANM, detalii importante despre cum va fi vremea în zilele următoare
21:53 - Noua conducere a PNL a fost aleasă oficial. Florin Cîțu: Au fost două zile lungi, dar importante pentru viitorul partidului (VIDEO)
21:34 - Noi probleme la alegerile din USR PLUS: „Cică deja am votat… lucru neadevărat. De ce apare că am votat cu Barna când aseară nu s-a încărcat pagina?”
21:21 - Dacian Cioloș: Nu am discutat nimic cu Florin Cîțu sau cu cineva din conducerea PNL după congresul lor. USR PLUS nu se întoarce la guvernare decât în condițiile deja expuse – alt premier și calendar clar de reforme
21:09 - Andreea Marin a fost infectată cu coronavirus: „Probabil am avut una dintre cele mai ușoare forme de Covid pentru că am fost păzită de vaccin”
20:25 - Comuniștii au câștigat alegerile locale din Graz. Surpriză în orașul austriac care avea același primar de aproape două decenii
19:54 - Alegeri federale Germania, rezultate exit-poll: Social-democrații sunt pe prima poziție, cu un avans fragil față de CDU
19:49 - Cristian Diaconescu: Angela Merkel iese cu capul sus. A fost o susținătoare a atenției pentru Europa de Est, iar pe noi, românii, în anumite momente ne-a ajutat efectiv (VIDEO)