Klaus Iohannis, în conferință cu președinta Ungariei: „Există politicieni care vor să exacerbeze tensiunile internetice. E regretabil, dar nu putem ignora” (VIDEO)

Klaus Iohannis, în conferință cu președinta Ungariei: „Există politicieni care vor să exacerbeze tensiunile internetice. E regretabil, dar nu putem ignora” (VIDEO)
Preşedintele Klaus Iohannis a primit-o pe Katalin Novak, preşedinta Ungariei, la Palatul Cotroceni. Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, într-o conferință de presă comună cu președinta Ungariei, Katalin Novak, la Palatul Cotroceni, că în România drepturile tuturor minorităților naționale sunt respectate, ba chiar acestea sunt discriminate pozitiv în ceea ce privește reprezentarea în Parlament.

În aceeași conferință, Iohannis a deplâns faptul că unii politicieni „vor să exarcebeze tensiunile internetice”. La finele lunii aprilie 2020, Iohannis afirma: „​În timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor”.

Iohannis, declarații în conferința cu președinta Ungariei

„În România, drepturile tuturor minorităților naționale sunt respectate. Ba mai mult, există un exemplu pe care putem să-l prezentăm cu mândrie: minoritățile sunt reprezentate în Parlament chiar dacă numeric, prin vot, nu obțin câte voturi sunt necesare pentru mandat. E discriminare pozitivă.

E interesul nostru comun, și am discutat pe larg, ca drepturile minorității maghiare să fie pe deplin respectate, să-și poată trăi cultura, limba maternă”, a declarat Iohannis, după discuția cu președinta Katalin Novak.

Iohannis a vorbit apoi despre politicienii care vor să exacerbeze tensiunile interetnice: „Am convenit că e bine să folosească și limba română. Se știe că există politicieni care vor să exarcebeze tensiunile internetice. E regretabil, dar nu putem ignora acest lucru. Să nu creadă cineva că acești politicieni caută binele unei minorități”.

Președintele României a invitat apoi la dialog pentru eliminarea tensiunilor, punctând că, oricum, majoritatea temelor sunt „artificiale, aduse în discuție și umflate public de politicieni care vor să folosească unele divergențe pentru a se autopromova”.

Iohannis, în 2020: În timp ce noi ne luptăm cu pandemia, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor

Președintele României însuși a avut o ieșire dură, ce-i drept indirectă, la adresa maghiarilor și a UDMR, în urmă doi ani, când era în război cu PSD. Acum, PSD e la putere și guvernează cot la cot cu PNL și UDMR.

„Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlament!”, tunase Iohannis la vremea respectivă.

El acuzase că PSD a făcut o înțelegere cu UDMR pentru a trece tacit prin Camera Deputaților proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.

„​În timp ce noi ne luptăm cu pandemia de coronavirus, ne luptăm pentru viețile românilor, PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor”, a spus Klaus Iohannis atunci.

Acesta și-a încheiat discursul astfel: „Jo napot kívanok, Marcel Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta în schimbul acestei înțelegeri?”.

Urmăriți B1TV.ro și pe