De ce-l apără Kelemen Hunor și liderii UDMR pe Viktor Orban: Guvernul maghiar pompează sute de milioane de euro în fundațiile controlate de conducerea partidului

De ce-l apără Kelemen Hunor și liderii UDMR pe Viktor Orban: Guvernul maghiar pompează sute de milioane de euro în fundațiile controlate de conducerea partidului
Guvernul de la Budapesta pompează sute de milioane de euro în fundațiile controlate de liderii UDMR. În imagine: Premierul ungar Viktor Orban și liderul UDMR, Kelemen Hunor. Foto: Inquam Photos / Raul Stef

Premierul ungar Viktor Orban a stârnit furie la nivel internațional după discursul antieuropean și rasist, chiar cu accente naziste, susținut în România, la Băile Tușnad. Cuvântarea a fost aplaudată de liderii UDMR prezenți, fapt ce l-a determinat pe președintele Klaus Iohannis să ceară explicații conducerii partidului. Reacții, ce-i drept timide, au venit și de la PSD și PNL, dar Kelemen Hunor, liderul UDMR, s-a încăpățânat să-l apere pe Orban și a refuzat să dea orice alte explicații. Nici nu e de mirare. De mulți ani, Viktor Orban pompează sute de milioane de euro din fonduri guvernamentale în fundațiile UDMR, scrie Digi24.

Guvernul Orban alocă sute de milioane de euro fundațiilor controlate de UDMR-iști

Guvernul de la Budapesta a aprobat doar în 2020 și 2021 finanțări de circa o jumătate de miliard de euro către comunitățile maghiare din afara granițelor Ungariei. Mare parte din această sumă a ajuns în Transilvania, la fundații mai ales, dar și la persoane fizice din comunitatea maghiară. De exemplu, în 2019, în cadrul unei singure finanțări prin Fundația Pro Economica Alapítvány, peste 3700 de persoane fizice au primit circa 10.000 de euro fiecare de la guvernul maghiar.

Jurnaliștii de la Átlátszó Erdély au relatat recent că Nagy Zoltan Levente, șeful de cabinet al lui Kelemen Hunor, a coordonat, prin Fundația pentru Școală, finanțări din proiecte de peste 5 milioane de euro în 2020 și 2021. Nagy Zoltan Levente conduce și Fundația Eurotrans, prin care a beneficiat de 790.000 de euro primiți de la Guvernul maghiar pentru un proiect pentru simplificarea procedurilor prin care cetățenii români de origine maghiară să obțină cetățenia maghiară.

În ultimii ani, circa 44 de milioane de euro au fost cheltuite prin Fundaţia Pro Economica Alapítvány, condusă de Kozma Mónika, consilier județean UDMR în Mureș. Sumele au fost alocate pentru diverse proiecte turistice din Transilvania, inclusiv construcția de hoteluri de minim 4 stele. De precizat că din consiliul de administrație al Fundației face parte și Balázs Attila, președinte executiv al UDMR.

Guvernul Orban a dat alte 20 de milioane de euro Asociației pentru Spațiul Media Transilvan, au relatat jurnaiștii de la Átlátszó Erdély. ASMT a început să intre în acționariatul diverselor firme, edituri, radio-uri sau a deținătorilor de licențe de televiziune locală, existănd astfel suspiciunea că Guvernul de la Budapesta deține controlul asupra presei maghiare din Transilvania.

Alte milioane de euro au ajuns la Fundația Mens Sana din Miercurea Ciuc, condusă chiar de Tanczos Barna, lider UDMR și ministrul Mediului în Guvernul Ciucă.

Potrivit G4Media, în localitatea unde s-a născut Kelemen Hunor, Fundația Mens Sana a construit Academia Secuiască de Hochei pe Gheață, cu finanțare de la Guvernul Ungariei. Tot prin această Fundație, Budapesta a contribuit cu circa 2,3 milioane de euro pentru dotarea unui centru de chirurgie intervențională la Spitalul Județean Miercurea Ciuc.

Zeci de milioane de euro de la Guvernul Orban numai către două fundații

Digi24 mai notează că, între 2017 și 2021, Guvernul Orban a finanțat cu peste 70 de milioane de euro funcționarea Fundației Sapientia, care are ca prim scop funcționarea unei universități particulare maghiare independente în România.

Fundația controlează acum Universitatea Sapientia, care deține facultăți și mai multe terenuri în Cluj Napoca, Târgu Mureș, Miercurea Ciuc și un centru de studii la Sfântu Gheorghe.

Fundația e condusă de Kato Bela, episcop al Eparhiei Reformate a Ardealului și un apropiat al conducerii UDMR.

Alte zeci de milioane de euro au ajuns de la guvernul maghiar la Fundația Pro Economica, aceasta fiind condusă tot de lideri UDMR. Banii au fost alocați pentru diverse turistice și agricole în localități pe teritoriul județelor Harghita, Covasna și Mureș. Precizarea teritorială e explicită în documentele apelurilor de proiecte.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
21:44 - Radu Carp, după protestul de duminică: Toți pierdem din aceste secvențe penibile. Strategia lui George Simion, falimentară. AUR nu reușește să capteze curentul de nemulțumire din societate (VIDEO)
21:18 - Victor Ponta critică Guvernul și Comisia Europeană: „Nu aud nicio soluție. Prețurile sunt la fel de mari ca în țările care nu au deloc energie” / „Nu cred că ne atacă rușii. E doar o poveste”
20:57 - Polițiștii, atacați cu pietre și înjurați de familia unui tânăr acuzat că a condus fără permis, în Olt
20:38 - Miliardarul Ion Țiriac a trăit momente uluitoare: „Dormeam unul pe pat, unul sub pat”
20:14 - FRF condamnă incidentele tragice de la meciul din Indonezia: „Este o zi tristă pentru fotbalul mondial, dar una pe care nu trebuie să o uităm” (VIDEO)
19:54 - Cristina Ich și Alex Pițurcă s-au despărțit: „În sfârșit, sunt fericită” (FOTO)
19:32 - Șeful Pentagonului nu consideră iminentă o invazie a Chinei în Taiwan. Lloyd Austin: Bejingul vrea să stabilească un nou normal
19:08 - Jens Stoltenberg (NATO): Ucrainenii au fost capabili să ia orașul Liman, iar asta demonstrează că fac progrese și pot să respingă forțele ruse
18:42 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Horoscopul chinezesc în Luna Câinelui sub element Metal Yang. Predicțiile pentru fiecare zodie (VIDEO)
18:02 - George Simion i-ar fi tăiat microfonul Dianei Șoșoacă la protestul din Piața Victoriei. Senatoarea s-a înfuriat: „Ăsta e Simion. Trădătorul. Și-a bătut joc de AUR. Rușine!” (GALERIE FOTO)