Klaus Iohannis, la summitul de la București: Prezența președintelui Joe Biden transmite un puternic semnal de solidaritate / NATO trebuie să fie mai puternică și, pentru asta, e nevoie de un nou concept strategic

Klaus Iohannis, la summitul de la București: Prezența președintelui Joe Biden transmite un puternic semnal de solidaritate / NATO trebuie să fie mai puternică și, pentru asta, e nevoie de un nou concept strategic
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, la deschiderea Summitului B9, că prezența omologului său american este foarte importantă și transmite un puternic semnal de solidaritate. Joe Biden ia parte la discuții prin sistem de videoconferință. La început, Iohannis a vorbit despre necesitatea adoptării unui nou concept strategic al NATO, astfel încât alianța să devină mai puternică și relevantă la nivel mondial.

Klaus Iohannis a salutat prezența lui Joe Biden la Summitul B9

„Este o plăcere reală să fiu gazda dumneavoastră astăzi. Vă mulțumesc că ați acceptat invitația. Această discuție în formatul B9 este foarte relevantă și oportună înaintea summitului NATO care se va ține la Bruxelles. Profit de această ocazie pentru a-i ura bun venit secretarului general al NATO Jens Stoltenberg. De asemenea, prezența președintelui SUA Joe Biden transmite un puternic semnal de solidaritate”, a declarat Klaus Iohannis.

Șeful statului român a exprimat apoi aprecierea sa față de întărirea angajamentului Administrației Biden față de NATO și articolul 5 al Tratatului de la Washington. Acesta a mai afirmat că toți membrii NATO își doresc ca alianța să fie mai puternică și mai relevantă la nivel mondial, iar pentru asta e nevoie de un nou concept strategic.

„Pe flancul estic avem nevoie să continuăm consolidarea factorului de descurajare și a celui de apărare. Recent, am fost cu toții martorii întăririi forțelor Federației Ruse în zona Mării Negre. Trebuie să continuăm procesul de reflecție NATO 2030. Aș dori să mulțumesc secretarului general pentru eforturile sale. Dorim cu toții ca alianța noastră să fie mai puternică și relevantă la nivel mondial. Pentru asta este nevoie și de adoptarea unui nou concept strategic. Toate aceste elemente definesc însăși esența alianței noastre. Toate aceste elemente sunt prezente pe agenda discuțiilor de astăzi și sunt convins că întrunesc acordul dumneavoastră”, le-a transmis Klaus Iohannis invitaților la summit, la debutul discuțiilor.

Klaus Iohannis, gazda Summitului B9

Klaus Iohannis și omologul său din Polonia, Andrzej Duda, găzduiesc, luni, Summitul Formatului Bucureşti (B9).

Formatul Bucureşti este o iniţiativă lansată de preşedintele României şi de cel al Poloniei, la care participă statele membre NATO situate pe Flancul Estic al alianţei: Bulgaria, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria.

Preşedintele american Joe Biden, secretarul de stat Antony Blinken și Secretarului General al NATO, Jens Stoltenberg, participă și ei prin sistem videoconferință.