Klaus Iohannis: Trebuie să folosim certificatul de vaccinare din motive medicale, nu pentru a îngrădi libertatea de mișcare. Să nu facem din el un instrument al discriminării (VIDEO)

Klaus Iohannis: Trebuie să folosim certificatul de vaccinare din motive medicale, nu pentru a îngrădi libertatea de mișcare. Să nu facem din el un instrument al discriminării (VIDEO)
Foto: Hepta - Abaca Press / Monasse Thierry/ANDBZ/ABACA

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, că el nu a fost reticent față de ideea unui certificat, ci față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare: „Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vacinării”. Șeful statului a insistat că acest document trebuie folosit strict din rațiuni medicale, nu pentru a împiedica libera circulație: „Nu facem din acest instrument un instrument al discriminării”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Klaus Iohannis, despre rolul certificatului de vaccinare

„Trebuie să clarific un pic: nu am fost reticent față de ideea unui certificat, am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare.

Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vacinării, nu putem să împărțim cetățenii europenii în două categorii, unii să meargă în concediu, alții să nu meargă. Deci sunt drepturile care sunt statuate și garantate pentru toată lumea.

Dar acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu, dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu și aveți certificatul că v-ați vaccinat, sau ați făcut testul și e negativ, sau ați făcut boala, probabil că puteți intra acolo fără alte formalități și fără să trebuiască să stai în carantină. E un lucrul important.

Pe de altă parte, nu putem să folosim astfel de certificate pentru a îngrădi, de exemplu, libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are acest certificat, nu i se poate spune că nu are voie să călătorească în Europa – are voie, dar va trebuie să respecte restricțiile care sunt în vigoare pentru persoanele din statul respectiv.

Deci nu existența certificatului e problematică, ci felul în care-l folosim. Să-l folosim pentru motive medicale, dar să nu facem din acest instrument un instrument al discriminării”, a declarat Klaus Iohannis.

Întrebat despre ideea ca românii să poată merge la festivaluri sau restaurante pe bază de certificat, Iohannis a răspuns: „Aceste lucruri vor fi analizate foarte, foarte atent și ne vom exprima asupra acestei chestiuni”.

Urmăriți B1TV.ro și pe