Klaus Iohannis, videoconferință cu Charles Michel: Rata de vaccinare scăzută a contribuit la criza COVID în care se găsește România / Ce a spus președintele despre prețurile la energie

Klaus Iohannis, videoconferință cu Charles Michel: Rata de vaccinare scăzută a contribuit la criza COVID în care se găsește România / Ce a spus președintele despre prețurile la energie
Foto: presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a participat, luni, la o întâlnire în format videoconferință cu Charles Michel, președintele Consiliului European, în pregătirea reuniunii Consiliului din 21-22 octombrie. Au mai participat și președintele Lituaniei și premierii din Polonia, Slovacia și Slovenia. Principalele subiecte aflate pe agenda reuniunii vizează coordonarea la nivel european în contextul pandemiei de COVID-19, agenda digitală a Uniunii, creșterea prețurilor la energie, migrația, politica comercială europeană și relațiile externe ale UE, transmite Administrația Prezidențială.

Ce au discutat Klaus Iohannis și Charles Michel

„În cadrul videoconferinței, Preşedintele României a evidențiat criza în care se află țara noastră în ceea ce privește incidența cazurilor de COVID-19, arătând că rata de vaccinare scăzută a contribuit semnificativ la această situație. Preşedintele Klaus Iohannis a menționat faptul că România a activat Mecanismul European de protecție civilă și, în acest context, a mulțumit statelor membre care au oferit deja sprijin țării noastre”, se arată în comunicat.

Premierii Poloniei și Sloveniei au transmis că statele lor sunt pregătite să ajute România, iar Charles Michel s-a angajat să faciliteze sprijinul.

Iohannis a mai spus că, pentru România, majorarea semnificativă a prețurilor la energie e o preocupare majoră. Președintele a subliniat că e nevoie de soluții eficiente pe termen scurt, deoarece criza energetică actuală va avea efecte serioase la nivelul tuturor țărilor Uniunii. Iohannis a mai spus că e nevoie și de măsuri pe termen lung, care să țintească problemele structurale ale sectorului energetic, dar și pe cele ale pieței comune în domeniul energiei. E nevoie de soluții comune, integrate a nivel european, a mai spus președintele României, în cadrul videoconferinței.

Klaus Iohannis a vorbit și despre importanța diversificării surselor de aprovizionare cu energie și a reducerii dependenței de furnizori terți, din afara Uniunii: „În acest sens, Președintele României a insistat asupra faptului că securitatea energetică europeană este în strânsă legătură cu utilizarea unui mix echilibrat de tehnologii și surse energetice, precum gazul natural și energia nucleară, direcții care trebuie să orienteze politicile europene în privința Taxonomiei”.

Klaus Iohanis a solicitat Comisiei Europene includerea energiei nucleare și a gazului natural în Actul delegat complementar din cadrul pachetului legislativ al Taxonomiei. De asemenea, în perspectiva Summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc în luna decembrie, Iohannis a subliniat necesitatea sprijinirii de către UE a celor trei țări partenere care doresc consolidarea relaţiei cu Uniunea. În plus, Klaus Iohannis a solicitat sprijinirea Republicii Moldova pentru asigurarea alimentării cu gaze naturale și energie electrică.

Urmăriți B1TV.ro și pe