Liberalii, solidari cu Virgil Popescu. Val de reacții din PNL după incidentul din Parlament: „George Simion a arătat încă o dată că AUR nu este nimic altceva decât o formațiune nefrecventabilă și toxică”

Liberalii, solidari cu Virgil Popescu. Val de reacții din PNL după incidentul din Parlament: „George Simion a arătat încă o dată că AUR nu este nimic altceva decât o formațiune nefrecventabilă și toxică”
Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost bruscat de copreședintele AUR, deputatul George Simion, la ședința pe moțiunea simplă care a fost inițiată împotriva sa. Incidentul a stârnit reacții rapide din interiorul PNL, iar liberalii au transmis mesaje de solidaritate cu colegul lor și au condamnat scenele petrecute luni în Parlament.

Gigel Știrbu: „Când nu ai argumente și nici exercițiul educației democratice, argumentul cel mai îndemână al agresorului este pumnul”

Deputatul Gigel Știrbu spune că incidentul a fost „o premieră absurdă” care „nu trebuie să se mai repete niciodată”.

„Ce s-a întâmplat astăzi în plenul Camerei Deputaților, când pentru prima oară un ministru este bruscat verbal și fizic de către un parlamentar care este chiar lider de partid, este o premieră absurdă și care nu trebuie să se mai repete niciodată. Probabil, într-un atac de amnezie, uitând că se află în Parlament, și crezându-se că se află în tribuna vreunui stadion, huliganul George Simion sare la bătaie la susținătorii echipei adverse și cu bădărănie se năpustește la tribuna Camerei Deputaților și aruncă invective la adresa vorbitorului, ministrul Virgil Popescu. Când nu ai argumente și nici exercițiul educației democratice, argumentul cel mai îndemână al agresorului este pumnul. Ca pe tarla, zbieri, urli , doar doar te va crede cineva…”, a scris Gigel Știrbu.

Liberalul consideră că „este foarte necesar ca parlamentarii cu vădite ieșiri nervoase, în ședințele Parlamentului, să fie supuși unor controale psihiatrice”.

„Orice zi în care un golan precum George Simion este liber și orice zi în care acest borfaș mic, dar cu pretenții mari, își spune deputat și vorbește de la tribuna Parlamentului este o zi pierdută pentru România și pentru democrația noastră”, a adăugat Gigel Știrbu.

Florin-Alexandru Alexe: „Dacă vrem să redăm demnitatea Parlamentului, trebuie să reacționăm ferm în fața provocărilor extremiste”

Deputatul Florin-Alexandru Alexe spune că „astfel de momente sunt inacceptabile în democrație”.

„Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a fost agresat astăzi în plenul Parlamentului României. Indiferent de încărcătura momentului, astfel de momente sunt inacceptabile în democrație. Dacă vrem să redăm demnitatea Parlamentului, trebuie să reacționăm ferm în fața provocărilor extremiste. Trag nădejde că toate forțele democratice din spațiul public se vor coaliza pentru a stopa atacurile la adresa civilizației democratice”, a fost reacția liberalului.

Sebastian Burduja: „În joc este viitorul democrației românești”

Președintele PNL Sector 1 susține că, „dincolo de violența gesturilor în sine, vorbim de un atentat la democrația românească și la autoritatea statului român”.

„Este aceeași tactică aplicată constant de sovietici, încă de acum 70 de ani: îndepărtarea cetățenilor de instituțiile democrației prin erodarea încrederii lor în stat și în autoritate. Astfel, atacurile din Parlamentul României, care ar trebui să fie templul democrației românești, nu un stadion de liga a III-a, nu sunt deloc întâmplătoare. Delegitimarea democrației românești, strigătele permanente, lipsa dezbaterii de substanță și mutarea atenției publice pe circ, nu pe adevăratele probleme ale românilor, toate acestea sunt parte dintr-un plan. Iar cei care l-au făcut știu ce fac și în niciun caz nu au în minte binele românilor. (…) De aceea trebuie luat atitudine. Prin vocea liderului de grup, Gabriel Andronache, PNL a anunțat deja că va propune modificarea Regulamentului Camerei Deputaților pentru a nu mai permite astfel de derapaje grave. În joc este viitorul democrației românești”, a declarat Sebastian Burduja.

Mircea Fechet: „George Simion a depășit astăzi o nouă limită și a arătat încă o dată că AUR nu este nimic altceva decât o formațiune nefrecventabilă și toxică”

Deputatul Mircea Fechet a respins incidentul drept „inadmisibil”.

„Ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României este inadmisibil și fără precedent. Președintele unui partid parlamentar l-a agresat fizic pe ministrul Energiei, Virgil Popescu. Condamn ferm această atitudine. Violența nu a fost nicicând o soluție și cei care recurg la așa ceva în plenul Parlamentului sunt cei fără argumente. Episodul de astăzi ne arată că unii nu înțeleg că democrația înseamnă o dezbatere pe idei, nu pe forță fizică. George Simion a depășit astăzi o nouă limită și a arătat încă o dată că AUR nu este nimic altceva decât o formațiune nefrecventabilă și toxică”, a adăugat liberalul.

Sorin Moldovan: „Gestul de astăzi a depășit cu mult tot ce am văzut până acum în Parlamentul României”

Deputatul Sorin Moldovan a acuzat AUR că „dovedește pe zi ce trece că întreg partidul este unul extremist și că lucrează împotriva intereselor României în fiecare zi”.

„Până astăzi m-am ferit să îl numesc pe George Simion ca fiind extremist fiindcă îmi aduceam cumva aminte de perioada din legislatura trecută dar și de colegii de opoziție de atunci, cei de la USR. Însă, gestul de astăzi a depășit cu mult tot ce am văzut până acum în Parlamentul României și este regretabil că în goana veșnică după voturi și susținători uităm să ne comportăm civilizat, așa cum o cere funcția pe care vremelnic o ocupăm”, a scris liberalul.

Marian Crușoveanu: „Acest comportament huliganic împinge AUR într-o zonă a extremismului care, mai devreme sau mai târziu, va fi izolat, pe scena politică românească”

Incidentul din Parlament a fost condamnat și de deputatul Marian Crușoveanu.

„Acest comportament huliganic împinge AUR într-o zonă a extremismului care, mai devreme sau mai târziu, va fi izolat, pe scena politică românească. Se pare că domnul care se recomandă ca având un masterat în istoria comunismului a fost inspirat de torționari, pentru că nu înțelege că democrația se bazează pe dezbatere, nu pe puterea pumnului. Să ne aducem aminte că acum câteva zile, în Spania, comportamentul lui Simion a fost amendat cu 3000 de euro. Cu siguranță, comportamentul de astăzi ar trebui amendat aprig și în Parlamentul României”, a declarat Marian Crușoveanu.

Diana Morar: „Trist este că unii fac circ fiind plătiți bine din buzunarul românului”

Deputatul Diana Morar susține că gestul a fost unul „incalificabil” și „are un impact ce nu poate implica toleranța”.

„Violenta, in special cea fizica, denota lipsa argumentelor celui ce recurge la astfel de actiuni periculoase. Gravitatea unor asemenea gesturi incalificabile la tribuna Parlamentului are un impact ce nu poate implica toleranta. In caz contrar se pot crea oriunde astfel de tipare care nesocotesc legile si regulile. Trist este ca unii fac circ fiind plătiti bine din buzunarul românului. Păcat ca in locul identificării soluțiilor, suntem martorii unor astfel de comportamente care susțin interesele personale (electorale) crescânde pe necazul omului de rând. Parlamentarii sunt învestiti cu încredere pentru a veni cu soluții la problemele cetățenilor, nu cu pumnii!”, a fost reacția Dianei Morar.

Gheorghe Pecingină: „Gestul reprobabil al liderului AUR, făcut astăzi, la tribuna Parlamentului, reprezintă modus operandi, marcă înregistrată a acestui partid profund nedemocratic”

Deputatul Gheorghe Pecingină susține că gestul lui George Simion „reprezintă modus operandi, marcă înregistrată a acestui partid profund nedemocratic”.

„Gestul reprobabil al liderului AUR, făcut astăzi, la tribuna Parlamentului, reprezintă modus operandi, marcă înregistrată a acestui partid profund nedemocratic. Însuflețirea maselor, prin acte de violență, pe fondul unei crize, reprezintă un precedent periculos la adresa democrației. Parlamentarii se bucură de un mandat reprezentativ dat de cetățeni, iar una dintre garanțiile pentru independența în acțiune a demnitarului este irevocabilitatea acestuia. Însă, legitimizarea violenței nu își găsește în niciun context justificare”, spune Gheorghe Pecingină.

Cristian Băcanu: „Violența nu poate fi folosită în Parlament şi se impune modificarea Regulamentului Camerei pentru a răspunde juridic unor astfel de provocări”

Deputatul Cristian Băcanu spune că gestul lui George Simion este unul „inadmisibil”.

„Ceea ce a făcut azi Simion este inadmisibil! Violența NU poate fi folosită în Parlament şi se impune modificarea Regulamentului Camerei pentru a răspunde juridic unor astfel de provocări. AUR este partidul marionetă al Moscovei, un partid extremist, anti-românesc (ei doar clamează naționalismul dar, în realitate, sunt sub influența Rusiei), toxic şi antisemit. Aceşti domni trebuie să primească nişte lecții de la cetățeni şi de la insituțiile statului”, a afirmat Cristian Băcanu.

Vetuța Stănescu: „Dezavuez astfel de atitudini și îmi exprim speranța că forțele democratice din spațiul public vor stopa, împreună, atacurile la democrație și civilizație”

Incidentul a fost condamnat și de deputata Vetuța Stănescu.

„Condamn cu fermitate ceea ce s-a întâmplat astăzi în Parlamentul României, instituția garantă a democrației, organul reprezentativ suprem al poporului român şi unica autoritate legiuitoare a ţării. Nicio dezbatere politică, oricât de aprinsă ar fi, nu poate și nu trebuie să dea naștere unor manifestări violente, verbale sau fizice, într-un stat de drept, bazat pe valorile reale ale democrației. Dezavuez astfel de atitudini și îmi exprim speranța că forțele democratice din spațiul public vor stopa, împreună, atacurile la democrație și civilizație”, a scris Vetuța Stănescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe