Lucian Romaşcanu (PSD), după apelul preşedintelui Iohannis: E ruşinos să soliciţi acum colaborare loială. Singurul apel la responsabilitate este faţă de Guvernul Orban

Lucian Romaşcanu (PSD), după apelul preşedintelui Iohannis: E ruşinos să soliciţi acum colaborare loială. Singurul apel la responsabilitate este faţă de Guvernul Orban

PSD a reacționat, după ce președintele Klaus Iohannis a lansat, joi, un apel către „politicienii din toate partidele”, cărora le-a cerut să se ridice la înălțimea funcțiilor deținute. Afirmația președintelui a venit în contextul în care România a înregistrat un nou record de îmbolnăviri cu Covid-19 – 614 cazuri de infectare în 24 de ore. La rândul său, purtătorul de cuvânt al social-democraților, Lucian Romaşcanu, a afirmat că singurul apel la responsabilitate pe care ar trebui să îl facă preşedintele Klaus Iohannis este la Executivul Orban „să nu mai fure, să renunţe la abuzuri şi să guverneze pentru români”.

PSD, răspuns pentru Klaus Iohannis: E ruşinos să soliciţi acum colaborare loială

„Acum câteva minute, am urmărit împreună o declaraţie a preşedintelui Klaus Iohannis, declaraţie în care îşi aducea sieşi omagii despre modul cum a gestionat România în timpul pandemiei. Aducea laude Guvernului Orban, pentru aceleaşi lucruri. În acelaşi timp acuza, ca de obicei, greaua moştenire pe care a preluat-o de la PSD, în noiembrie anul trecut. Situaţia este însă următoarea: 614 cazuri noi astăzi, 555 de cazuri noi ieri. Acesta este rezultatul gestionării eficiente a crizei sanitare de către Guvernul de specialişti impus de Klaus Iohannis. Numărul de teste la milion făcute până în acest moment de România este de 42.000. Prin comparaţie, Lituania de exemplu, a făcut 166.000 de teste la un milion de locuitori. Avem cele mai multe decese din Europa Centrală şi de Est: 95 de morţi la un milion. Prin comparaţie, Polonia, o ţară similară României, are doar 41 de morţi la un milion de locuitori. Din perspectivă economică spunem doar o cifră: până în acest moment, avem peste un milion de oameni şomeri sau cu contractele de muncă suspendate”, a afirmat Romaşcanu.

În opinia acestuia, în declaraţia susţinută joi, preşedintele „şi-a adus sieşi omagii pentru modul în care a derulat şi a gestionat România în timpul pandemiei”. El a precizat că PSD apreciază deschiderea lui Iohannis la dialog, însă este „prea puţin şi prea târziu”.Potrivit senatorului PSD, „indiferent cât de mult încearcă preşedintele să dea vina pe greaua moştenire, nu se poate spăla pe mâini de rezultatele ‘Guvernului său’, de jaful făcut în timp ce românii stăteau în case, de distrugerea premeditată a economiei, de suferinţele provocate românilor lăsaţi în afara spitalelor”.

„Nu l-am văzut pe Klaus Iohannis să iasă public şi să-i tragă de mânecă pe liberali când furau cu nesimţire prin contracte cu măşti, combinezoane, echipamente de protecţie, dezinfectanţi. Nu l-am văzut pe Klaus Iohannis să-i tragă de mânecă pe liberali când chefuiau la Guvern, în dispreţul tuturor regulilor impuse românilor, sfidând o ţară întreagă. Nu l-am văzut pe Klaus Iohannis să iasă public şi să-i tragă de mânecă pe liberali nici măcar acum când România este transformată de ‘Guvernul său’ în oaia neagră a Europei. Nu l-am văzut pe Klaus Iohannis să iasă public să-i tragă de mânecă pe liberali, atunci când refuzau mâinile întinse de opoziţie pentru un dialog constructiv pentru gestionarea în comun a pandemiei de coronavirus. Este ruşinos ca după opt luni de guvernare să dai vina tot pe greaua moştenire”, a susţinut social-democratul.