Ludovic Orban: N-are nicio legătură moțiunea de cenzură cu inițierea unui pseduo-conflict juridic de natură constituțională. O majoritate din BPR încalcă principiul constituțional privind statul de drept (VIDEO)

Ludovic Orban: N-are nicio legătură moțiunea de cenzură cu inițierea unui pseduo-conflict juridic de natură constituțională. O majoritate din BPR încalcă principiul constituțional privind statul de drept (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban, președintele PNL, a acuzat majoritatea din Birourile permanente reunite că încalcă principiul constituțional al statului de drept pentru că „blochează procedurile cu privire la moțiunea de cenzură, proceduri constituționale și regulamentare”. Președintele Camerei Deputaților spune că, în opinia sa și a juriștilor pe care i-a consultat, nu există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ce a spus Ludovic Orban despre moțiunea de cenzură și despre sesizarea depusă de Guvern la CCR

„Practic, recunoaște, ba chiar emite un punct de vedere mai grav Parlamentul decât motivarea conflictului juridic de natură constituțională, asta e prima premieră. A doua premieră e că una dintre Camere dă copy paste după cealaltă dintre Camere. De asemenea, avem a treia premieră, în care președinții celor două Camere emit un punct de vedere diferit de punctul de vedere care este adoptat în reuniunea BPR-urilor. Culmea e, și asta chiar e trist, faptul că cei care au blocat BPR-urile sunt cei care au susținut punctul de vedere în Birorurile permanente, atât la Senat, cât și la Cameră, că există un conflict juridic de natură constituțională între Guvern și Parlament. Oricum asta n-are nicio legătură cu ceea ce face o majoritate din Birourile permanente reunite, și anume încalcă Constituția și încalcă principiul constituțional privind statul de drept pentru că nu derulează, blochează procedurile cu privire la moțiunea de cenzură, proceduri constituționale și regulamentare. De altfel, v-am și prezentat că au fost două decizii ale Curții Constituționale în acest sens, care au spus foarte limpede”, a declarat Ludovic Orban.

Președintele Camerei Deputaților spune că „n-are nicio legătură procedura moțiunii de cenzură cu inițierea unui pseudo-conflict juridic de natură constituțională”.

„Care e conflictul? Nu există niciun conflict între Guvern… Guvernul, aici, nu există decât că Guvernul este cel care este afectat de moțiunea de cenzură, adică Guvernul ce ar vrea? Să decidă Curtea Constituțională că dacă se depune o moțiune de cenzură împotriva unui guvern ea nu mai poate fi dezbătută și votată decât după soluționare? Iar argumentul acesta că se amâna moțiunea după soluționarea conflictului juridic de natură constituțională este un argument ridicol, penibil. N-are nicio legătură procedura moțiunii de cenzură cu inițierea unui pseudo-conflict juridic de natură constituțională”, a adăugat el.

Întrebat dacă va mai încerca să convoace un plen, Ludovic Orban a răspuns: „Doamna președinte Dragu mi-a transmis ieri o scrisoare în care mi-a formulat anumite solicitări, am cerut punctul de vedere de la Departamentul legislativ al Camerei Deputaților, mi-a venit punctul de vedere, îl voi analiza. După ce îl voi analiza, voi comunica cu doamna președinte al Senatului și voi comunica public care este decizia mea”.