Ludovic Orban: Obiectivul nostru este să creștem pensiile, să creștem veniturile românilor, dar să creștem pe baze reale (VIDEO)

Ludovic Orban: Obiectivul nostru este să creștem pensiile, să creștem veniturile românilor, dar să creștem pe baze reale (VIDEO)
Foto: gov.ro

Prim-ministrul României, Ludovic Orban, susține că obiectivul Guvernului este majorarea pensiilor, dar că acest lucru trebuie să se întâmple„pe baza dezvoltării economice” a țării. „Orice creștere care nu poate fi susținută din punct de vedere al veniturilor bugetare este o creștere care până la urmă face rău”, a subliniat premierul liberal.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban: Pensiile pot să crească doar prin dezvoltare economică, prin creșterea numărului de salariați, prin creșterea salariului mediu pe economie

„Obiectivul nostru este să creștem pensiile, să creștem veniturile românilor, dar să creștem pe baze reale, pe baza creșterii economice, pe baza dezvoltării economice a României. Orice creștere care nu poate fi susținută din punct de vedere al veniturilor bugetare este o creștere care până la urmă face rău. E o vorbă care spune nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard. PSD iar o să vină în campanie și o să promită creșterea de 10 ori a pensiilor sau mai știu eu ce promisiuni o să facă”, a declarat premierul Ludovic Orban, răspunzând la o întrebare în acest sens, sâmbătă, la Timiș.

Demnitarul liberal a explicat că „pensiile pot să crească doar prin dezvoltare economică, prin creșterea numărului de salariați, prin creșterea salariului mediu pe economie. Pentru că pensiile se plătesc din contribuțiile de asigurări sociale pe care le plătesc persoanele active, persoanele care sunt angajate. Orice creștere de pensie trebuie să aibă la bază creșterea numărului de angajați și creșterea salariului mediu pe economie. Obiectivul nostru tocmai acesta este. Să crească numărul de angajați, să generăm locuri de muncă, să generăm locuri de muncă bine plătite într-un număr cât mai mare, să asigurăm creșterea salariului mediu prin creșterea productivității, prin creșterea calității investițiilor care se fac în România. Atunci când vor fi îndeplinite aceste obiective, automat vor crește pensiile și vor crește pensiile astfel încât să crească și puterea de cumpărare a pensiilor, iar eu dau un exemplu concret – Partidul Național Liberal a realizat cea mai mare creștere a punctului de pensie și a fost realizată această creștere a punctului de pensie cu 14% în condițiile în care am redus inflația de la 5%, la 2,48%. Ca atare, obiectivul nostru este să creștem veniturile românilor în orice domeniu, dar pe baze reale economice, pentru că, altfel, orice creștere nesustenabilă se întoarce împotriva întregii societății”.

În 13 octombrie, Guvernul Orban a atacat la Curtea Constituțională modificările aduse de Parlament rectificării bugetare, printre care se numără și majorarea punctului de pensie cu 40%. Concret, la acel moment, Executivul de la Palatul Victoria anunța că a depus la CCR sesizarea în vederea exercitării controlului prealabil de constituționalitate privind Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență nr. 135/2020 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2020 și sesizarea privind Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 136/2020 pentru rectificarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020.

În luna august, Guvernul Orban anunța că punctul de pensie va fi majorat cu 14% și, de la acel moment, liberalii au susținut în mai multe rânduri că procentul de creștere a fost stabilit pe baza realității economice. Cu toate acestea, la aproximativ o lună distanță, la propunerea PSD,parlamentarii din Comisiile de bugetau abrogatarticolul din rectificarea bugetară privind majorarea punctului de pensie cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede o creștere cu 40%. Totodată, aumai fost validate și alte majorări.