Ludovic Orban: Orice prefect este obligat să acționeze în cadru constituțional și legal / Este reprezentantul Guvernului în județ și are obligația să acționeze respectând programul de guvernare

Ludovic Orban: Orice prefect este obligat să acționeze în cadru constituțional și legal / Este reprezentantul Guvernului în județ și are obligația să acționeze respectând programul de guvernare

Ludovic Orban a fost întrebat sâmbătă, după ședinta Biroului Politic Național când vor fi numiți prefecții și mai ales cum comentează situația de la Cluj, unde președintele CJ amenință că își dă demisia, pentru că funcția de prefect al județului a revenit unei alte formațiuni politice din coaliția de Guvernare.

„Orice prefect este obligat să acționeze în cadru constituțional și legal. Prefectul este reprezentantul Guvernului în județ și are obligația să acționeze respectând programul de guvernare, în numele Guvernului, în județul respectiv, dacă un prefect nu acționează în cadru constituțional și legal și nu aplică programul de guvernare normal că nu va rămâne prefect.

Este un lucru normal și firesc. Pe de altă parte, orice prefect, din orice formațiune politică din coaliție are aceeași obligație”, a declarat Ludovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Data limită până la care vor fi numiți prefecții și subprefecții

Totuși, ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode a anunțat vineri, că până la data de 8 martie se vor stabilii prefecții pentru fiecare judeș în parte.

„Termenul până la care toţi prefecţii şi subprefecţii, mai exact 127 la număr, trebuie să fie numiţi, conform reglementărilor din Ordonanţa 3 pe 2020, prin care prefectul este demnitar, este 8 martie. Deci până în data de 8 martie, toţi prefecţii şi subprefecţi din România vot fi numiţi în baza noilor reglementări legale adoptate de către Guvernul României.

Fiind demnitari, clar fiecare formaţiune politică îşi va valida în propriile structuri propunerile le va înainta către structura centrală a partidului, partidul are obligaţia să verifice aceste propuneri, să le valideze în structurile centrale – în cazul nostru în cadru Biroului Executiv Naţional – după care ele vor veni la Ministrul Afacerilor Interne. Noi, la rândul nostru, avem obligaţia să analizăm fiecare propunere în baza criteriilor de integritate, legale, în vigoare, astfel încât pe fiecare funcţie de prefect şi subprefect să numim oameni integri, oameni care să corespundă atât din punct de vedere profesional cât şi al respectării condiţiilor legale. Acest lucru se va întâmpla până în data de 8 martie când se împlinesc 30 de zile de la momentul publicării în Monitorul Oficial a Ordonanţei 3”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode.