Ludovic Orban: Președintele României a încălcat Constituția / Comsia de control al SRI ar trebui să cerceteze subiectul / Cîțu nu înțelege ce partitură a jucat și că a fost un pion pe tabla de șah, nicidecum regina (VIDEO)

Ludovic Orban: Președintele României a încălcat Constituția / Comsia de control al SRI ar trebui să cerceteze subiectul / Cîțu nu înțelege ce partitură a jucat și că a fost un pion pe tabla de șah, nicidecum regina (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Ludovic Orban l-a acuzat pe președintele Klaus Iohannis că a încălcat Constituția atunci când și-a exprimat susținerea pentru Florin Cîțu în competiția din interiorul PNL. Fostul lider al liberalilor reclamă „o lovitură de partid” și s-a arătat de părere că subiectul ar trebui să fie cercetat de comisia pentru exercitarea controlului parlamentar asupra SRI.

Ludovic Orban: „Orice om a înțeles partizanatul Președintelui pentru Florin Cîțu”

Întrebat cine sunt „planificatorii loviturii de partid” la care face referire, Ludovic Orban a explicat: „Toți cei care au gândit aceste mecanisme absolut diabolice de a silui voința reală a oamenilor și de a-și bate joc efectiv de ceea ce crede marea majoritate a românilor. Instrumentele de control utilizate, modul în care s-a derulat campania seamănă mai mult, dacă vă aduceți aminte, cu comunizarea României orchestrată sub bagheta lui Vâjinschi decât cu normele democratice care trebuie să funcționeze într-un partid democratic, cu atât mai puțin în Partidul Național Liberal, care a fost cel mai democratic partid”.

Referitor la mesajul premierului, care anunțase că îi va cere explicații pentru declarația privind parteneriatul cu președintele Klaus Iohannis, Ludovic Orban a spus: „V-am răspuns la această întrebare, nu este Cîțu în poziția să îmi ceară mie explicații. De altfel, ați văzut cu ochii dumneavoastră cum l-a acest congres Președintele României a încălcat Constituția”.

El estimează că mandatul lui Florin Cîțu la șefia PNL va dura „foarte puțin”.

„Inclusiv între cei care l-au sprijinit pe Cîțu deja pun la cale cu cine să îl schimbe pe Cîțu. Cîțu nu înțelege ce partitură a jucat și că a fost un pion pe tabla de șah, și nicidecum regina”, a adăugat el.

Întrebat de ce nu spune clar cine sunt cei care l-ar fi instalat pe Florin Cîțu la șefia PNL, Ludovic Orban a afirmat: „Ați văzut cu ochii dumneavoastră cine a spus limpede că îl sprijină pe Cîțu, Președintele României. Președintele României a spus-o, practic toate speculațiile care au fost pe toată perioada campaniei că Președintele îl susține pe Florin Cîțu, faptul că ei și-au construit întreaga campanie pe mesajul acesta că e ordin de zi pe unitate de la Președinție să iasă Cîțu președinte, eu nu l-am crezut pentru că nu am asistat la nicio discuție între Președinte și lideri din partid la care să le fi cerut Iohannis să îl sprijine pe Florin Cîțu. E adevărat că am avut informații de la toți membrii care îmi povesteau cum fac campanie diferiți președinți. În schimb, toate lucrurile acestea s-au clarificat prin prezența Președintelui la congreș și prin mesajul pe care l-a adresat congresului, care a fost un mesaj fără echivoc. Orice om a înțeles partizanatul Președintelui pentru Florin Cîțu”.

„Sigur că serviciile nu lucrează la vedere, serviciile au sisteme. Aici, în mod normal, Comisia de control al SRI ar trebui să cerceteze acest subiect, serios vă spun. (…) S-a confirmat în ultimii 30 de ani că există intervenții ale serviciilor în zone în care serviciile nu ar trebui să fie prezente – în mass media, de exemplu, în justiție, în administrație, în partide politice. Acest lucru nu trebuie să existe și mă gândesc de multe ori dacă nu cumva CNSAS n-ar trebui să se ocupe mai degrabă de colaboratorii serviciilor de astăzi, nu să se ocupe de colaboratorii Securității”, a mai spus el.

Ultima oră
00:15 - Judo: Alexandru Raicu a câștigat medalia de bronz la turneul de Grand Slam de la Paris
23:49 - Mai multe persoane s-au adunat în fața Spitalului Județean Satu Mare pentru a cere explicații despre moartea unei tinere gravide. Medicii spun că starea femeii s-a deteriorat rapid
23:10 - Marius Șumudică a revenit cu victorie în Turcia și a făcut spectacol la conferința de presă, dar e atacat de un fost translator: „Ne insultă țara pe la spate”
22:53 - Beatrice Mahler: Am triplat consumul de oxigen față de valul 3 / Măsurile suplimentare din spital ne creează o stare de confort care a lipsit în trecut
22:31 - Gina Pistol și fetița au plecat din casa lui Smiley
22:14 - Principalul suspect pentru uciderea parlamentarului britanic David Amess, audiat ore întregi de forțele antitero. BBC: Un nou atac terorist e încă „probabil” în Marea Britanie
21:43 - Manifestație împotriva fascismului la Roma, cu circa 200.000 de persoane. Demonstranții au cerut interzicerea grupului Forza Nuova (VIDEO)
21:17 - Vlad Voiculescu: Singura coaliție posibilă pentru USR PLUS, cea cu PNL și UDMR. Dacă nu se vor întoarce la negocieri până în cursul zilei de duminică, probabil veți vedea un guvern USR PLUS în Parlament (VIDEO)
20:58 - Un tânăr dat în urmărire națională a fost împușcat de polițiști. Bărbatul încercase să fugă de oamenii legii
20:41 - Alexandru Rafila: Ne așteptăm la un număr și mai mare de morți. Problema e durata valului 4, nu atingerea vârfului său