Ministerul de Externe l-a chemat la discuții pe ambasadorul Valery Kuzmin, după comentariile acide ale Moscovei. „Menținerea Rusiei în Strategia Națională de Apărare nu ar trebui să fie o surpriză”

Ministerul de Externe l-a chemat la discuții pe ambasadorul Valery Kuzmin, după comentariile acide ale Moscovei. „Menținerea Rusiei în Strategia Națională de Apărare nu ar trebui să fie o surpriză”
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Bogdan Aurescu, ministrul de Externe, a dispus convocarea la minister a ambasadorului Rusiei, Valery Kuzmin, după declarațiile de joi ale purtătorului de cuvânt al MAE rus, în legătură cu Strategia Națională de Apărare a României. Maria Zaharova afirmase, printre altele, că politicienii români „nu au capacitatea de a gândi de sine stătător”.Sectrearul de stat Dan Neculăescu i-a transmis diplomatului că definirea Rusiei ca „agresivă”, în Strategia Națională de Apărare a României, nu ar trebui să fie vreo surpriză, dat fiind comportamentul pe care-l manifestă Moscova în regiune. De altfel, a mai precizat oficialul român, comportamentul Rusiei este catalogat drept ”destabilizator” și de către NATO și UE.

Ambasadorul rusValery Kuzmin, chemat la discuții de Ministerul de Externe, după comentariile acide ale MAE rus pe temaStrategiei Naționale de Apărare a României

Dan Neculăescu, secretarul de stat pentru afaceri strategice, i-a transmis lui Kuzmin că menținerea Rusiei în Strategia Națională de Apărare a României nu ar trebui să fie nicio surpriză, dat fiind „efectul comportamentului cunoscut al părții ruse în regiune din ultimii ani”. Neculăescu a precizat că, inclusiv în cadrul pozițiilor comune adoptate la nivelul NATO și UE, comportamentul Federației Ruse este considerat unui destabilizator.Acesta a subliniat, de asemenea, că măsurile strict defensive adoptate de NATO au fost rezultatul „conduitei menționate a Federației Ruse”.

„Partea română a arătat că ar fi apreciat ca preocuparea purtătorului de cuvânt al MAE rus pentru stabilitatea regională la Marea Neagră să fie însoțită și de o evaluare corectă a măsurilor cu caracter strict defensiv decise la nivel aliat, acestea fiind adoptate de către NATO tocmai ca urmare a conduitei menționate a Federației Ruse.

Partea română a precizat că Noua Strategie Națională de Apărare reflectă statutul României de stat membru al NATO și al Uniunii Europene, angajat ferm în sensul consolidării democrației, stabilității, păcii și securității internaționale, în conformitate cu sistemul internațional bazat pe norme. Din acest punct de vedere, documentul programatic este expresia politicii predictibile a României de atașament față de valorile euro-atlantice și dreptul internațional”, a transmis Ministerul român de Externe, printr-un comunicat.

MAE a mai susținut că s-a angajat la un dialog pragmatic cu Federația Rusă, bazat pe respect reciproc, dar aceasta „poate avea loc în condițiile în care partea rusă manifestă un angajament real în acest sens”.

Maria Zaharova, purtător de cuvânt al MAE rus:Politicienii români nu au capacitatea de a gândi de sine stătător

Ministerul de Externe de la Moscova a făcut, joi, mai multe comentarii acide pe tema Strategiei Naționale de Apărare a României, în care Rusia figurează ca o amenințare la adresa securității.

„În Occident, acest truc este adeseori folosit pentru a ocoli recunoaşterea propriilor defecte, greşeli şi probleme”, iar „faptul că Bucureştiul foloseşte metoda plagiatului nu confirmă decât – aşa cum ni se pare – un deficit de gândire independentă în rândul politicienilor români”, a declarat Maria Zaharova, purtător de cuvânt al MAE rus.

Noua versiune a Strategiei va fi folosită pentru creşterea prezenţei NATO şi a SUA în regiunea Mării Negre, a mai afirmat aceasta.

„Astfel, Bucureştiul în loc să devină furnizor de stabilitate îşi va aduce contribuţia la creşterea în continuare a tensiunilor în regiune şi a lipsei de încredere”, a mai declarat Zaharova.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:03 - Vasile Dîncu: În Europa, la nivelul întregii echipe NATO, există un deficit în ceea ce privește înzestrarea militară / Ne îngrijorează prezența Rusiei pe Insula Șerpilor
00:03 - Marea Britanie oferă vaccinul împotriva variolei pe măsură ce cazurile de variola maimuței se răspândesc rapid în țările europene
23:47 - Cristian Diaconescu: Trebuie să mai existe pe verticala de decizie la Moscova persoane cu care să se poată dialoga. S-a creat mentalul că totul se închide la Putin, dar e o autocrație cu un establishment politic uriaș (VIDEO)
23:29 - Liderul PSD, Marcel Ciolacu, despre performanțele economiei României la nivel european: „Guvernul va trebui să vină cu un nou pachet pentru a echilibra lucrurile”
23:28 - Ministerul de Externe ucrainean despre ignoranța Kremlinului: „Rusia a ales război, nu negocieri”
23:10 - Româncele și-au aflat adversarele din primul tur de la Roland Garros. Pe cine vor înfrunta Simona Halep și celelalte „tricolore” de pe tabloul principal de la Paris
23:02 - Fiona Hill, fosta consilieră a președintelui Trump: „Putin va găsi o modalitate de a-și îndeplini în continuare obiectivele din război/ El trăiește într-o bulă”
22:50 - Adela Popescu a dezvăluit care a fost cel mai stânjenitor moment din viața ei: „Mi-a făcut bine ca am rezistat cu brio”
22:42 - Momente controversate și la finala Cupei. Suporterii lui Sepsi Sfântu Gheorghe s-au întors cu spatele la intonarea imnului României, iar apoi au scandat „Ungaria, Ungaria” (FOTO)
22:25 - Sepsi Sfântu Gheorghe a câștigat în premieră Cupa României. Victorie la pas în finala cu FC Voluntari