Marcel Ciolacu, despre adoptarea modificărilor la rectificarea bugetară în sensul creșterii pensiilor cu 40%: Încercăm să vorbim cu parlamentarii, astfel încât să avem voturile necesare

Marcel Ciolacu, despre adoptarea modificărilor la rectificarea bugetară în sensul creșterii pensiilor cu 40%: Încercăm să vorbim cu parlamentarii, astfel încât să avem voturile necesare
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat duminică seară că săptămâna viitoare PSD va încerca să obțină sprijinul unei majorități parlamentare pentru modificarea proiectului de rectificare bugetară venit de la Guvern, în sensul în care pensiile să fie majorate cu 40%. Marți va avea loc o ședință a plenului reunit al celor două Camere ”unde vom avea rectificarea pe ordinea de zi și unde ar urma să facem modificarea astfel încât să fie respectată legea”, a declarat liderul social-democraților”.

Marcel Ciolacu, despre creșterea pensiilor cu 40%: Vom face modificările la rectificarea bugetară astfel încât să fie respectată legea

Întrebat, la România TV cum va face PSD ca pensiile să fie majorate cu 40%, în contextul în care la ultima moțiune de cenzură s-a văzut că social-democrații nu mai au majoritate parlamentară, Marcel Ciolacu a răspuns: ”Vom face modificările la rectificarea bugetară astfel încât să fie respectată legea. (…) Vom vedea în votul de marți. A fost foarte strâns scorul. Au fost 226 parlamentari prezenți și era nevoie de 233. Atunci am fost ajutați și de către Pro România, ALDE și PPU-sl. Încercăm și de această dată să vorbim cu parlamentarii neafiliați, astfel încât să avem voturile necesare”.

Totodată, Marcel Ciolacu a susținut că Guvernul are de fapt banii necesari pentru majorarea pensiilor.

”Noi negociem niște drepturi? Este dreptul părinților și bunicilor noștri, n-au furat oamenii ăștia, au muncit pentru România”, a mai spus șeful PSD.

Ludovic Orban, despre modificara proiectului de rectificare bugetară: Declanşează falimentul României

Despre negocieri în Parlament pe tema proiectului de rectificare bugetară a vorbit și liderul PNL, Ludovic Orban, sâmbătă, atunci când a acuzat că modificarea făcută, la propunerea PSD, în comisiile de specialitate ”declanşează falimentul României”. Parlamentarii din Comisiile de buget au abrogat, miercuri, articolul din rectificarea bugetară privind majorarea punctului de pensie cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede o creștere cu 40%.

”În plen vom negocia cu toate formaţiunile politice pentru a le cere sprijinul, astfel încât să refacem raportul, să retrimitem în comisei acest raport al Comisiei de buget – finanţe care declanşează falimentul României. Sunt convins că, aşa cum au fost alături – nu de noi, de Partidul Naţional Liberal, alături de ceea ce înseamnă raţionalitate, ceea ce înseamnă corectitudine, la fel o să ne putem bizui în plen pe o atitudine raţională. În acest caz, PSD va fi în minoritate şi vom putea retrimite la comisia de buget-finanţe”, a spus Ludovic Orban.

În ultimele luni, reprezentanții Guvernului au susținut în repetate rânduri că nu există bani suficienți la buget pentru majorarea pensiilor cu 40% de la 1 septembrie și pentru dublarea alocațiilor. În aceste condiții, pensiile au crescut la începutul lunii septembrie cu 14%, iar în privința alocațiilor pentru copii, Executivul a propus o variantă de majorare în mai multe etape.

Întrebat, în conferința de presă de miercuri, dacă ar susține varianta unor majorări cu privire la punctul de pensie și la salarii, care să fie aplicate de anul următor, președintele Klaus Iohannis a răspuns: ”Eu, personal, susțin cu mare entuziasm orice creștere, și a pensiei, și a salariilor, și a bonusului pentru medici, și a bonusului pentru profesori. Dar, din păcate, trebuie să ținem cont de constrângerile bugetare și aceste creșteri vor fi posibile în momentul în care bugetul țării va permite astfel de creșteri. În acest moment, tot ce s-a putut s-a realizat. Alocațiile copiilor vor crește, sunt deja crescute și vor crește în continuare în etape. Pensiile au crescut. De la 1 septembrie, pensiile românilor au crescut cu 14%. Este un fapt, se pot număra banii. Atât a hotărât Guvernul să se întâmple în acest an. În momentul în care bugetul va permite noi creșteri, evident că ele vor fi puse în operă”.