Marcel Ciolacu: Guvernul Cîțu a venit cu un buget al subdezvoltării. Nu contează Sănătatea și Educația, ci clientela politică

Marcel Ciolacu: Guvernul Cîțu a venit cu un buget al subdezvoltării. Nu contează Sănătatea și Educația, ci clientela politică
Foto: Inquam Photos / George Călin

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a criticat proiectul de buget prezentat de Guvernul Cîțu, afirmând că acesta a fost croit în favoarea clientelei politice și contrar intereselor oamenilor de rând. Ciolacu i-a acuzat pe guvernanți că nu le pasă de educația, sănătatea și veniturile românilor. În schimb, el a lăudat proiectul alternativ de buget prezentat de PSD.

Marcel Ciolacu (PSD) critică bugetul pe acest an prezentat de Guvernul Cîțu

Marcel Ciolacu a criticat în termeni duri bugetul pe 2021 pus în dezbatere publică de Guvernul Cîțu. În opinia liderului social-democrat, proiectul demonstrează că pentru guvernanți nu contează educația, sănătatea, producătorii români, veniturile și pensiile românilor, ci „cine a băgat mai repede mâna în vistierie”.

„Aceiași bani, viziuni diferite! Guvernul Cîțu a venit cu un buget al rușinii, al austerității și subdezvoltării. Cu un buget negociat nu în funcție de #prioritățile României, ci în funcție de cine a fost mai colțos în Coaliție.

Au făcut întocmai cum spunea Cîțu anul trecut: Sănătatea și Educația nu sunt o prioritate, nu contează. Vedem acum că nici producătorii români nu contează. Nici firmele românești. Nici veniturile celor care muncesc sau care sunt acum la pensie! Tot ce contează a fost cine a băgat mai repede mâna în vistierie ca să își ia partea pentru a-și hrăni clientela”, a scris Marcel Ciolacu, pe Facebook.

Ciolacu a spus că proiectul alternativ de buget prezentat de social-democrați a demonstrat, în schimb, că din aceeași bani se pot face investiții, și se pot și mări veniturile oamenilor.

„#PSD a propus un proiect de buget, în care – cu aceiași bani! – am demonstrat că se pot crește veniturile oamenilor, mări alocațiile copiilor, crește bugetul Sănătății pentru a combate cât mai rapid pandemia, investi în Educația copiilor noștri și se poate sprijini mediul de afaceri! Pe scurt, exact cu aceiași bani, se poate proteja #putereadecumpărare a românilor, sprijini #mediuldeafaceri românesc și se pot face investiții în mari proiecte de #infrastructură, pentru a reporni economia”, a mai scris liderul social-democraților, pe Facebook.

În final, el a acuzat guvernanții că nu sunt în stare să ofere dezvoltare decât clientelei politice, iar oamenilor de rând doar austeritate.

„Luați proiectul de buget elaborat de PSD! Veniți cu el în Parlament! Încă puteți opri dezastrul în care veți afunda România!”, le-a transmis Marcel Ciolacu celor aflați la Putere.

Foto: Marcel Ciolacu / Facebook

Cum arată bugetul pe 2021 propus de Guvernul Cîțu

Guvernul a publicat, joi seară, bugetul pentru anul în curs. În total, Executivul se bazează pe un buget de 174 de miliarde de lei, cu un deficit de 87,3 miliarde de lei. Câștig de cauză față de anul trecut au Ministerul Muncii, al Transporturilor sau al Agriculturii.

În mod surprinzător, bugetul Ministerului Sănătății scade cu 11%, în ciuda contextului pandemic în care ne aflăm. Educația primește cel mai mic buget din ultimii 30 de ani: 2,5% din PIB, față de 2,7% alocare inițială anul trecut.

Bani mai puţini vor primi şi mai multe servicii. Este vorba de SRI, SIE şi STS. Interesant este că SPP a primit cu aproape 50% mai mult în 2021 faţă de 2020!

Deficitul estimat pentru 2021 este de 7,16% din PIB, adică 80 miliarde lei, conform Ministerului Finanțelor, fiind luată în considerare o creștere economică de 4,3%, inflație medie anuală de 2,4%, 310.000 șomeri, și un câştig salarial mediu net de 3.323 lei lunar.

Ultima oră
13:56 - Răzvan Bezdedeanu, președintele USR PLUS Buftea, este implicat direct în mafia gunoaielor
13:51 - Carla`s Dreams, în pericol! Au sărit la bătaie, dar paznicii au intervenit în forţă!
13:44 - Talibanii au interzis frizerilor afgani să mai radă și să tundă bărbile. ”Nimeni nu are dreptul să se plângă”
13:39 - Lidia Buble are un mare secret, ce acum s-a aflat: de ce ţine mereu, în mână, o păpuşă fără păr, la Asia Express, la Antena 1!
13:32 - Cristian Pistol, consilierul lui Cîțu, o înlocuiește pe Mariana Ioniță la șefia CNAIR. Șeful CA-ului al CNAIR, un fost consilier al Vioricăi Dăncilă și apropiat al lui Dan Voiculescu
13:23 - Doar 24 paturi ATI libere pentru pacienți COVID, în toată țara. În spitalele din București nu mai există niciun loc
13:14 - 5.655 de cazuri noi de coronavirus, dintre care aproape 2.600 doar în București. Încă 109 decese asociate SARS-CoV-2, printre care și o femeie nevaccinată, de 28 de ani. La ATI sunt internați 272 de pacienți cu COVID-19
13:05 - Ludovic Orban: Președintele României a încălcat Constituția / Comsia de control al SRI ar trebui să cerceteze subiectul / Cîțu nu înțelege ce partitură a jucat și că a fost un pion pe tabla de șah, nicidecum regina (VIDEO)
13:05 - Florin Cîțu: Astăzi semnăm PNRR, este un moment istoric. Primii bani vor veni la începutul lui decembrie
12:56 - Florin Cîțu, despre situația pandemiei de COVID-19: Ținta pentru Ministerul Sănătății este de 2.000 de paturi la ATI (VIDEO)