Marcel Ciolacu (PSD): A-l prețui pe Eminescu înseamnă să dovedești ca stat – prin fapte, nu doar prin palavre – respectul cuvenit Educației și Culturii naționale, care astăzi suferă cumplit

Marcel Ciolacu (PSD): A-l prețui pe Eminescu înseamnă să dovedești ca stat – prin fapte, nu doar prin palavre – respectul cuvenit Educației și Culturii naționale, care astăzi suferă cumplit
Foto: Inquam Photos / George Călin

Marcel Ciolacu a amintit că în urmă cu un deceniu Parlamentul a adoptat o lege inițiată de 50 de parlamentari social-democrați și de actorul Mircea Diaconu, prin care ziua de naștere a marelui poet național Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale. Gestul, spune actualul președinte PSD, a reprezentat „o dovadă a respectului cuvenit pentru geniul culturii noastre naționale, pe care Tudor Arghezi îl considera sfântul preacurat al versului românesc”.

Mesajul lui Marcel Ciolacu de Ziua Culturii Naționale. Ce a spus președintele PSD despre marele poet național Mihai Eminescu

„Acum un deceniu, Parlamentul a adoptat legea inițiată de 50 de parlamentari PSD și de actorul Mircea Diaconu, prin care ziua de naștere a lui Mihai Eminescu a devenit Ziua Culturii Naționale. O dovadă a respectului pentru geniul culturii noastre naționale, pe care Tudor Arghezi îl considera “sfântul preacurat al versului românesc”, a scris președintele PSD, vineri, pe Facebook.

Marcel Ciolacu l-a citat pe Mihai Eminescu și spune că, recitindu-l pe marele poet național, „realizăm cât sunt de actuale ideile sale, scrise acum aproape un veac și jumătate”, mai ales în privința învățământului.

„Recitindu-l pe Eminescu, realizăm cât de actuale sunt ideile sale, scrise acum aproape un veac și jumătate. Mai ales în privința învățământului, vorbele lui Eminescu ar trebui să fie azi în discuțiile tuturor liderilor actualei puteri:«Copiii români sunt încărcaţi cu materii atât de multe şi atât de diverse, încât nici profesorii, nici şcolarii nu se pot orienta în capetele lor. Aceşti copii nu învaţă nimic, pentru că memoria nu păstrează nimic nepriceput, nerumegat, unde interesul viu şi judecata copilului n-au jucat nici un rol. Singurul efect al încărcării memoriei cu lucruri pe care nu le poate mistui e sila şi scârba copilului de carte. La acest rezultat au ajuns aproape toate şcoalele la noi. Vezi tineri care au învăţat latineşte, greceşte, istoria universală, logică şi psihologie, ştiinţe naturale, geografie în toate clasele, drept administrativ, economie politică, au trecut bacalaureatul şi… cu toate astea, nu ştiu a scrie o frază corectă, iar a doua zi după ce au părăsit şcoala au uitat tot…». A-l prețui pe Eminescu înseamnă să dovedești ca stat – prin fapte, nu doar prin palavre – respectul cuvenit Educației și Culturiinaționale, două domenii care astăzi, din păcate, suferă cumplit!”, a adăugat Marcel Ciolacu.

Mihai Eminescu s-a născut în 15 ianuarie 1850 și a decedat la 15 iunie 1889. Data de 15 ianuarie a fost declarată Ziua Culturii Naționale a României prin Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010.