UPDATE // Ministrul de Interne susține că putem avea „bănuieli rezonabile” că informații despre ordine date pe 10 august 2018 din MAI ajungeau la politicieni aflați atunci la putere. Vela: Vor fi multe surprize // Dreptul la replică al lui Valeriu Mihai

UPDATE // Ministrul de Interne susține că putem avea „bănuieli rezonabile” că informații despre ordine date pe 10 august 2018 din MAI ajungeau la politicieni aflați atunci la putere. Vela: Vor fi multe surprize // Dreptul la replică al lui Valeriu Mihai
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

UPDATE: Valeriu Mihai a transmis un drept la replică, ca urmare a articolul postat pe B1.ro, pe care îl redăm integral la finalul știrii.

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, pentru B1 TV, că putem avea bănuieli rezonabile că informații despre ordine date din Ministerul de Interne, în timpul protestului din 10 august 2018, ajungeau la oameni politici aflați la putere la acea vreme. Vela a susținut că în acea zi nu a existat nicio amenințare din partea demonstranților la adresa instituțiilor statului.

Carmen Dan a declarat joi că mare parte din raport fusese deja declasificat, așa că nu e mare lucru faptul că acum au mai fost declasificate una-două pagini.
În replică, Vela a susținut că tocmai aceste pagini pot conține esența: „Tocmai acel procent de 10-15% poate fi esența acestui raport. DIICOT poate folosi raportul, dar nu-l poate face public. În cadrul procesului, la tribunal, dacă ar fi fost secretizat, dumneavoastră, jurnaliștii, românii, victimele din 10 august n-ar fi putut cunoaște detaliile acestui raport. Desecretizarea facilitează ancheta penală, dar, esențial, facilitează accesul publicului la datele din acest raport”.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

„Eu n-am făcut nimic special. Am depus toate eforturile ca să primesc aceste avize iată în câteva zile. Nu am făcut minuni, am făcut ce trebuia să facă Fifor și Carmen Dan. De ce eu au reușit și dânșii? Acum avem miniștri capabili, cu un premier care se,ține de promisiuni. Avem miniștri normali și un guvern normal”, a mai declarat Marcel Vela, pentru B1 TV.

Întrebat de jurnalista Ramona Ursu, de la Newsweek România, dacă putem să avem bănuieli rezonabile că informații despre ordine date atunci din Ministerul de Interne ajungeau la oameni politici aflați la putere la acea vreme, ministrul a răspuns: „Nu pot să dau detalii din raport, dar vă spun că puteți avea bănuieli rezonabile cu privire la acest aspect”.

Precizarea vine în contextul în care surse apropiate dosarului, citate de HotNews, au susținut că Liviu Dragnea afla informații despre intervenția jandarmilor la protestul din 10 august 2018 prin intermediul subsecretarul de stat Mihai Valeriu, care făcea naveta pe motocicletă între Piața Victoriei și Ministerul de Interne. (Detalii AICI)

„Vor fi multe surprize (odată ce raportul va deveni public)”, a mai spus Marcel Vela, pentru B1 TV.

„Voi face o analiză imediat după turul 2 cu privire la derularea anchetetor admninsitrative (din Ministerul de Interne), cine le-a blocat, cine nu le-a demarat sau cine nu a luat măsuri când a constatat că sunt fapte reprobabile, ca să nu spun chiar penale, ale unor angajați ai MAI”, a mai declarat Vela.

Întrebat de jurnalistul B1 TV Tudor Mușat dacă a existat vreo amenințare rezonabilă cât de mică, pe 10 august, la adresa instituțiilor din partea demonstranților, ministrul de Interne a răspuns scurt: „Nu”.

Drept la replică:

In cadrul stirilor prezentate recent despre evenimentele din 10 august 2018, au fost facute si referiri la adresa mea, care mi-au afectat considerabil demnitatea personala, dar mai ales pe cea profesionala.

In virtutea acestor aspecte, doresc sa aduc cateva clarificari pe care le consider esentiale pentru mine si imaginea mea publica, dar si pentru informarea corecta a opiniei publice

Va pot spune ca este foarte dificil sa vad cum sunt redus la statutul de „sofer al cuiva” (cu tot respectul pentru aceasta meserie), dupa 24 ani de munca si pregatire profesionala continua, timp in care am ocupat CU PRECADERE FUNCTII OPERATIVE si, in ultimul timp, de comanda.

Mi-as fi dorit ca in acest context, sa regasesc, in contrabalanta informatiilor prezentate, mai mult professionalism si curiozitatea jurnalistica de a verifica cine este „_acel sofer_”, care a fost numit in functia de subsecretar de stat si responsabilizat cu ordinea si siguranta publica nationala.

Cu toate ca cv-ul meu este public, iar informatiile pe subiectul abordat sunt importante pentru opinia publica, care are dreptul sa cunoasca IN MOD CORECT cine ocupa o functie de demnitate publica in tara noastra, niciun moment nu s-a facut vreo referire la pregatirea si experienta mea profesionala si nici nu mi-a fost solicitat dreptul la replica.

Principiile de baza ale jurnalismului vizeaza oriunde in lume, pentru un jurnalist care se respecta, verificarea informatiilor din mai multe surse, obiectivitate, echidistanta, respectarea dreptului la libera exprimare si cel mai important, respectarea demnitatii si dreptului la imagine al fiecarei persoane despre care relateaza o stire.

Nu am regretat niciun moment cariera pe care ales sa o urmez si mi-am asumat intotdeauna raspunderea pentru actiunile mele. Nerespectarea principiilor ce guverneaza munca pe care am desfasurat-o implica raspunderea legala (penala), lucru pe care mi-l asum in totalitate!.

Vorbele nesustinute de adevar pot face mult rau, gratuit si ireparabil.

As dori ca acum, dupa o munca de-o viata dedicata serviciului public, sa imi pastrez demnitatea nestirbita si respectul familiei, precum si al celor cu care am lucrat impreuna sau pe care am avut privilegiul sa-i conduc, prin prisma functiei detinute.

Totodata consider ca doar aceste persoane, care au lucrat efectiv cu mine si ma cunosc, sunt indreptatite sa vorbeasca despe mine in ceea ce priveste caracterul meu, comportamentul si evolutia mea profesionala, ce stiu si ce nu stiu, sau modul meu de relationare cu oamenii.

Va rog sa imi permiteti ca acestui mesaj sa ii atasez cv-ul meu si totodata, sa va asigur de toata deschiderea si disponibilitatea pentru a clarifica orice aspect care ma implica si este de interes pentru opinia publica.