Marilen Pirtea: Economia este super încălzită. Suntem dependenți de importuri, importând și inflație (VIDEO)

Marilen Pirtea: Economia este super încălzită. Suntem dependenți de importuri, importând și inflație (VIDEO)
Foto: Facebook @ Marilen Pirtea

România este dependentă de importuri, importând astfel și inflație, a declarat deputatul PNL Marilen Pirtea, miercuri, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat.

Marilen Pirtea (PNL), pe B1 TV: „Indicele prețurilor de consum a crescut foarte mult și o mare parte se datorează importurilor”

Întrebat ce ar trebui să facă Guvernul în legătură cu inflația tot mai mare, liberalul a afirmat: „Aici discutăm despre o corelare a piețelor și faptul că trăim într-o lume globalizată. Nu putem rămâne izolați, cu măsuri izolate. Uitați ce se întâmplă și în Polonia, și în Ungaria, unde în Polonia gradul de îndatorare este de 70% și au ajuns la limita îndatorării, inflația și acolo este supradimensionată, indicele de referință a băncilor naționale, la fel, este foarte mare și crește de la lună la lună. Banca Centrală Europeană vine și ea cu un indice care este în creștere”.

„Avem două tipuri de politici – politici monetare, care sunt apanajul Băncii Naționale, și politicile fiscale, care sunt apanajul Guvernului. Să intervii pe taxe și impozite, prin modificarea Codului Fiscal, implică șase luni înainte un fel de «preaviz», deci nu poți să acționezi imediat, și Partidul Național Liberal a spus clar că nu intrăm pe modificarea taxelor și impozite în ideea de creștere a lor, și atunci apanajul Băncii Naționale este de a interveni, prin politici monetare, pe inflație”, a adăugat Marilen Pirtea.

Economia, spune el, este „super încălzită”.

„Economia este super încălzită, dar super încălzită nu pentru faptul că sunt foarte mulți bani neapărat în piață, ci indicele prețurilor de consum a crescut foarte mult și o mare parte se datorează importurilor. Suntem dependenți de importuri, importând și inflație. PIB-ul cu siguranță este avantajat în mărimi nominale, pentru că am ascultat numai recent o știre că suntem pe locul 6 în Europa la PIB pe locuitor, dar în mărimi naturale, un PIB, evident, supradimensionat cu inflația”, a continuat deputatul PNL.

Oficialul a vorbit și despre măsurile sociale pe care le-a adoptat Guvernul.

„Măsurile Guvernului au fost măsuri de întrajutorare, cele sociale, pentru populația care avea nevoie din punct de vedere al situației financiare, zona de pensionari, zona celor care aveau venituri foarte mici. N-au fost măsuri generale, cum sunt în Statele Unite ale Americii, prin acea expresie `aruncăm bani din elicopter`”, susține Marilen Pirtea.

Urmăriți B1TV.ro și pe
Ultima oră
00:35 - România ar putea intensifica forajele în apele de mare adâncime din Marea Neagră, din cauza creşterii preţului la gaze
00:04 - Guvernul a lansat sistemul Ro-ALERT „Copil dispărut”. Populația va fi anunțată despre dispariția minorilor
23:55 - Rusia, la un pas de incapacitate de plată. Decizia fără precedent anunțată de trezoreria SUA
23:54 - Spania a anunțat că va cumpăra vaccinuri și antivirale, după ce a înregistrat 59 de cazuri de variola maimuței
23:54 - Sorana Cîrstea sare în apărarea colegilor ruși: „Ce a făcut Wimbledon arată zero umanitate”
23:28 - Iulian Paraschiv (Agenția Națională pentru Romi), despre noul ajutor pentru pensionari: Guvernul ar fi dorit să dea mai mult, dar ne raportăm la resursele pe care le avem. Crizele actuale impun măsuri de moment (VIDEO)
23:13 - Belarus recunoaște că furnizează arme Rusiei. Oficial de la Minsk: „Desfășurăm lucrări de cercetare și dezvoltare, inclusiv luând în considerare experiența evenimentelor din Ucraina”
23:00 - Nelu Varga, replică acidă după declarațiile ironice ale lui Dan Șucu, noul finanțator al Rapidului: „Dacă nu ştie cine e ‘domnul Varga’, îi recomand să o întrebe pe soţia dânsului”
22:55 - Erdogan va accepta cererile Suediei și Finlandei de aderarea la NATO doar atunci când preocupările legate de securitate ale Turciei sunt satisfăcute
22:43 - „E culmea tupeului!”. Conducerea Consiliului Concurenței insistă să-și asigure protecție de la SPP, acuză deputatul PSD Radu Cristescu