MAE nu recunoaște explicit Guvernul Maia Sandu, dar își nuanțează poziția privind criza de la Chișinău: Voința cetățenilor, reflectată în configurația Parlamentului, e singura care asigură un proces politic legitim

MAE nu recunoaște explicit Guvernul Maia Sandu, dar își nuanțează poziția privind criza de la Chișinău: Voința cetățenilor, reflectată în configurația Parlamentului, e singura care asigură un proces politic legitim
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Într-o nouă reacție pe tema crizei politice din Republica Moldova, Ministerul român de Externe evită în continuare să recunoască explicit Guvernul Maia Sandu, dar își nuanțează pozițiile anterioare.

Luni, ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, declarase că nu e nicio problemă să fie organizate alegeri anticipate în 6 septembrie în Republica Moldova. Alegerile anticipate reprezintă și soluția propusă de partidul oligarhului Plahotniuc. Ministrul se poziționează astfel contrar Statelor Unite, Uniunii Europene și Rusiei. (DetaliiAICI)

Departamentul de Stat al SUA a declarat că recunoaște legitimitatea Parlamentului și a noului Guvern. Franța, Germania, Marea Britanie, Polonia și Suedia au emis o declarația comună cu privire la situația actuală din Republica Moldova.

MAE precizează încă de la începutul comunicatului faptulcă voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim: ”Având în vedere evoluțiile recente de pe scena politică a Republicii Moldova, inclusiv formarea unei noi coaliții guvernamentale și a unui nou guvern de către Parlamentul Republicii Moldova, democratic ales la scrutinul din 24 februarie 2019, România, ca partener strategic al Republicii Moldova, consideră că, într-un stat democratic, voința cetățenilor, exprimată prin vot și reflectată în configurația politică a Parlamentului, este singura care asigură un proces politic legitim, bazat pe dialog”.

Ministerul mai transmite că România este în continuare dispusă să continue Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, în condițiile în care Republica Moldova va aplica strict acest Parteneriat Strategic și va continua ferm și consecvent parcursul său european.

”Totodată, România apreciază de relevanță majoră continuarea poziției Republicii Moldova în privința reglementării dosarului transnistrean, cu respectarea integrității teritoriale a Republicii Moldova în granițele sale internațional recunoscute și cu neafectarea vectorului său pro-european.

România subliniază importanța consolidării comunității de limbă, cultură și istorie care stă la baza relației speciale cu Republica Moldova.

România reiterează apelul la calm și reținere și evidențiază necesitatea respectării principiilor statului de drept și a asigurării unei tranziții pașnice și inclusive, pentru ieșirea din criză”, a mai transmis Ministerul de Externe, printr-un comunicat.