Ministerul Sănătății a precizat, marți, că vaccinurile anti-COVID-19 produse de companiile Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet, indiferent de tipul de diabet.
„Da, vaccinurile produse de companiile Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca-Oxford pot fi administrate persoanelor care suferă de diabet, indiferent de tipul de diabet.Conform strategiei naționale de vaccinare, acești pacienți se pot vaccina acum, în etapa a II-a.Vaccinarea împotriva COVID-19 este foarte importantă pentru pacienții cu diabet, din cauza riscului crescut al acestora de a face o formă severă a bolii.Pacienții cu diabet au fost incluși în studiile clinice ale celor trei companii, fără a fi înregistrate probleme de siguranță.În primele 48 de ore după vaccinare, este recomandat ca pacienții cu diabet să își monitorizeze cu atenție glicemia și să se hidrateze adecvat”, a scris Ministerul Sănătății, marți, pe Facebook.
De la începutul campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 și până luni, ora 17, în România au fost administrate peste 891.000 de doze de ser, dintre care cele mai multe, aproape 856.000, de la Pfizer-BioNTech, iar restul de la Moderna. Administrarea vaccinului de la AstraZeneca va debuta la nivel național la jumătatea lunii februarie.
Prim-ministrul Florin Cîțu declara, luni, că România va primi circa 800.000 de doze de la AstraZeneca în această lună. Cum în cazul acestui ser rapelul se administrează la o distanță de două luni, cu dozele din această lună vor putea fi programate la vaccinare aproximativ 800.000 de persoane.
„De la AstraZeneca vom primi în această lună aproape 800.000 de doze. Începem de pe 10 programările pentru AstraZeneca. Vom face prima vaccinare, nu vom păstra rapelul. Rapelul la AstraZeneca este peste două luni de zile, deci încă 800.000 de persoane pot fi programate. Nu văd o problemă. Astăzi am văzut un top făcut de cei de la Bloomberg, România se menține la nivel global pe locul 14 în ceea ce privește campania de vaccinare. Eu zic că campania de vaccinare merge foarte bine și bineînțeles că sunt probleme pe termen scurt, nu depind de noi, dar eu zic că ne-am ajustat foarte bine la situație”, spunea premierul.
Până astăzi, 9 februarie, pe teritoriul României, au fost confirmate 749.434 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus, aratăa anunțat marți GCS. Dacă un număr de 695.398 de pacienți au fost declarați vindecați, până astăzi19.056 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.