Ministrul Mediului, Costel Alexe, după ce a fost acuzat de plagiat: „E un atac mârşav la instituţia în care am urmat cursurile şcolii doctorale”

Ministrul Mediului, Costel Alexe, după ce a fost acuzat de plagiat: E un atac mârşav la instituţia în care am urmat cursurile şcolii doctorale
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Mediului, Costel Alexe, a avut, joi, o primă reacție după ce a fost acuzat de jurnaliștii din Iași că a plagiat în lucrarea de doctorat. Acesta a preciat că este vorba despre un atac la adresa instituţiei la care a urmat cursurile doctorale.

“Nu aş vrea să stricăm o asemenea frumoasă zi cu o non-ştire. E campanie electorală, intrăm în ultima săptămână, iar adversarii politici sau instituţiile media aservite adversarilor mei politici se întrec care pe care e mai inventiv. Nu este un plagiat, nu s-a pus nici măcar o secundă problema. Din păcate, e un atac mârşav la instituţia în care au urmat cursurile şcolii doctorale, la adresa comisiei de doctorat şi a conducătorului meu. Am demonstrat atât în cariera educaţională, cât şi în cea profesională transparenţă, onesitate şi de fiecare dată am respectat legea şi reglementările în vigoare. Nu aş vrea să comentez o non-ştire pe care o cataloghez din start ca un fals”, a declarat Costel Alexe.

Declarațiile acestuia au loc în contextul în care publicația Reporter de Iaşi susține că mai multe pagini din lucrarea de doctorat a lui Costel Alexe, intitulată „Clima şi topoclima Municipiului Iaşi şi a ariei metropolitane” şi susţinută în septembrie 2012, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, sunt plagiate dintr-un studiu şi o carte.

PSD a solicitat demiterea lui Costel Alexe

După aceste acuzații lansate în presa locală, PSD a cerut demiterea lui Costel Alexe. Reprezentanţii PSD au afirmat, joi, pe Facebook, că ministrul Mediului, Costel Alexe, trebuie demis imediat, „conform standardului enunţat chiar de preşedintele Iohannis”.

„PSD îi solicită public premierului Orban să semneze astăzi încetarea mandatului acestuia, iar dacă şeful Guvernului ezită să facă asta, Klaus Iohannis trebuie să intervină urgent! Altfel, înseamnă că PNL reevaluează nu doar corupţia şi traseismul, ci şi #plagiatul. La guvernare, nici plagiatul nu li se mai pare dureros ca o plagă, ci tinde să fi devenit obişnuit ca o şpagă”, au susţinut ei.

Ei au invocat şi o declaraţie a preşedintelui Klaus Iohannis, conform căreia „dacă despre un politician apare discuţia că ar fi plagiat, el pleacă din politică. Să se retragă dacă sunt hoţi, fiindcă plagiatul este o formă de hoţie”.