Ministrul Muncii, despre acordarea de zile libere părinților pentru supravegherea copiilor care învață online. Turcan: Am transmis câteva amendamente pentru a asigura o aplicare unitară

Ministrul Muncii, despre acordarea de zile libere părinților pentru supravegherea copiilor care învață online. Turcan: Am transmis câteva amendamente pentru a asigura o aplicare unitară
Foto: Facebook / Raluca Turcan

Acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor în situația limitării sau suspendării activităților didactice se aplica neunitar în cazul familiilor monoparentale, a declarat Raluca Turcan, care a explicat că uniiangajatori acordau zile libere sau majorare salarială, iar alții, nu. În acest context, ministrul Muncii a precizat că a transmis colegilor din Parlament câteva amendamente pentru clarificarea unor aspecte și pentru asigurarea aplicării unitare a reglementărilor în vigoare.

Raluca Turcan, ministrul Muncii, despre acordarea de zile libere părinților pentru supravegherea copiilor care învață online

„Acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor în situația limitării sau suspendării activităților didactice se aplica neunitar în cazul familiilor monoparentale.Practic, unii angajatori acordau zile libere sau majorare salarială, iar alții nu.Am transmis colegilor din Parlament câteva amendamente prin care să clarificăm o serie de aspecte și să asigurăm aplicarea unitară a reglementărilor în vigoare, astfel încât să nu afectăm sănătatea copiilor și siguranța acestora în lipsa părinților care să-i supravegheze în zilele în care cursurile se țin online”, a scris Raluca Turcan, marți seară, pe Facebook.

Conform ministrului,Comisia a adoptat propunerile de modificare solicitate de Ministerul Muncii și Protecției Sociale astfel:

  • În cazul familiei monoparentale, nu este necesară declarația celuilalt părinte pentru solicitarea dreptului la zile libere sau la majorarea salarială;
  • Angajaţii sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţi din penitenciare şi personal din unităţile sanitare publice vor putea solicita acordarea de zile libere, cu acceptul angajatorului. Dacă părintele nu solicită acordarea zilelor libere, atunci acesta beneficiază de majorarea salarială de 75%.

Raluca Turcan a mai menționat că, în situația în care aceste drepturi s-au acordat, sumele plătite nu constituie debite și nu se recuperează.

✅ Acordarea zilelor libere pentru supravegherea copiilor în situația limitării sau suspendării activităților didactice…

Publicată de Raluca Turcan peMarţi, 16 februarie 2021

Ministrul Educației, la o săptămână de la redeschiderea școlilor: Din perspectivă epidemiologică, situația nu este îngrijorătoare

Majoritatea elevilor din România au revenit la școală pentru cursuri cu prezență fizică în data de 8 februarie, când școlile din țară s-au redeschis pe baza a trei scenarii de desfășurare a activității didactice adaptate la situația epidemiologică din fiecare localitate.

Referindu-se la cei aproape 300 de elevi care au fost testați pozitiv cu COVID-19 în prima săptămână de la redeschiderea școlilor, Sorin Cîmpeanua explicat că aceștia au contractat virusul înainte de revenirea în bănci.

„Aceşti 290 de elevi, din fericire asimptomatici sau cu forme foarte uşoare, sunt 1 la 10.000, deci o rată de infectare mult inferioară ratei generale de infectare. Sunt 200 din 136.000 de clase. Din perspectivă epidemiologică, situaţia nu este îngrijorătoare”, a spus Sorin Cîmpeanu, în data de 14 februarie, adăugând că dacă se va ajunge în situația încare va fi necesar ca unitățile de învățământ să fie înschise, acest lucru se va întâmpla, potrivit News.ro.