Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: În România, Omicron se va transmite comunitar în cel mult două săptămâni

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila: În România, Omicron se va transmite comunitar în cel mult două săptămâni
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ministrul Sănătății, Aleandru Rafila, aprecază că varianta Omicron se va transmite comunitar în România în cel mult două săptămâni. Potrivit estimărilor, valul 5 ar urma să infecteze un milion de români.

Varianta Omicron va infecta un milion de români

„Omicron se va transmite comunitar în cel mult două săptămâni. Încă nu e preponderent acum în România, iar el iese şi la teste rapide”, a declarat, duminică, la Antena 3, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

El a spus că, din estimările specialiștilor, în vârful valului cinci al pandemiei ar putea fi aproximativ un milion de cazuri, iar problema ar putea fi o eventuală blocare a sistemului medical.

Ministrul Sănătății a mai afirmat că acum România se află pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa, situându-se pe locul doi sau trei în acest clasament.

Rafila, despre valul 5 COVID în România

Alexandru Rafila (PSD), ministrul Sănătății, a declarat că România a intrat în valul 5 al pandemiei de coronavirus și că suntem pe locul doi sau trei în Europa în ceea ce privește trendul de creștere al numărului de infectări. Rafila și-a manifestat speranța că rata de infectare tot mai mare nu se va reflecta și în numărul de pacienți internați.

„Evident că am intrat în valul 5. Erau de câteva sute de cazuri pe zi, acum discutăm de câteva mii, chiar dacă pare că situaţia s-a stabilizat de vreo patru – cinci zile.

Suntem pe unul dintre cele mai rapide trenduri de creştere din Europa, pe locul doi sau trei, aşa că nu avem niciun motiv să ne relaxăm, ci trebuie să fim extrem de atenţi.

Speranţa e ca aceste cazuri noi să nu pună în pericol sistemul de sănătate, adică persoanele care se internează să nu fie aşa de multe”, a declarat Alexandru Rafila, Antena 3.

Ultima oră
14:14 - Jucătoarea lui Darren Cahill a produs surpriza zilei la Australian Open. Victorie în trei seturi cu Naomi Osaka, multiplă câștigătoare de Grand Slam
14:06 - Prognoza meteo pentru finalul lui ianuarie și luna februarie 2022. Zile geroase la începutul intervalului, când vin temperaturile de primăvara
14:02 - CORONAVIRUS | O localitate din Timiș are cea mai mare incidență – 27,83. Cum e situația la nivel național
14:00 - MAE: Solicitarea Rusiei de a reduce postura NATO în statele care au aderat după 1997 a fost deja respinsă fără echivoc ca inacceptabilă de către NATO. România va continua să susțină ferm importanța întăririi Flancului Estic
13:38 - Marcel Ciolacu: Programul lui Alexandru Rafila începe să se vadă / Liderul PSD, către ministrul Sănătății: Indiferent cât veți fi de atacat, să mențineți același ritm! (VIDEO)
13:15 - Peste 170 de centre de evaluare a pacienților COVID, deschise în toată țara. HARTA
13:14 - Alexandru Rafila: Cel mai greu lucru de îndeplinit ține de recâștigarea încrederii oamenilor. Guvernul și premierul sprijină acest demers, iar asta demonstrează că politizarea sănătății e ceva greșit (VIDEO)
13:13 - Peste 5.400 de pacienți COVID-19 în spitale, cu 460 în plus față de ziua precedentă / Aproape 20.000 de cazuri noi la nivel național și 49 de decese în 24 de ore
12:58 - Cosmin Cristian Viașu a murit. Senatorul USR avea doar 45 de ani
12:41 - Cătălin Predoiu: Ministerul Justiției pune vineri în dezbatere publică proiectul pentru desființarea SIIJ. Am folosit un model inspirat din modul de funcționare a Parchetului European (VIDEO)