Nelu Tătaru, despre Euthyrox în România: „Din informaţiile noastre, sunt cantităţile necesare / Distribuitorii preferă să meargă în ţări unde sunt preţuri mai mari”

Nelu Tătaru, despre Euthyrox în România: „Din informaţiile noastre, sunt cantităţile necesare / Distribuitorii preferă să meargă în ţări unde sunt preţuri mai mari”
Foto: Dan Amariei

Ministrul Sănătății a explicat în cursul zilei de marți, 22 septembrie, în timpul unei conferințe de presă la Alba Iulia ce de persistă discontinuitatea în aprovizionarea farmaciilor cu Euthyrox. Nelu Tătaru a explicat că în România ar fi cantități necesare, dar că distribuitorii aleg să meargă în alte țări, unde medicamentul acesta costă mai mult, scrie Agerpres.

Distribuitorii preferă țările în care prețul de vânzare este mai mare

Nelu Tătaru a explicat faptul că, din informațiile pe care le dețin, în prezent există stocuri suficiente de Euthyrox în România, însă distribuitorii preferă statele în care prețul medicamentului este mai mare.

„Din informaţiile noastre, pe care le avem în acest moment, sunt cantităţile necesare. Noi rămâne să verificăm în farmacii, dar rămâne să verificăm şi distribuitorii. În condiţiile în care unii optează pentru politică de preţ, creşterea preţurilor, în condiţiile în care la noi plătesc 7 lei şi în alte ţări plătesc 12 euro, acei distribuitori preferă să meargă în partea cealaltă. Mai este şi partea în care, să spunem, de grijă sau de temere, mai luăm şi mai facem şi câte un depozit acasă”, a declarat ministrul Sănătății, potrivit sursei citate mai sus.

Autoritzație de import paralel pentru Euthyrox

Totodată, ministrul Sănătății a explicat în timpul conferinței de presă că în cursul săptămânii trecută, a fost apropbată o autorizație de import paralel, dată de Comisia de Endocrinologie.

„Noi sperăm să putem avea şi cantitatea care ne trebuie. Din ce ne-a dat Merck (compania farmaceutică – n.r.) şi din ce ne-a dat informaţii şi Comisia de Endocrinologie, ne arată că doar în luna aprilie a fost un deficit de producţie cu 20% mai puţin, restul apare ca intrând în România cam aceeaşi cantitate, dar nu se regăseşte în farmacii”, a declarat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății: Gândim și o creștere a prețului

Nelu Tătaru a explicat în timpul vizitei la Alba Iulia că momentan este gândită și o creștere a prețului. „Politica de preţ este cea care face… Noi avem în acest moment autorizaţia de import paralel, în care să mărim cantităţile, dar gândim şi la o creştere a preţului, fiindcă, din discuţiile cu asociaţiile de pacienţi, vor chiar şi la un preţ mai ridicat, dar numai să-l găsească” , a mai adăugat ministrul, potrivit Agerpres.