Nicolae Ciucă, bilanț la 6 luni de guvernare: Avem cea mai mare creștere economică din UE / Am oferit românilor măsuri ce fac posibilă continuarea investițiilor și protejarea celor vulnerabili (VIDEO)

Nicolae Ciucă, bilanț la 6 luni de guvernare: Avem cea mai mare creștere economică din UE / Am oferit românilor măsuri ce fac posibilă continuarea investițiilor și protejarea celor vulnerabili (VIDEO)
Foto: Guvernul României / Facebook

Premierul Nicolae Ciucă, președintele PNL, a făcut, joi, un bilanț la șase luni de guvernare. Șeful Executivului a vorbit despre măsurile sociale și economice luate în contextul crizei, despre pregătirea investițiilor cu banii din PNRR și programul „Anghel Saligny”, dar și despre gestionarea efectelor pandemiei.

Ciucă, despre măsurile sociale și creșterea economică

„Putem pune la dipoziție datele și cifrele guvernării. Am amânat cu o lună evaluarea miniștrilor și a secretarilor de stat pentru că la finele lui iunie trebuie îndeplinite țintele și

jaloanele asumate în PNRR. Îndeplinirea lor e un indicator important în evaluarea miniștrilor și secretarilor de stat.

În primele 6 luni am demarat acțiuni concrete pentru realizarea tuturor obictivelor din programul de guvernare. Pas cu pas ne apropiem de atingerea obiectivelor propuse.
Ministerele au lucrat intens în ultimele luni pentru a nu irosi șansele unice pe care România le are.

Azi, după 6 luni de guvernare, avem cea mai mare creștere economică din UE și peste 90 de miliarde de euro pentru dezvoltarea și modernizarea României.

România e o țară sigură, cu cele mai puternice garanții de securitate, fapt cu atât mai important cu cât invazia militară rusă a generat un război devastator.

Criza generată de războiul ilegal și neprovocat e în plină desfășurare. Garanția ne e conferită de apartenența la UE și NATO, dar și de parteneriatul strategic cu SUA. Beneficiem astfel de protecția economiei, teritoriului și cetățenilor.

Guvernul pe cere îl conduc a oferit românilor pachete de măsuri ce fac posibilă continuarea investițiilor și protejarea celor vulnerabili.

Pachetul ”Sprijin pentru România” e mecanismul ce oferă Guvernului instrumentele de lucru pentru a face față noilor efecte ale crizei generate de creșterea de prețuri. Milioane de oameni din categoriile vulnerabile beneficiază de măsurile de 17,3 miliarde. Mai mult de jumtate din această sumă a fost alocată măsurilor economice, care să permită antreprenorilor continuarea activității”, a declarat Nicolae Ciucă.

Ciucă, despre investițiile din fonduri europene

„Preocuparea noastră principală sunt investițiile și investim acum. Trebuie să investim acum, doar așa putem asigura funcționarea economiei.
Cetățeanul e în centrul programului nostru guvernamental. Folosim toate resursele pe care le putem accesa. Trebuie să continuăm investițiile, iar cele 90 de miliarde de euro bani europeni..

Fac o paranteză: în ședința de Guvern de azi am aprobată ultima OUG care asigură MIPE posibilitatea ca nu mai târziu de 31 mai să înainteze prima cerere de accesare a fondurilor europene. Iată, deci, facilităm intrarea în țară a încă 3 miliarde de euro.

Revin: PNRR e resursa esențială pentru dezvoltarea țării. Guvernul a crescut ritmul asorbției fondurilor europene cu 7% față de acum 6 luni, iar estimările de plată comunicate

Comisiei Europene acoperă necesarul de declarații de cheltuieli pentru 2022”, a continuat premierul.

Ciucă, despre investițiile în Sănătate și comunitățile locale

„Extinderea rețelelor de apă și canal va fi realizat prin programul ”Anghel Saligny”, fiind alocată suma de 22, 5 milioane de lei din buget. Acum sunt în analiză 2.064 de cereri de finanțare pentru propuneri de proiecte din domeniile alimentare cu apă și canalizare.

În primele 6 luni de guvernare s-a reușit gestionarea eficiență a efectelor pandemiei, am consolidat resursele sistemului sanitar, prin menținerea celor 2.000 de specialiști încadrați în perioada crizei sanitare, și am pregătit implementarea unor investiții semnificative”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.

Urmăriți B1TV.ro și pe