Nicolae Ciucă: „România susține demersul Finlandei și al Suediei de a adera la NATO” / „Rusia a încălcat orice normă de drept internațional” (VIDEO)

Nicolae Ciucă: România susține demersul Finlandei și al Suediei de a adera la NATO / Rusia a încălcat orice normă de drept internațional (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

România susține demersul Finlandei și al Suediei de a adera la NATO, a declarat premierul Nicolae Ciucă joi la Palatul Victoria, în timpul conferinței cu omologul portughez António Costa:

Nicolae Ciucă, despre aderarea Finlandei și Suediei la NATO

„România și-a manifestat sprijinul pentru politica ușilor deschise în cadrul alianței. Opțiunea de aderare a Finlandei și Suediei reprezintă un act de voință al fiecărei națiuni în parte. În contextul actual în care Rusia a încălcat orice normă de drept internațional, a încălcat prevederile cartei ONU, a recurs la agresiune armată împotriva unui stat suveran și independent, a determina ca cele două țări să decidă să devină membre ale unui alianțe care și-a demonstrat caracterul defensiv, unitatea și consistența în acțiune și tot ce este posibil pentru apărarea fiecărui centimetru de teritoriu a fiecărui membru al alianței. România susține aceste demersuri”, a spus premierul Nicolae Ciucă.

Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO

Finlanda şi Suedia au depus miercuri cererile de aderare la NATO.  „Acesta este un moment istoric, într-un moment istoric pentru securitatea noastră”, a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a primit cererile de aderare prezentate de ambasadorii celor două ţări. „Sperăm să finalizăm rapid” procesul de aderare, a adăugat Stoltenberg, potrivit AFP.

Guvernul Suediei a luat decizia formală de a aplica pentru aderarea la NATO, a anunțat premierul suedez Magdalena Andersson, luni, la o zi de momentul în care președintele finlandez Sauli Niinisto confirma că și Helsinkiul va face același lucru.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a declarat luni că delegația suedeză și cea finlandeză nu ar trebui să se mai deranjeze să vină la Ankara pentru a încerca să îl convingă să aprobe candidaturile Suediei și Finlandei la NATO, transmite Reuters.

Urmăriți B1TV.ro și pe