Premierul Nicolae Ciucă a prezidat, joi, la Palatul Victoria, prima reuniune a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare și Reziliență, context în care i-a îndemnat pe coordonatorii de reforme și investiții să arate „responsabilitate maximă” pentru a îndeplini cu prioritate jaloanele asumate.
„Având în vedere că neîndeplinirea unui jalon sau a unei ținte în termenul stabilit, în conformitate cu prevederile Deciziei CUE de punere în aplicare a PNRR, duce la blocarea tranșelor de plată pentru întregul plan, solicit ferm coordonatorilor de reforme și investiții responsabilitate maximă pentru îndeplinirea cu prioritate a acestora”, a declarat oficialul.
În reuniunea desfășurată joi la Palatul Victoria, oficialii Guvernului au discutat despre stadiul măsurilor inițiate de statul român cu privire la reformele din cadrul PNRR și au stabilit continuarea eforturilor pentru a asigura o bună implementare a programului. Cu această ocazie, a fost aprobat Regulamentul de organizare şi funcționare a Comitetului Interministerial de Coordonare a Planului Național de Redresare şi Reziliență.
Potrivit Guvernului, premierul „a subliniat necesitatea accelerării demersurilor și a solicitat membrilor comitetului implicare și determinare pentru ca România să beneficieze la maximul de aceste fonduri”. Totodată, Nicolae Ciucă „a prezentat prioritățile acestui an pentru ducerea la îndeplinire a jaloanelor și țintelor asumate conform Deciziei CUE de punere în aplicare a PNRR”.
„Acțiunile vor fi concentrate pe mai multe direcții, cu termen de finalizare în primul trimestru: definitivarea cadrului legislativ care guvernează sistemul de management și control al fondurilor alocate României prin Mecanismul de Redresare şi Reziliență, definitivarea și încheierea acordurilor de finanțare cu coordonatorii de reforme și/sau investiții și definitivarea cadrului procedural la nivelul întregului sistem de management și control, definitivarea operaționalizării sistemului informatic al PNRR și auditarea întregului sistem de management și control pentru implementarea Planului”, se mai arată în comunicatul transmis joi de Guvern.
Coordonatorii de reforme și investiții, spune Guvernul, „trebuie să își concentreze eforturile pentru finalizarea a 130 de jaloane și ținte asociate unui număr de 48 reforme și respectiv 26 de investiții”. D
„De asemenea, trebuie finalizate toate demersurile procedurale pentru ca cele 21 de jaloane aferente anului 2021 să fie considerate îndeplinite de către Comisie”, a mai menționat Guvernul.
Premierul a vorbit despre această reuniune și în debutul ședinței de Guvern, spunând că activitatea a constat în aprobarea regulamentului de organizare şi funcţionare.
„De asemenea, am efectuat o primă analiză legată de stadiul măsurilor iniţiate în acest sens, măsuri care, desigur, vizează pregătirea reformelor asumate şi aşteptate de către cetăţenii ţării noastre. Am solicitat tuturor colegilor implicare, determinare şi, în mod deosebit, responsabilitate pentru a putea să fim în măsură să realizăm absorbţia deplină a fondurilor asigurate prin acest program. Şi, desigur, foarte important, să coordonăm proiectele care se pot desfăşura prin acest program cu cele de care putem beneficia prin programul multianual 2021-2027″, a declarat Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de guvern”, a adăugat Nicolae Ciucă.