Nicușor Dan, singurul candidat care s-a prezentat și la ultima dezbatere electorală din această campanie: “România, decuplată de la fluxul investițiilor străine, pur și simplu se va prăbuși economic” / George Simion a mers însoțit de Călin Georgescu la altă televiziune

Nicușor Dan, singurul candidat care s-a prezentat și la ultima dezbatere electorală din această campanie: “România, decuplată de la fluxul investițiilor străine, pur și simplu se va prăbuși economic” / George Simion a mers însoțit de Călin Georgescu la altă televiziune
Sursa foto: Inquam Photos / George Călin

Nicușor Dan, candidatul independent la alegerile prezidențiale, a fost din nou singurul candidat care a mers la o dezbatere electorală. Aceasta a fost ultima dezbatere la care candidații puteau participa. În această seară se încheie campania electorală. Nicușor Dan a mers în platoul Observatorului însoțit de partenera sa, Mirabela Grădinaru.

În timp ce Nicușor Dan a acceptat invitația la dezbaterea difuzată de Antena 1, contacandidatul său, George Simion, a mers la Realitatea Plus, alături de Călin Georgescu. Cei de la Observtor au menționat că Simion a fost invitat să participe, însă acesta a ales să nu se prezinte.

În platoul Antena 1 s-au aflat patru invitați, care au adresat întrebări și au comentat răspunsurile candidatului, potrivit Hotnews.

Prima întrebare din dezbatere nu a fost adresată direct candidatului, ci partenerei sale de viață, prezentă în platou: „Cât de tare vă enervați în această campanie electorală când auziți toate lucrurile care se spun despre soțul dumneavoastră?”

„Cel mai tare nu m-au supărat acuzațiile sau minciunile spuse despre Nicușor Dan. Ce m-a afectat cel mai mult a fost că, în această campanie, a fost adusă în discuție și familia.”, a declarat Mirabela Grădinaru.

Ea s-a referit la atacurile privind relația lui Nicușor Dan cu copiii: „N-am să reamintesc aceste lucruri. Dar în spatele fiecărei uși, fiecare cunoaște adevărul. Iar copiii nu trebuie aduși în politică.”

„Câte spitale publice garantați că se pot construi în următorul mandat?”

Una dintre întrebările care i s-a adresat lui Nicușor Dan a fost: „Câte spitale publice garantați că se pot construi în următorul mandat?”

„Mă bucur că vorbiți despre infrastructura de sănătate. Într-adevăr, sunt spitale pe care nu le mai putem aduce la normativele din ziua de azi, pentru că există standarde legate de fluxuri – de fluide, aer, curent electric etc.”, a spus Nicușor Dan.

„Și noi trebuie, după ce dimensionăm în prealabil cât de mare trebuie să fie spitalul și cât din activitate trebuie dusă în zona de policlinică, să construim. Iar eu cred că statul este un prost constructor.”, a mai adăugat candidatul la prezidențiale.

„De aceea, prefer să mergem într-o zonă în care să-i dăm unui privat atât construcția, cât și întreținerea clădirii pe următorii 20 de ani, astfel încât să degrevăm partea medicală.”, a subliniat Dan.

„Deci – parteneriat public-privat: un privat construiește și întreține clădirea, inclusiv echipamentele, iar spitalul este operat de sistemul public. Este, în opinia mea, mult mai rapid să facem asta în mod sistematic în România.”, a conchis Nicușor Dan.

De asemenea, candidatul independent a fost chestionat și cu privire la care este viziunea sa pentru a rezolva această problemă a dobânzilor.

Nicușor Dan: „ROBOR-ul pare o chestiune abstractă, dar el se traduce în ratele dobânzilor pe care fiecare român le plătește pentru creditele luate. Ce s-a întâmplat este că dobânzile s-au scumpit pentru imensa majoritate a celor care au credite în România.”

„Aici este, probabil, cea mai importantă diferență de viziune între mine și contracandidatul meu. Eu am încredere în economia privată. Ea a adus prosperitate în Vestul Europei, în Statele Unite, în Canada – în statele civilizate. Economia privată înseamnă competiție și o intervenție cât mai redusă a statului.”

„Când vii cu ideea să limitezi dobânzile, statul intervine direct într-o piață. Iar banii pe care îi redistribuie îi ia tot de la români.”

„Lucrul cel mai important, când vorbim despre economie, este încrederea. Statul român, cu toate problemele lui, a oferit o minimă stabilitate. E adevărat că am fost impredictibili în ceea ce privește taxele – am avut creșteri de taxe de pe o zi pe alta care au bulversat mediul economic – dar cât de cât, România a fost percepută ca stat stabil.”

„În momentul în care vii cu discursuri despre naționalizări, alegeri anticipate, referendum pentru a aduce înapoi turul doi, despre naționalizarea caselor românilor din diaspora – dispare sentimentul de încredere. România, decuplată de la fluxul investițiilor străine, pur și simplu se va prăbuși economic. Nu e o metaforă. România riscă să se prăbușească economic.”

Ar grația un politician Nicușor Dan?

O altă întrebare pentru Nicușor Dan a fost dacă ar grația un politician.

„Nu. Tocmai, că am vorbit de contracandidat. Poate doar în niște situații umanitare foarte la limită… Altfel, nu. Noi deja avem un deficit, în percepția oamenilor, legat de felul în care se face justiția în România. Sunt oameni care scapă prin prescripție pentru diferite fapte. Iar președintele, în opinia mea, trebuie să dea semnalul că în România se respectă legea și că cine o încalcă va plăti pentru asta.”, a răspuns Dan.

Chestionat dacă va zbura cu avioane private în vizitele externe, Nicușor Dan a spus: „S-ar putea întâmpla. Dar transparent și fără să abuzăm de banii statului.”.

Ce spune Nicușor Dan despre pensiile speciale

De asemenea, o altă temă abordată a fost cea a pensiilor speciale. Candidatul la prezidențiale a fost întrebat dacă trebuie tăiate integral.

„Statul trebuie să-și respecte obligațiile pe care și le-a asumat față de anumite categorii profesionale. Pentru trecut: ce a promis, trebuie să respecte. Pentru viitor: trebuie să avem, pentru toate aceste categorii speciale, un cadru predictibil, care să atragă oameni în aceste sisteme.”, a spus Nicușor Dan.

„Dacă vorbim, de exemplu, de rezerviști, de armată sau de structurile de ordine, suntem în situația în care nu mai vor să vină oameni la concurs pentru aceste poziții – pentru că au văzut cum sunt tratați cei care au ieșit la pensie. Statul nu și-a respectat obligațiile.”, a mai adăugat acesta.

Mesajul lui Nicușor Dan pentru românii care locuiesc în străinătate

Nicușor Dan a transmis un mesaj românilor aflați în străinătate:

„Să iasă la vot, indiferent de ce opinii au, pentru că vorbim cu adevărat de direcția în care va merge România.”, a precizat Dan.

„În primul rând, acești oameni au rămas atașați de România. Chiar dacă este mai scump, preferă să vină să-și facă vacanțele aici, deși ar putea merge oriunde.”, a mai adăugat el.

„Nu toți vor să se întoarcă – unii au copii mici la școală. Alții vor să se întoarcă la pensie, dar le e frică de sistemul românesc de sănătate. Sunt probleme concrete.”, a mai menționat Nicușor Dan.

„Ei simt că statul român a uitat de ei – asta e problema cea mai mare. Și ar vrea, când vine un oficial român, să-i viziteze și pe ei…”, a subliniat candidatul.

„Am o singură promisiune pentru ei: că voi încerca să fac din România o țară care să fie o opțiune, inclusiv economică, pentru ei. Cu toate aceste atribute: sănătate, educație. Noi trebuie să facem din România o țară comparabilă cu țările în care ei trăiesc. Și în momentul acela, cred că unii dintre ei s-ar întoarce.”, a mai adăugat Nicușor Dan.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`