Ludovic Orban, despre metroul Gara de Nord – Otopeni: Progresul era puțin peste 11% când am preluat guvernarea (VIDEO)

Ludovic Orban, despre metroul Gara de Nord – Otopeni: Progresul era puțin peste 11% când am preluat guvernarea (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / George Calin

Premierul Ludovic Orban a susținut o declarație de presă, luni, la capătul deplasării testcu trenul pe conexiunea feroviară „Gara de Nord – Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni”, la care a participat și președintele Klaus Iohannis.

„Felicit constructorii pentru mobilizarea exemplară. Vă readuc aminte că la momentul preluării guvernării de către guvernul liberal, progresul era puțin peste 11% și iată că astăzi lucrarea este finalizată aproape în proporție de 100%”, a declarat Ludovic Orban.

Proiectul legăturii feroviare între Gara de Nord și aeroportulOtopeni,aproape de finalizare

Orban a mai precizat că proiectul legăturii feroviare între Gara de Nord și aeroportulOtopeni este aproape de finalizare, iar în cel mai scurt timp va fi pus la dispoziția beneficiarilor.

Totodată, el a amintit că ideea acestui tronson îi aparține și că a trebuit să treacă 12 ani pentru a deveni realitate.

„Ideea acestui tronson s-a născut în mandatul meu de ministru al Transporturilor. Sigur că și aici a trebuit să treacă 12 ani pentru realizarea acestui tronson necesar pentru a oferi o alternativă de deplasare pentru cei care vor să plece de pe Aeroportul Otopeni sau aterizează pe Aeroportul Otopeni. (…) Lucrarea este finalizată în proporție de 100%. Această linie este o realitate și va fi pusă la dispoziția beneficiarilor în cel mai scurt timp posibil”, a spus Ludovic Orban.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Ludovic Orban: Din păcate, calea ferată a fost Cenușăreasa modurilor de transport în ultimii 20 de an

Premierul a mai declarat că, evident, mai sunt de pus la punct probele tehnice sunt necesare pentru punerea în funcțiune a liniei, ca și alte etape procedurale, cum ar fi selectarea operatorului de transport feroviar.

Totodată, acesta a precizat că Executivul se va ocupa și de modernizarea infrastructurii feroviare, care până în acest moment a fost o ‘Cenușăreasă’ a modurilor de transport. Orban a mai arătat că la nivelul UE, transportul feroviar este o un mijloc de transport considerat prioritar, și nu de rang secund ca în România.

‘Folosesc această ocazie pentru a spune câteva lucruri despre transportul froviar. Din păcate, calea ferată a fost Cenușăreasa modurilor de transport în ultimii 20 de ani. A fost ocolită de investiții serioase și a fost tratată ca o formă de transport de rang secund. La nivelul Uniunii Europene, transportul feroviar este considerat un transport prioritar. Este un transport sigur, rapid și prietenos cu mediul înconjurător.

În ceea ce ne privește, vom pune în aplicare strategia de dezvoltare a UE și în România și vom pune între prioritățile de dezvoltare a infrastructurii de transport – dezvoltarea infrastructurii de transport feroviar’, a spus Ludovic Orban.

Între obiectivele Guvernului, potrivit premierului Orban, este și finalizarea procesului de modernizare a căii ferate Costanța-Nădlac.

De asemenea, pe tronsonul București-Craiova-Turnu Severin – Caranșebeș sunt semnate contractele pentru efectuarea studiilor de fezabilitate.

‘Deja a intrat în linie dreaptă tronsonul Cluj-Oradea, tronson care era neelectrificat. În ucrând va intra în faza de proiectare și execuție.

La fel și inelul feroviar al Bucureștiului, o alternativă extrem de utilă’, a spus Orban.

Cu privire la fondurile din care s evor face toate aceste lucrăări, Orban a precizat că sunt sunt bani europeni.

‘Miliarde și miliarde de euro vor fi investiți pentru modernizarea infrastructurii’, a punctat Orban.