Orban vs Orban: Premierul român, considerat de jurnaliștii de la AFP un apărător al UE după vetoul exprimat de Ungaria și Polonia în privința bugetului

Orban vs Orban: Premierul român, considerat de jurnaliștii de la AFP un apărător al UE după vetoul exprimat de Ungaria și Polonia în privința bugetului
Foto: Inquam Photos / George Călin

Ludovic Orban este prezentat ca un exemplu pozitiv de către jurnaliștii de la AFP, comparativ cu omologul său maghiar, Viktor Orban, atunci când vine vorba despre atitudinea față de statul de drept. Așa se face că, atunci când vine vorba despre valorile UE, premierul român își câștigă renumele de Orban cel Bun”, comparativ cu premierul Orban al Ungariei care s-a opus adoptării bugetului UE.

Prim-ministrul Ludovic Orban s-a distanțat de omologul său naționalist maghiar, Viktor Orban, după ce Ungaria și Polonia au folosit dreptul lor de veto pentru a bloca bugetul UE și planul de relansare a economiei europene în contextul pandemiei de coronavirus.

„Blocarea adoptării unei decizii privind planul de redresare afectează negativ întreaga UE, inclusiv pe cetățenii Ungariei și Poloniei”, a declarat Orban pentru AFP într-un interviu, întrebat dacă are un mesaj pentru premierul maghiar Orban.

Ungaria și Polonia, ambele acuzate de Bruxelles de reducerea libertăților democratice, se opun planurilor UE de a lega finanțarea de criteriile privind respectarea statului de drept.

Luni, cele două țări au blocat bugetul pe termen lung al UE și pachetul de salvare a economiei europene, afectată de pandemia de coronavirus – un pachet de 1,8 trilioane de euro (2,1 trilioane de dolari) – și au scufundat blocul în criză politică.

Slovenia și-a exprimat, de asemenea, opoziția față de conceptul unui mecanism al statului de drept care este inclus în acord.

„Este în interesul tuturor, inclusiv al fiecărui cetățean maghiar, ca planul să fie adoptat cât mai curând posibil, deoarece fiecare maghiar va beneficia, alături de fiecare cetățean al altor țări”, a spus Orban.

De la aderarea la UE în 2007, România a primit 56 miliarde de euro, fonduri de coeziune.

Angajându-se să îmbunătățească utilizarea acestor fonduri, Orban a indicat că miliarde de euro vor fi alocați în următorii ani construcției a trei spitale regionale, esențiale pentru o țară cu infrastructură deteriorată și care a fost puternic afectată de pandemia de coronavirus.

Deși încrezător că „în cele din urmă se va ajunge la un acord”, Orban a respins argumentele omologilor săi din Budapesta și Varșovia, subliniind că „respectarea standardelor statului de drept este o garanție pentru fiecare contribuabil că banii vor fi cheltuiți corect, în interesul public . „

Polonia se află sub o procedură de investigație a UE cu privire la eforturile sale de a reduce independența sistemului judiciar, la fel ca Ungaria, acuzată pentru o eroziune a normelor democratice, cum ar fi libertatea presei, sub conducerea lui Viktor Orban.

Premierul român a refuzat să spună dacă Partidul său Național Liberal (PNL) va susține o posibilă excludere a partidului Fidesz al lui Viktor Orban din gruparea politică a Partidului Popular European European (PPE) „Nu cred că poate apărea o astfel de situație”, a spus Ludovic Orban.

România a fost ea însăși anterior în vizorul Bruxelles-ului între 2017 și 2019 când guvernul anterior, condus de social-democrați (PSD), a lansat o reformă controversată a sistemului de justiție.

Dar acele zile sunt acum o amintire proastă, potrivit lui Orban, care a spus că România s-a „schimbat radical” de când liberalii au preluat puterea în noiembrie 2019.

„Aici, în România, ne-am făcut temele și acum există într-adevăr statul de drept”, a spus el.

Întrebat despre confuzia generată de împărtășirea unui nume de familie cu ungurul Viktor Orban, el a răspuns că oamenii ar trebui să „ne judece după ceea ce facem noi”.

„Sunt unii care îmi spun„ bunul Orban ”, a glumit el.

„Ar trebui să fim judecați după deciziile noastre … și atitudinea noastră în interiorul UE care, cred, ar trebui să fie una de susținere constantă a unității UE”, a spus el.

Ultima oră
23:54 - Lista țărilor cu risc epidemiologic, actualizată. Franța și Bulgaria au intrat în zona galbenă
23:50 - Asztalos Csaba (CNCD): Nu există cadru legal pentru introducerea certificatului verde / Orice condiționare sau limitare a drepturilor se poate face doar prin lege adoptată de Parlament
23:20 - Greenpeace: Jurnalistul Mihai Dragolea, care filma un documentar despre tăierile ilegale de păduri, a fost bătut crunt într-o pădure din Suceava
23:05 - Florin Cîțu își asumă un guvern minoritar: Altă variantă nu am, decât să merg în Parlament cu UDMR
23:03 - MAE cere clarificări autorităților britanice privind datele potrivit cărora controalele la frontieră ar viza în special românii
22:56 - Succes de răsunet pentru UDMR. Guvernul Cîțu a adoptat steagul județului Covasna, care conține doar simboluri maghiare (FOTO)
22:32 - Ludovic Orban: Parteneriatul cu președintele trebuie să fie pe picior de egalitate / După ce Alina Gorghiu a ajuns la șefia PNL, susţinută de Iohannis, „când era de luat o decizie, era un deget arătat spre ceruri” (VIDEO)
22:22 - Florin Cîțu, despre salariul minim: Vreau să avem o soluție până la 1 octombrie. Aș vrea să ne gândim la o formulă care să fie aplicată în fiecare an
22:11 - Raluca Turcan: Cifrele arată că avem creștere economică accelerată. Rezultatele sunt concrete, dincolo de orice bruiaj care există în spațiul public
22:10 - Ludovic Orban critică deciziile lui Cîțu, în raport cu USR-PLUS: „Îi prefer parteneri decât adversari”