Riscul MAJOR al noilor reguli de pensionare a magistraților. Judecător: Într-un an, toată Justiția va fi paralizată, dosarele mari vor dispărea. În câțiva ani, Justiția va deveni o anexă, o putere uitată în stat

Riscul MAJOR al noilor reguli de pensionare a magistraților. Judecător: Într-un an, toată Justiția va fi paralizată, dosarele mari vor dispărea. În câțiva ani, Justiția va deveni o anexă, o putere uitată în stat

Curtea Constituțională a respins marți sesizarea depusă de Klaus Iohannis privind noua formă a Statutului magistraților, așa că președintele este nevoit să promulge legea.

Una dintre cele mai periculoase prevederi din noua lege se referă la posibilitatea magistraților de a se pensiona anticipat, înainte de împlinirea vârstei de 60 de ani, dacă au cel puțin 20 de ani vechime, față de 25 minimum cât este prevăzut acum.

Prevederea a fost inclusă în lege pentru ca magistrații cu vechime, care s-au ocupat de dosarele grele, să fie tentați să iasă din sistem, acuză judecătorul Cristi Danileț, citat de HotNews

”Problema este că pensia este mai mare decât salariul nostrul și probabil mulți vor fi tentați să plece. Or noi avem deja 1.000 de oameni lipsă în sistem, din 9.000 pe schemă. Noi ceilalți munci și pentru cei o mie lipsă.

Pe de altă parte, odată cu legea asta intră în vigoare o altă prostie, și anume că INM-ul (Institutul Național al Magistraturii – n.r.) va fi patru ani și stagiatura doi ani, în loc de doi ani plus un an ca acum. Timp de doi ani nu vom avea oameni noi recrutați în sistem. Nu vom avea generații noi de la INM.
Totodată, intră în vigoare și o prevedere prin care se majorează vechimea necesară pentru a promova la instanțele și parchetele superioare.

Acum, ca să înțeleagă oamenii. Se pensionează cei în vârstă, care sunt la instanțele mari. Cei noi nu vor putea intra, doi ani sunt blocați, iar cei de la mijloc nu pot urca pentru că nu pot promova pentru că s-au mărit tranșele de vechime pentru promovare. Ceea ce înseamnă un blocaj în toată țara. Undeva într-un an de zile, toată justiția va fi paralizată.

Astfel încât, dosarele mai grele care sunt la curți de apel și tribunale nu vor avea cine să le judece. Iar cei care rămân în sistem, eu să spunem că mai rămân în sistem, vom avea o încărcătură dublă sau chiar triplă.

În același timp, vom fi controlați de inspecție, inclusiv pe perioada de motivare a dosarelor, să le scoatem la 30 de zile. La inspecție ați văzut ce probleme sunt. Procurorii nu mai au posibilitatea să apeleze la serviciul de informații pentru interceptări, astfel încât, încetul cu încetul, ceea ce numim azi dosare mari, importante, vor dispărea.

Deci se liniștesc apele în justiție, în câțiva ani justiția va deveni o anexă, o putere uitată în stat”, a declarat judecătorul Cristi Danileț, pentru HotNews.

”Este evident ca va fi afectat sistemul prin locuri vacante ce se vor crea. Va crește exponențial numărul de cazuri pe care îl au de soluționat judecătorii și procurorii. Oricum cei tineri, cei intrați în ultimii 10 ani, sunt extrem de îngrijorați de ce va urma”, a declarat, la rândul său, judecătorul Horațiul Dumbravă, pentru HotNews.

Acesta a precizat că și el ia în calcul ieșirea la pensie: ”Sincer să vă spun, stau să mă gandesc și probabil ca mine sunt majoritatea judecătorilor și procurorilor, dacă nu cumva este oportun să ies în pensie. Eu am mai observat la multe instante, la care până acum vechimea era de 25 de ani. Am observat un fenomen psihologic, dacă doi trei colegi de la o instanță ies în pensie, ceilalti sunt tentați să iasă și ei în pensie, din motive ce țin de coeziune de grup, de fatul că și pierd ancora socială în instanță. Și atunci ne putem trezi în unele instanțe cu o pensionare masivă. Dar asta luat-o sub beneficul de inventar”.