Fidelizarea polițiștilor și militarilor: Vacanţe decontate, ajutor pentru ratele la casă, concediu paternal

Fidelizarea polițiștilor și militarilor: Vacanţe decontate, ajutor pentru ratele la casă, concediu paternal
Foto: Observatorul Prahovean

Decontarea vacanţelor, ajutor pentru ratele la casă şi dreptul la concediu paternal sunt câteva dintre măsurile în curs de adoptare sau adoptate deja în Parlament, care vizează poliţiştii, militarii, funcţionarii publici cu statut special din administraţia penitenciară şi personalul civil din instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională.

Concret, începând din acest an, poliţiştii, militarii şi funcţionarii cu statul special din sistemul de apărare naţională vor putea să-şi deconteze vacanţele în ţară, dar în limita sumei de 1.450 de lei, informează Adevărul. Voucherele pot fi folosite în orice unitate hotelieră.

Acelaşi proiect extinde dreptul de a beneficia de concediul paternal şi la poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare, din instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională. Până acum puteau beneficia de acest lucru doar militarii.

Decontarea vacanţelor şi dreptul la concediu paternal au primit votul final în Parlament și au ajuns pe masa președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Alte măsuri au trecut doar de Camera Deputaților și urmează să primească votul în Senat. Una dintre ele prevede că poliţiştii aflaţi la prima numire în funcţie sau nevoiţi să se mute în interes de serviciu şi care contractează un credit imobiliar sau ipotecar vor putea beneficia de plata parţială sau chiar integrală a ratelor. În prezent, poliţiştii au dreptul la compensaţie numai pentru chirie.

Iniţiatorii proiectului spun că prin aceste măsuri se urmăreşte fidelizarea acestor categorii de bugetari.

Măsurile de recompensare financiară a militarilor şi poliţiştilor au fost propuse de sindicatele din Ministerul de Interne.

Ultima oră
20:59 - Îmbrânceli la conferința în care Ion Țiriac și-a anunțat oficial demisia de la FRT. Scandal între doi participanți: „Este o agresiune!” (VIDEO)
20:51 - ÎPS Teodosie, replică pentru Dan Barna: „Nu ne implicăm în propaganda pentru vaccinare care este atât de diversă și controversată”
20:42 - Israelul va folosi GPS-ul pentru a verifica dacă cetățenii respectă carantina
20:14 - Andrei Muraru, la Baza Mihail Kogălniceanu: Suplimentarea efectivelor de militari americani în România, ca parte a întăririi prezenței aliate pe flancul estic al NATO, reprezintă o prioritate
20:04 - Florin Cîțu: „Trebuie să îi asigurăm pe români că după această guvernare nu vor mai fi drumuri fără asfalt, localități fără canalizare, fără apă curentă”
20:01 - Ludovic Orban, la Constanța: Suntem poarta de est a Europei și trebuie să valorificăm la maximum acest potențial. Guvernul trebuie să susțină toate investițiile pe care le-am pornit sau care sunt în pregătire (VIDEO)
19:50 - Premierul Florin Cîțu recunoaște că reformele s-au împotmolit dar dă vina pe Parlament: “Ceea ce a ținut de Guvern am făcut”
19:33 - Rareș Bogdan: În politică e altfel decât în business sau în presă. Nu poți de unul singur, chiar de-ai fi Ronaldo, Messi sau Hagi (VIDEO)
19:27 - Biserica ortodoxă din Grecia, mesaj pro-vaccinare: „Nu conține microcipuri. Sunt teorii rupte de realitate”
19:25 - Pandemia a dublat fenomenul singurătății: Unul din patru cetăţeni ai UE se simte izolat