Ponta: Nu trebuie să mai avem mentalitate de secol 19. Putem gestiona situația refugiaților. Nu este așa cum spune cruciatul de Băsescu pe la televizor (VIDEO)

Ponta: Nu trebuie să mai avem mentalitate de secol 19. Putem gestiona situația refugiaților. Nu este așa cum spune cruciatul de Băsescu pe la televizor (VIDEO)
Foto: gov.ro

Premierul Victor Ponta a susținut că refugiații trebuie văzuți ca pe niște oameni ce se pot integra dacă li se dă această posibilitate, nu ca pe niște oameni ce stau închiși în tabere. El a mai insistat că trebuie să renunțăm ”la mentalitatea de secol XIX” și să se ne gândim că putem gestiona această situație.

Totuși, este nevoie de un efort consistent pentru că, deși teoretic acești oameni vor putea avea toate drepturile, în afară de cel de vot, odată ce vor dobândi statutul de refugiat, în realitate ar putea avea anumite dificultăți de integrare.

Votul de la JAI ține de trecut. Acum trebuie să fim alături de celelalte state. Este obligația instituțiilor și a reprezentanților societății civile, este vorba despre un efort comun de integrare a refugiaților, mai ales a copiilor. Nu trebuie să-i vedem ca pe niște oameni care stau în tabere, ci ca pe niște oameni ce pot fi integrați dacă le acordăm documente, le dăm acces la învățământ, la sănătate, la locuri de muncă, dacă le dăm posibilitatea să se integreze.

Dacă unii politicieni vorbesc despre 2000-4000 de imigranți care vor să ne islamizeze, acesta este doar un subiect demagogic. Turcia are peste două milioane de imigranți. Când în Iordania mi-au spus că vin 5.000 pe zi nu am putut să le spun că la noi vin patru și că suntem speriați. Nu trebuie să mai avem mentalitate de secol XIX. Putem gestiona acest lucruri.

Din momentul în care dobândesc calitatea de refugiați, nimic nu-i mai ține în loc. Nu pot vota, dar vor avea toate celelalte drepturi teoretic. În realitate nu vor avea card de sănătate, copilul nu va fi primit la școală pentru că nu are foaie matricolă pentru că școala la care era în Siria a explodat…

Am discutat despre integrarea lor cu autoritățile locale. Primarul din Arad, de exemplu, chiar mi-a spus că are nevoie de forță de muncă. Deci nu este așa cum spune cruciatul de Băsescu pe la televizor”, a declarat Ponta.

Ponta: Trebuie să le dăm refugiaților posibilitatea de a se integra

Ultima oră
22:37 - CS U Craiova caută antrenor de calibru: Trei nume „grele” pe lista oltenilor
22:35 - Claudiu Năsui contrazis de analiștii economici: „Din 100 de lei câștigați, românii rămân cu 34,8 lei în buzunar după plata taxelor”
21:42 - Accident în București: Cum au reușit polițiștii să se răstoarne cu mașina, în plină zi (FOTO)
21:34 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, despre introducerea vaccinării periodice împotriva COVID-19: „Cred că putem să ne gândim ca la vaccinarea antigripală”
21:13 - Ioana Mihăilă, despre testarea periodică a medicilor nevaccinați din fonduri proprii: “Semnalele pe care le-am primit sunt bune”/ “Aproximativ 58% din personalul sanitar este vaccinat”
20:55 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, anunță creșterea plăților pentru medicii de familie care vaccinează la domiciliu
20:35 - O familie de români a plecat cu Tico la mare, în Grecia, fără roată de rezervă. Ce au pățit pe drum cei patru pasageri și cum arăta portbagajul (FOTO)
20:33 - Ioana Mihăilă, despre posibile restricții pentru nevaccinați: „Nu e vorba doar despre accesul în mall-uri, e vorba de spații publice închise neesențiale, în weekend”
20:15 - Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, dezvăluie cel mai pesimist scenariu privind valul 4: „87% din noile cazuri şi 91% din decesele din ultimele săptămâni sunt la persoane nevaccinate”
19:55 - OMS recomandă guvernelor din Europa creșterea numărului de teste gratuite anti-COVID-19, pe fondul evoluției variantei Delta