Ponta: Refugiații vor fi egali cu noi, doar că nu vor avea drept de vot. Vor avea libertate totală de mișcare. Nici nu-i vom putea ține în România dacă nu vor (VIDEO)

Ponta: Refugiații vor fi egali cu noi, doar că nu vor avea drept de vot. Vor avea libertate totală de mișcare. Nici nu-i vom putea ține în România dacă nu vor (VIDEO)
Foto: B1 TV

Premierul Victor Ponta a declarat în cadrul emisiunii Ultimul Cuvânt de pe B1 TV că la nivelul UE nu există încă un plan bien stabilit referitor la gestionarea crizei imigranților, dar se lucrează la el. În România, s-au făcut două tabere la Timiș și se caută facilități, principala problemă fiind că aceștia trebuie integrați.

”Avem două tabere în Timiș pentru refugiații ce vor veni prin cotă. Am căutat facilități de cazare. Problema e că dacă primesc statutul de refugiați ei sunt cetățeni egali cu noi, doar că nu au voie să voteze. În rest au voie să meargă unde vor, nici măcar nu pot să-i țin în România dacă nu vor, au dreptul să meargă la spital, teoretic, problema e că nu au card de sănătate, teoretic au voie la școală, practic nu au fișe școlare, teroretic au voie să muncească, practic nu le recunosc studiile. Nici nu pot să-și deschidă cont în bancă.

Cea mai mare greșeală e să-i ții în tabere permanente. Nu au condiții, cheltuielile sunt foarte mari. Acum  ne-am dat seama că din 2006 noi alocăm 3 lei pe zi și 60 de bani de cheltuială. E jenant și rușinos. Problema e să încerci să-i integrezi, să-i ajuți să-și găsească o locuință. Pe hârtie avem multe. În realitate nu avem această experiență și această cultură”, a spus Ponta.

Acesta a mai aflat în Iordania că mulți bărbați care au ajuns în tabere acolo și-au lăsat familiile și s-au întors în Siria, unde luptă pentru cine dă bani.

Premierul a mai susținut că odată ajunși în tabără, autoritățile trebuie să stabilească în 30 de zile dacă vor primi statut de refugiat, apoi trebuie stabilit dacă li se vor echivala studiile, cum vor primi acces la sănătate, cum le vor fi primiți copiiii la școală.

Ponta: Refugiații vor fi egali cu noi, doar că nu vor avea drept de vot

Ultima oră
22:48 - Alexandru Rafila: N-avem încă 5 milioane de persoane vaccinate cu ambele doze, dar am văzut un clip postat de premier. Eu știu că atunci când ai un eșec, nu faci un videoclip ca să sărbătorești (VIDEO)
22:38 - Cutremur în Vrancea. Seismul produs luni seara este cel de-al 11-lea înregistrat în România, în ultimele două zile
22:22 - Cipru introduce măsuri mult mai stricte pentru prevenirea COVID-19. Ce acte trebuie să aibă turiștii la intrarea în țară și în spațiile publice
22:12 - Virgil Guran (PNL): Sper că nu se dau bani la rectificare contra voturi. Vedem atunci… / Avem colegi cărora li s-au scos niște dosare / Serviciile au intervenit prin partide. Asta nu trebuie să se mai întâmple (VIDEO)
21:35 - Virgil Popescu, ministrul Energiei: OMV nu poate vinde acțiunile de la Petrom către o altă companie fără acordul statului român
21:30 - Violeta Alexandru: Rectificarea bugetară nu trebuie să pară ca și când ar fi o vânătoare de vrăjitoare, ca și cum așteptăm la cotitură un pretext contra unor miniștri
21:01 - Revoltă într-o comunitate din Spania, după ce un român a fost bătut până la comă de mai mulți interlopi. Indivizii, cunoscuți pentru faptul că atacă oamenii doar ca să se distreze (VIDEO)
20:53 - Alertă pentru turiștii din Bulgaria. Canicula a provocat importante incendii de vegetație
20:38 - Atacul asupra petrolierului Mercer Street, în care și-a pierdut viața un român | Ambasadorul român şi însărcinatul cu afaceri britanic, convocaţi la MAE iranian
20:07 - Traian Ogâgău, edilul din Sângeorz-Băi filmat când își umilea fiica, și-a pierdut mandatul. El și-a lăsat cumnatul primar interimar