Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever

Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă: Este soluția pentru ieșirea din această criză / A doua încercare de formare a Guvernului se lovește de un blocaj sever
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Nicolae Ciucă, candidatul la funcția de prim-ministru, le-a propus partidelor parlamentare un armistițiu pentru formarea unui Guvern cu puteri depline. „Cel mai important lucru pe care-l pot face acum este apelul la conștiința dumneavoastră de cetățeni români, la patriotismul și rațiunea dumneavoastră”, se arată în scrisoarea premierului desemnat.

„De trei săptămâni țara noastră funcționează cu un guvern interimar, iar o primă tentativă de rezolvare a crizei în care ne aflăm a eșuat săptămâna trecută. A doua încercare, a cărei responsabilitate mi-a fost încredințată în urmă cu cinci zile, se lovește, din păcate, de un blocaj sever”, a spus Nicolae Ciucă, printre altele.

Despre acest armistițiu a vorbit și Florin Cîțu, care a îndemnat partidele parlamentare să susțină instalarea guvernului minoritar PNL-UDMR pentru un mandat pe termen limitat.

Premierul desemnat propune un armistițiu pe scena politică. Nicolae Ciucă, scrisoare deschisă:

Stimați lideri politici, stimați parlamentari și membri de partid, România este azi într-o situație grea din punct de vedere medical și politic. Situația legată de creșterea prețurilor la energie electrică, gaze și alimente, precum și implementarea PNRR ne îndeamnă la cumpătare politică și responsabilitate

Epidemia COVID-19 continuă să afecteze puternic țara noastră. Sute de vieți de români se pierd în fiecare zi din această cauză, mii de oameni se îmbolnăvesc zilnic și suferă.

Creșterea prețurilor la energie reprezintă o provocare internațională, dar care are efecte serioase și asupra românilor.

De trei săptămâni țara noastră funcționează cu un guvern interimar, iar o primă tentativă de rezolvare a crizei în care ne aflăm a eșuat săptămâna trecută. A doua încercare, a cărei responsabilitate mi-a fost încredințată în urmă cu cinci zile, se lovește, din păcate, de un blocaj sever.

Cel mai important lucru pe care-l pot face acum este apelul la conștiința dumneavoastră de cetățeni români, la patriotismul și rațiunea dumneavoastră.

Vă chem acum să treceți peste rezervele politice pe care le aveți să-mi dați șansa de a pune în practică un program imediat pentru depășirea acestei perioade critice.

Ceea ce vă propun este un armistițiu politic. Să dăm șansa României să respire și să se vindece, să-și adune forțele și să-și recâștige încrederea în viitor.

Un astfel de armistițiu nu ar însemna abandonarea valorilor și intereselor politice ale partidelor parlamentare, ci prioritizarea unor valori și interese mai înalte, care privesc toți cetățenii și întreaga țară.

Știu din experiența mea profesională că armistițiul se discută și se convine nu între prieteni, ci între adversari, între grupuri cu orientări și interese uneori profund divergente. Un armistițiu nu e înfrângere și nici victorie, nu e abandon și nici supunere. Un armistițiu este un demers rațional și moral, care dă o șansă bunei înțelegeri, având în vedere interesele generale, mai importante decât cele ale fiecărei părți.

Cred cu adevărat și vă mărturisesc că un armistițiu politic este soluția pentru ieșirea României din această criză. O astfel de soluție poate nu va fi complet mulțumitoare pentru unul sau altul dintre partidele parlamentare, dar vă asigur că ea va fi mulțumitoare pentru România, care e mai importantă decât oricare dintre noi.

Vă asigur că voi continua să-mi îndeplinesc cu responsabilitate mandatul încredințat pentru formarea unui nou guvern și să fac eforturi stăruitoare, până în ultimul moment, pentru succesul demersului meu.

Ultima oră
00:18 - Alexandru Rafila: Valul 5 COVID e posibil să vină la jumătatea lunii ianuarie / Propunerea ministrului Sănătății privind certificatul verde
23:57 - Cine este și cum arată soțul celebrei Dalida din „Las fierbinți”. Povestea celor doi a început la Costinești: „I-a plăcut cum muncesc. A fost așa o chimie”
23:54 - Gigi Becali a ieșit la atac. Reacția patronului FCSB după ce Patriarhul Daniel s-ar fi vaccinat anti-COVID
23:46 - Alexandru Rafila, despre varianta Omicron: Sunt informații că ar fi de patru ori mai transmisibilă decât tulpina Delta. Va ajunge și în România, sigur
23:37 - Klaus Iohannis a înaintat în grad mai mulţi reprezentanţi ai STS, SIE, SPP, Ministerului de Interne și Ministerului Apărării
23:29 - Haos total cu testele de salivă pentru elevi. Misiune dificilă pentru profesori / Clanul Cămătaru și magazinul de haine al lui Cătălin Botezatu le livrează la Guvern
23:26 - SUA, în contextul comasării de trupe ruse la frontierele Ucrainei: „Toate opțiunile sunt pe masă. Rămâne ca NATO să decidă care sunt următoarele mișcări”
23:19 - Octavian Jurma: Noua tulpină de coronavirus e capabilă să producă valuri epidemice. Ea dislocă foarte repede varianta Delta și reușește s-o înlocuiască (VIDEO)
23:17 - Demi Moore, dezamăgită de bărbați. Actrița se iubește cu o femeie?
22:57 - Comisarul european pentru transporturi, întâlnire cu Maia Sandu. Adina Vălean: Aspirațiile pentru prosperitate și justiție au determinat pașii Republicii Moldova spre UE