Premierul Nicolae Ciucă: România nu este afectată de decizia Federației Ruse de a stopa livrarea gazelor către Bulgaria și Polonia

Premierul Nicolae Ciucă: România nu este afectată de decizia Federației Ruse de a stopa livrarea gazelor către Bulgaria și Polonia
Premierul Nicolae Ciucă, în timpul conferinței de presă de la Chișinău / Foto: captură Facebook / Partidul Național Liberal

În acest moment România nu este afectată de decizia Federației Ruse de a stopa livrarea gazelor către Bulgaria și Polonia, a declarat premierul Nicolae Ciucă, într-un interviu pentru televiziunea publică.

Nicolae Ciucă, despre decizia Gazprom de a stopa livrările de gaze

Acesta a dat asigurări că legea offshore va fi adoptată în scurt timp:   „Am discutat acest lucru cu președintele Camerei Deputaților când ne întorceam de la Kiev. Se află în Senat, cameră decidentă este Camera Deputaților. Într-o perioadă scurtă de timp va fi adoptată și merge la promulgare”.

Pe de altă parte, premierul Nicolae Ciucă a spus că nu știe încă dacă România poate ajuta energetic Bulgaria:

„Prima grijă a fost să vedem în ce fel impactează această decizie asupra situației concrete din țara noastră. În funcție de măsurile care se vor lua la nivel european vă asigur că vom fi parte la ele.

Am asumat la nivelul coaliției această decizie prin care prețurile au fost stabilite la un anumit prag. Prețurile vizează două linii foarte importante: protecția cetățeanului, în special a celor vulnerabili, de cealaltă parte este vorba despre asigurarea funcționării economiei românești.

În această cascadă de situații de criză, deciziile guvernului au venit în sensul să protejăm cetățenii și economia. Ne găsim într-un echilibru”, a mai precizat premierul.

Condițiile impuse de Rusia

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care solicită țărilor „neprietenoase” să plătească gazul în ruble. Termenul limită a fost stabilit până la 1 aprilie.

Cu o zi înainte de semnarea decretului, Moscova asigura statele occidentale că introducerea plății în ruble se va face treptat și că se are în vedere o listă mai largă de exporturi pentru care s-ar adopta noi termeni de plată Acest lucru a stârnit îngrijorarea statelor occidentale că Rusia ar putea întrerupe aprovizionarea cu gaze, preluat de stiripesurse.ro.

Moscova va rezilia contractele de furnizare de gaze în cazul în care cumpărătorii nu respectă noii termeni de plată. Putin susține că această hotărâre a fost adoptată pentru a „întări suveranitatea noastră”.

Urmăriți B1TV.ro și pe