Presa străină, despre „supraviețuirea” Guvernului Orban. Cum au comentat Reuters și Euronews ziua de foc din Parlamentul României și ce spun despre PNL și PSD

Presa străină, despre „supraviețuirea” Guvernului Orban. Cum au comentat Reuters și Euronews ziua de foc din Parlamentul României și ce spun despre PNL și PSD
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Presa străină a comentat ziua de foc de pe scena politică din România, când plenul reunit al Parlamentului avea programată o ședință pentru a dezbate și vota o moțiune de cenzură la adresa Guvernului – o ședință care, în cele din urmă, a fost oprită din lipsă de cvorum. În aceste condiții, cabinetul liberal condus de Ludovic Orban a rămas cu încrederea cu care a fost încredințat de deputații și senatorii români la învestitură.

Presa străină, despre „supraviețuirea” Guvernului Orban. Cum a comentat Reuters

Guvernul minoritar centrist al premierului Ludovic Orban a supraviețuit unei moțiunide cenzură în Parlament, luni, asigurând astfel stabilitatea politică într-un moment în care România se luptă să curbeze epidemia de coronavirus care i-a schilodit economia, scrie Reuters.

Potrivit agenției de presă, atât dezbaterea, cât și votul au fost anulate din cauza lipsei de cvorum în Parlament, ajutându-l pe Orban să respingă tentativa opoziției social-democrate de a-l îndepărta din funcție – o mișcare prin care opoziția spera să își dea un nou imbold înaintea alegerilor locale din 27 septembrie.

Social-democrații, care au pierdut guvernarea în finalul anului trecut, dar care chiar și așa au rămas cel mai mare partid al Parlamentului, și-au văzut sprijinul popular înjumătățit comparativ cu momentul alegerilor parlamentare din 2016, ca urmare a încercărilor repetate de a slăbi statul de drept, mai scrie Reuters.

Între timp, partidul lui Ludovic Orban păstrează șanse mari să formeze un guvern de coaliție după alegerile parlamentare din 2020, care vor avea loc cel mai probabil în luna decembrie. Un astfel de scenariu ar putea restaura încrederea investitorilor, în condițiile în care aceasta a fost erodată de ani de instabilitate politică și larghețe fiscală.

Ce a scris Euronews despre ziua de foc din Parlamentul României

Nici Euronews nu a ratat evenimentele petrecute luni la București. Publicația notează că moțiunea, prin care se dorea cenzurarea liderului Ludovic Orban pentru felul în care guvernul său a gestionat pandemia de COVID-19, a fost amânată.

Printre altele, Euronews amintește că PSD a reușit să mai demită guvernul Orban prin moțiune de cenzură în luna februarie, iar acum îi acuză pe liberali de maniera în care au răspuns la criza COVID-19. Jurnaliștii amintesc căpartidul lui Orban a venit la putere în noiembrie, cu o platformă de luptă împotriva corupției, în locul fostului premier Viorica Dăncilă, care fusese îndepărtată de Parlament.

Analistul politic Radu Magdin a declarat, pentru Euronews, că amânarea votului ar putea fi de bun augur pentru PNL cu următoarele exerciții electorale la orizont.

Precum Reuters, și Euronews amintește de bilanțul epidemiei de coronavirus din România. Cele mai recente date prezentate de autorități arată că 87.540 de persoane au fost confirmate de COVID-19 la nivel național de la izbucnirea crizei sanitare. Până acum, în țara noastră, au fost înregistrate 3.621 de decese legate de această boală infecțioasă.

Ultima oră
19:06 - Doar 7.330 de persoane vaccinate în ultimele 24 de ore. Peste 4,85 milioane de persoane vaccinate cu schemă completă de la debutul campaniei
18:45 - Elisabeta Lipă, despre premiile sportivilor medaliați: La noi, statul suportă grosul, dar afară au sponsori care le asigură un trai decent toată viața dacă reușesc să cucerească titlul olimpic (VIDEO)
18:26 - Elisabeta Lipă, pe B1 TV: Nu există niciun plan de investiții, fiecare ne descurcăm cum putem. Avem copii talentați, dar ei trebuie descoperiți, finanțați și îndrumați către sportul de înaltă performanță (VIDEO)
17:50 - Pfizer și Moderna au majorat prețurile la vaccinurile furnizate către UE. Cât costă o doză și cât ar urma să încaseze producătorii de seruri anti-COVID-19 în 2022, conform estimărilor de moment
17:18 - Siegfried Mureșan, la Vrancea: E foarte important ca în următorii patru ani România să fie condusă conform voinței PNL
17:01 - Ediție specială „360 de grade”, cu Alina Bădic. Alimentația de sezon, ce putem să consumăm ca să ne simțim mai bine și să ne hidratăm (VIDEO)
16:33 - Klaus Iohannis, la „Săptămâna Haferland”: Ca stat profund atașat idealurilor de diversitate și unitate europeană, România este locul în care diversitatea etnică, religioasă și culturală este respectată (VIDEO)
16:00 - Traficul din București, blocat de un șofer de 90 de ani. Bătrânelul a uitat să se întoarcă acasă
14:35 - Maia Sandu a urcat pe Vârful Moldoveanu. Imaginea cu președintele Republicii Moldova în România, devenită virală (FOTO)
13:59 - Alegeri în PNL. Ludovic Orban: „Indiferent de câți vor fi în jurul meu, voi da bătălia până la capăt”